Iktus dočekao brončanu Ariju Cvitanović

U Veslačkom klubu Iktus puno emocija na dočeku treće ovogodišnje medalje s međunarodnih natjecanja. Aria Cvitanović donijela je na Promenadu brončanu medalju s Europskog  veslačkog prvenstva za mlađe seniore održanom u Brestu u Bjelorusiji. “Konačno su se svjetla reflektora okrenula prema našoj Ariji”, istaknuo je dočekavši osječku posadu iz Bjelorusije predsjednik Veslačkoga kluba Iktus Daniel Srb. Istaknuo je kako je posebno sretan i zadovoljan što je mlada, 18-godišnja veslačica, nakon puno godina mukotrpnog treniranja i rada, brojnih putovanja i natjecanja na kojima su ju redovito čekale različite nedaće, osvojila veliku brončanu medalju u četvercu bez kormilara na europskom prvenstvu za seniore do 23 godine. Podsjećamo, veslala je s Ivanom i Josipom Jurković te Izabelom Krakić  iz zagrebačke Trešnjevke pod vodstvom zagrebačkog trenera Aleksandra Vukojičića. “Treća je to ovogodišnja medalja koja je došla s međunarodnih natjecanja u Iktus, no posebno nam je svima draga jer ju je upravo osvojila Aria Cvitanović”, ponosno je istaknuo predsjednik Srb koji je Ariji predao i prigodne darove. Prekidani burnim pljeskom okupljenih članova kluba obratili su se potom novinarima predstavnici Grada te gradske i županijske zajednice sportskih udruga te trener Krešimir Ižaković i Arijini kolege veslači – Patrik i Anton Lončarić. Lončarići su se iz Bresta vratili s osvojenim sedmim mjestom i ovaj su put bili opravdano u drugom planu iako je i njihov i Arijin trener Krešimir Ižaković istaknuo kako su odveslali sjajne utrke, za četiri stotinke izmaknula im je borba za medalje, no vidjeli su kakva ih konkurencija čeka sljedećih godina kad prijeđu u seniorske vode, ali i da mogu biti u europskom i svjetskom vrhu i u takvom okruženju. No, Ižaković je još jednom istaknuo kako je iznimno važna medalja Arije Cvitanović jer je pokazala kako se kvalitetnim i upornim radom, bez obzira na sve moguće nepravde i “pehove” može doći do vrhunskih rezultata. I Anton Lončarić izjavio je kako je zadovoljan svojim i bratovim nastupom na posljednjem natjecanju, no kako je najviše sretan i ponosan zbog uspjeha klupske i gimnazijske prijateljice Arije Cvitanović. 

d81143cc1827871222eb.jpg

Aria Cvitanović počela je veslati u Iktusu prije sedam godina u školi veslanja pod vodstvom Jasminke Kraljević Čolić. Osvojila je niz medalja u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji te uvijek bila u društvu najboljih hrvatskih mladih veslačica. Iako je svojim radom potpuno zaslužila biti u najboljim veslačkim posadama često je zbog nedostatka veslačica ili drugih okolnosti potpuno neopravdano bila u drugom planu. No, uvijek se hrabro borila, najčešće u samcu, i u svakoj utrci davala maksimum te bilježila vrijedne rezultate. Ove je godine bila na korak do velikog uspjeha, na Europskom juniorskom prvenstvu u Francuskoj izborila je A finale te osvojila peto mjesto u dvojcu bez kormilara s Izabelom Krakić da bi na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Češkoj osvojila 13. mjesto, ponovo s Izabelom Krakić, ali u dvojcu na pariće. Izjavila je kako je presretna zbog osvojene bronce na Europskom prvenstvu za mlađe seniore u Brestu te kako je zadovoljna što je stekla jedno novo iskustvo u teškom sportu kojim se bavi već godinama. Najavila je kako će joj medalja biti poticaj da nastavi trenirati i dostizati nove uspjehe. 

b6c9bf5e84fa0628951d.jpg720bfb0e414fc2b3401b.jpg

Aria Cvitanović i Krešimir Ižaković   i u društvu s braćom Lončarić      

Aria, Patrik i Anton od prvog su dana zajedno u klubu, nastupali su zajedno na gotovo svim dosadašnjim natjecanjima, upravo su krenuli u isti, četvrti razred osječke Prve gimnazije, a uskoro zajedno kreću i u Argentinu gdje će završiti juniorski dio svoje veslačke karijere. Naime, od 1. do 21. listopada ove godine provest će u Buenos Airesu na Olimpijskim igrama mladih te predstavljati hrvatsko juniorsko veslanje. Braća Lončarić u dvojcu bez kormilara u kojem su osvojila europsko i svjetsko zlato, svjetsku broncu i svjetski juniorski rekord, a Aria Cvitanović također u dvojcu bez kormilara sa zagrebačkom partnericom Izabelom Krakić uz koju svi zajedno od sljedeće godine postaju mlađi seniori. 

c34708f4406d7ede6243.jpg

Aria Cvitanović i Teuta Lea Stojaković

Odgovarajući na novinarsko pitanje – što očekuje od nastupa troje Iktusovih veslača na “maloj” Olimpijadi – trener Krešimir Ižaković kratko je odgovorio: “Vidimo se na istom ovom mjestu!”. Dakle, čeka nas još jedno Iktusovo slavlje. 

ac4a995b2611aeccad12.jpg

Tekst i slike: HRT Radio Osijek