Iktus lovi naslov prvaka

Na zagrebačkom Jarunu u nedjelju će biti održano 24. hrvatsko veslačko prvenstvo. Regatni program obuhvaća natjecanja u 22 discipline, među kojima je osam u veteranskoj i četiri u konkurenciji lakih veslač(ic)a. «Udarni» dio, dakako, predstavlja osam disciplina seniora i dvije za seniorke.

Prijavljeno je 117 posada iz 22 hrvatska kluba s tim što su najbrojniji samci seniora (16). Sudeći prema prijavama, tijekom dvodnevne revije najboljih hrvatskih veslačica i veslača na umjetnom zagrebačkom jezeru, bit će zastupljeni Arupinum (Rovinj), Glagoljaš (Omiš), Gusar (Split), Iktus (Osijek), Istra (Pula), Jadran (Rijeka), Jadran (Zadar), Jelsa, Korana (Karlovac), Marina Kaštela, Medulin, Mornar (Split), Neptun (Dubrovnik), Neretvanski gusar (Metković), Ošjak (Vela Luka) i Vukovar te zagrebački klubovi Croatia, Jarun, Nova, Mladost, Trešnjevka i Zagreb.

– Procjenjujem da bi naših pet čamaca trebalo osvojiti naslove prvaka, rekao nam je Krešimir Ižaković, voditelj sportskog odjela Iktusa. – Hoće li to, međutim, biti dovoljno i za svekupno slavlje, teško je prognozirati, jer ne znamo vrijednosti konkurenata u ostalim disciplinama. U svakom slučaju svi naši veslači(ce) su zdravi i orni, a ozračje među njima na vrhunskoj je razini pa treba očekivati zapažene uspjehe.

Nije teško detektirati da je Ižaković kao “narančaste” favorite imao u mislima dvojce i četverce, na pariće i bez kormilara te ženski dvojac na pariće. Naravno da se (prvi put!) gorljivo priželjkuje i trijumf osmerca, koji će već od četvrtka poslijepopdne “brusiti formu” na Jarunu, a preostali dio osječke ekspedicije putuje u metropolu u petak.

Za Iktus će na Jarunu veslati: u dvojcu na pariće David Šain i Mario Vekić; u četvercu na pariće Šain, Vekić, Stjepan Pirić i Dino Belić; u dvojcu bez kormilara Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić; u četvercu bez kormilara Janjić, Kolobarić, Domagoj Petanjak i Nedjeljko Rado; u dvojcu s kormilarom Bojan Malić i Antonio Perić, te korm. Marko Pirić; u četvercu s kormilarom: Petanjak, Rado, Dominik Matijević, Antonio Perić, te korm. M. Pirić; u osmercu Šain, Vekić, Janjić, Kolobarić, Perić, Malić, S. Pirić, Belić i korm. M. Pirić; u posadama lakih veslača u samcu Belić, u dvojcu na pariće Borna Srb i Swen Sabolić, a u dvojcu bez kormilara Matej Lamza i Bruno Belić; te u ženskoj konkurenciji u samcu Mia Drkulec, a u dvojcu na pariće Sonja Kešerac i Maja Anić.

Dragutin KERŽE

 

Vukovarci s tri čamca

Hrvatski veslački klub Vukovar čiji se rad od obnove djelovanja nakon Domovinskog rata temelji na potpunoj pozornosti odabiru, školovanju i odgoju mladeži grada heroja, imat će na predstojećem seniorskom natjecanju svoja tri čamca. Dojučerašnja iznimno darovita juniorka debitirat će kao seniorka u samcu, dok će braća Mato i Harald Brandt veslati u četvercu na pariće s Markom Kuncem i Zvonimirom Tvorekom. Malu vukovarsku «koloniju» upotpunit će veteranski skifist Krešimir Džalto.

Na Inter City 17 posada

Subotnji veslački dan na Jarunu bit će upotpunjen i tradicionalnom Inter City regatom, namijenjenom poglavito mladim veslači(ca)ma. Osječki klub iskoristit će to natjecanje za predstavljanje svog kompletnog natjecateljskog kadra pa je prijavio 17 posada, deset juniorskih i mlađejuniorskih te sedam kadetskih. U njima će veslati u kadetskom uzrastu Marko Iža, Lovro Rado, Patrik i Anton Lončarić, Marin Šuto, Leon Jug, Dejan Jurković, Dominik Halilović, Aria Cvitanović, Karla Ambruš, Ozana Prisuda i Petra Sanseović, dok će u (mlađe)juniorskoj konkurenciji nastupiti Mia Drkulec, Fran Lobel Vrban, Bruno Belić, Mislav Konjik, Dino Steiner, Ivan Ante Grgić, Krešimir Forjan, Teuta Lea Stojaković, Anđela i Darija Ćaćić, Robert Juriša, Lukas Šestić, Ivan Katalinić i Mario Milić. 

Dragutin Kerže, Glas Slavonije (objavljeno u web izdanju 24. travnja 2014.)