Iktus na državnom prvenstvu i u seniorskom osmercu

Na zagrebačkom se Jarunu danas (28. travnja 2018.) održava Prvenstvo Republike Hrvatske u veslanju za seniore i veterane. Nakon više godina Iktus će odmjeriti snage s konkurencijom i u seniorskom osmercu.

Trener Krešimir Ižaković složio je pet seniorskih posada koje će predstavljati Iktus, a jučer su objavljene i konačne pojedinačne prijave. Tako će se osječki klub predstaviti s muškim seniorskim posadama u samcu, četvercu s kormilarom, četvercu bez kormilara i u osmercu, imamo i ženski samac te dubl veteranki.

David Šain nastupit će u (prema prijavama) samo u samcu i ima velike šanse za osvajanje naslova prvaka jer su mu najjači konkurenti Vukovarac Mato Brandt te Mihael Girotto iz Trešnjevke, a ostali jaki hrvatski skifisti neće nastupiti u toj disciplini. Davidova utrka (A finale) počinje u 10 sati.

Prve će se na prvenstvu predstaviti veteranke Ana Sanseović i Mirela Iža i to u 9.20 sati u osmercu u kombinaciji s veslačicama i veslačima iz Neretvanskog gusara i Mladosti.

Od posada čiji se poredak boduje na prvenstvu prvi će na stazu na Jarunu Iktusov četverac s kormilarom, u 9.30, a i u toj disciplini vrlo je izgledan naslov prvaka države. Veslat će Anton Lončarić, Patrik Lončarić, Vjekoslav Kolobarić i Ivan-Ante Grgić s kormilarkom Emilijom Arvaj.

Manje od sat vremena kasnije (u 10.20) ista će posada nastupiti i u četvercu bez kormilara s Grgićem kao štrokerom, no ovaj put će im konkurencija biti puno ozbiljnija jer će odmjeravati snage s četvercem Mladosti u kojem su Valent i Martin Sinković i Trešnjevke za koju veslaju Udovičić, Piton, Bijelić i Radonić.

Nakon dubla veteranki u 10.35 (Mirela Iža i Ana Sanseović) predstavit će se i Aria Cvitanović u skifu, u 11.55. Naša juniorka odmjerit će snage s najboljim seniorkama- Marcelom Milošević, Valentinom Plejić i Josipom Jurković.

Tradicionalno je posljednja utrka seniorskog prvenstva muški osmerac, a počinje u 12 sati i 15 minuta. Iktusovu posadu činit će Dino Belić, Krešimir Forjan, Vjekoslav Kolobarić, Anton Lončarić, Patrik Lončarić, Vedran Steiner, Frano Škojo i Ivan-Ante Grgić, a kormilarka je Emilija Arvaj. Dakako da je i u ovoj utrci oštra konkurencija jer veslaju svi ponajbolji hrvatski veslači, prije svega u posadama Mladosti, Trešnjevke i Croatije, te posade splitskog Gusara i zadarskog Jadrana koje u pravilu imaju odlične posade u osmercima.

Prošle je godine, podsjetimo, na seniorskom dijelu državnoga prvenstva Iktus osvojio tri naslova prvaka i jednu brončanu medalju. Pobijedio je u disciplinama dvojac bez kormilara (Patrik i Anton Lončarić), četvercu bez kormilara (Šain-Kolobarić-Forjan-Belić)) i četvercu s kormilarom (Šain-Kolobarić-Forjan-Grgić-korm. Kovač), dok je brončani bio Marko Iža u samcu.

Dio Iktusovih veslača vraća se u Osijek odmah nakon utrka dok će juniori ostati nekoliko dana na Jarunu te se pripremiti za nastup na velikoj međunarodnoj regati koja se već sljedećeg vikenda održava u Münchenu. Tamo bi trebali nastupiti Patrik i Anton Lončarić u dvojcu bez kormilara te Aria Cvitanović koje vrlo brzo očekuje i nastup na Europskom juniorskom prvenstvu koje se održava u francuskom Gravelinesu 26. I 27. svibnja.

Fotografije: Seniorsko prvenstvo RH 2017. godine