Iktus na Jumbovoj regati 2018.

Na 21. Jumbo regati sudjelovalo je 30 klubova- 22 iz Hrvatske i 8 iz inozemstva te 1 studentska i 22 kombinirane veslačke posade. Na regati sudjelovalo 214 posada s 553 veslača u subotu i 301 posada s 582 veslača u nedjelju. Ukupno je nastupilo 515 posade s 1135 veslača.

Međunarodna veslačka regata poznata pod nazivom „Jumbo regata“, pokrenuta je prije 21 godinu zahvaljujući viziji legende hrvatskog veslanja, osnivača i dugogodišnjeg predsjednika Veslačkog kluba „Jarun“ te velikog i istinskog sportaša Julija Boroše-Jumba.

Nekoliko posada na Jumbovu regatu poveli su treneri Jasminka Kraljević Čolić i Tomislav Oršolić. Podsjećamo kako su Iktus predstavljali samo mlađi veslači i veslačice, a treneri posebno ističu četverac bez kormilara za mlađe juniore koji je odličnim nastupom osvojio drugo mjesto u finalnoj utrci. Trenerica Jasminka Kraljević Čolić istaknula je kako je zadovoljna napretkom mladih veslača, no dodaje kako se mora još puno raditi i više trenirati kako bi se postizali vrhunski rezultati. Uvjerena je kako u novim generacijama Iktusovih veslačica i veslača postoji pristojan broj djece koja mogu daleko dogurati.

Evo i rezultata. Led je u subotu probila Ana Sanseović koja je u veteranskom mix-dublu zauzela 7. mjesto s Predragom Brođancem iz Trešnjevke. Nakon nje nastupio je četverac bez kormilara mlađih juniora koji je osvojio srebrnu medalju – Luka Peljušić, Borna Mršić, Luka Barić i Mario Dokletal bili su sporiji od četverca bez Gusara, no brži od Trešnjevke i Mladosti.

Drugi Iktusov četverac mlađih juniora, i to onaj na pariće, zauzeo je 4. mjesto, ali u B finalu. Veslali su Luka Jović, Frano Škojo, Vedran Šajnović i Damjan Živković.

Ana Sanseović i Mirela Iža uz Predraga Brođanca i Nikolu Cvitaša iz Trešnjevke osvojile su srebro u četvercu na pariće za veterane.

Šeste su u A finalu bile Iktusove mlađe juniorke u četvercu na pariće u kombinaciji s veslačicama Baranje – Luna Keretić, Tina Balaž, Marta Kovač i Emilija Arvaj.

Ante Galić, Patrik Pavić, Matej Mihaljević i Leo Jakšetić Iktusovi su A kadeti koji su u četvercu na pariće osvojili 6. mjesto u C finalu. Bolje se od njih plasirala prva posada četverca na pariće- David Jug, Ivor Janković, Domagoj Zovko, Karlo Krstić bili su četvrti u B finalu.

Naše veteranke Mirela Iža i Ana Sanseović veslale su i u dublu za veteranke te zauzele treće mjesto.

U nedjelju, 3. lipnja, prve su nastupile kadetkinje u dublovima, no u jakoj konkukrenciji najbolje se plasirala posada Lara Brdarić i Ena Tadić koja je osvojila treće mjesto u B finalu, a odmah su iza njih bile mlade Baranjke Tina Balaž i Tena Grgić.

Marin Kovač i Bruno Bašić potom su osvojili četvrto mjesto u B finalu dvojaca na pariće A juniora. U istoj disciplini mlađih juniora nastupili su Borna Mršić i Mateo Dokletal te zauzeli šesto mjesto u finalu C.

Marta Kovač i Emilija Arvaj bile su prve, ali u B finalu dublova za mlađe juniorke, dok su se mlađi juniori Frano Škojo i Luka Jović uspjeli probiti u A finale skifova. Frano je na kraju bio odličan četvrti, a Luka šesti. Šesta je bila i Luna Keretić, također u A finalu u skifu mlađih juniorki. Dunja Primožić prvog dana regate nije uspješno veslala, a drugog je dana osvojila peto mjesto u B finalu u skifu kadetkinja.

Veteranke Ana Sanseović i Mirela Iža u posljednjoj su utrci regate veslale u osmercu, a doveslale su do zlata uz mješovitu posadu veteranki i veterana Neretvanskoga gusara.

Slike: VK Jarun