Iktus priredio doček za zlatne Lončariće

Slavlje na Promenadi. Dugo već u Veslački klub Iktus nisu navraćali tamburaši kako bi pjesmom dočekali medaljama ovjenčane članove tog osječkog kluba.

Nekada su tamburaši pjesmom pratili Davida Šaina, koji je s četvercem na pariće činio čuda na svjetskoj sceni, bilo je u Iktusu prijmova (ali bez tamburaša) za Teutu Leu Stojaković, a u utorak navečer opet se orila pjesma na osječkoj Promenadi, prvo ispred Iktusa, a potom i u njemu. Članovi HKUD-a Osijek 1862 i tamburaški sastav KAS pjevali su u čast mladih Iktusovih veslača Antona i Patrika Lončarića, koji su na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Litvi osvojili zlatnu medalju u dvojcu bez kormilara. Pjevali su i za Ivana-Antu Grgića, koji je u četvercu bio četvrti na svijetu, te za Ariju Cvitanović, koja je pak u Trakaiju veslala u samcu.

– Iz daleke Litve zvona zvone dobili smo šampione – krenuo je bećarac nakon što su Aria, Lončarići i Grgić stigli ispred Iktusa.

Zapaljene su bengalke, krenule su ovacije i pljesak, mladi Osječani su u čudu gledali – zar je to sve samo za njih. Skromni i samozatajni veslači uglavnom su navikli na rad, rad i samo rad, no kad se osvajaju zlata, onda je red i da se slavi. Nakon što je sa zvučnika krenula “Svijet voli pobjednike”, kao i navijačke pjesme posvećene bijelo-plavima, na Iktusu je nastala prava ludnica. No braća Lončarić već su pomalo umorna, nije im lako izdržati taj slavljenički tempo. U nedjelju su pokorili konkurenciju u Trakaiju i veslačkom svijetu objavili kako Hrvatska ima nasljednike velike braće Sinković. Nakon noći slavlja, u ponedjeljak je slijedio put iz Litve u Zagreb, zatim skromna proslava u metropoli, no najluđa veselica slijedila je u utorak u njihovu Osijeku.

– Hvala treneru (Krešimir Ižaković), hvala mama, hvala tata – počeo je Anton, a onda su riječi zapele u grlu. Krenule su i suze. Anton nije mogao sakriti emocije, ipak su u Litvi doživjeli najveći uspjeh karijere i još uvijek proživljavaju nedjeljno prijepodne, kada su na jezeru u Trakaiju pokazali tko je novi mladi gazda dvojca bez kormilara.

– Lakše je veslati, nizati kilometre na vodi i obračunavati se s konkurencijom nego držati govore – poručili su Lončarići.

 Nisu mogli pobjeći od onih koji su hvatali svaku riječ svjetskih prvaka, ipak su oni ovih dana, uz nogometaše Osijeka, glavne sportske face u gradu na Dravi. Ovo su njihovi dani, oni koji su im sinoć, kao i njihovu treneru Ižakoviću, željeli stisnuti ruku na Iktusu stajali su u redu. Uz medalju Lončarići su u utorak slavili i svoj 17. rođendan. Za najljepši rođendanski dar sami su se pobrinuli, poklonili su si zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu, no stigli su i drugi darovi. Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš došla je čestitati zlatnim blizancima i donijela braći dar od Grada, ček na iznos od 20.000 kuna. Gradonačelnik Ivan Vrkić zbog ljetovanja nije bio na Iktusu, ali je dečkima čestitao odmah nakon utrke. Lončarićima je na uspjehu čestitao i dožupan osječko-baranjski Petar Lagator.

Pješački most je u čast mladih članova Iktusa svijetlio u narančastoj boji.

Glas Slavonije, autor: Ivana LIOVIĆ (Foto: ŽELJKO ŠEPIĆ). Objavljeno 9. kolovoza, 2017.