“Iktusovci” iz Slovenije gledaju prema EP-u i Litvi

Nakon Jumbove regate na zagrebačkom Jarunu mlade osječke veslačice i veslače ovoga vikenda očekuju novi izazovi. Šest članova Iktusa već je otputovalo u Sloveniju, na poznato Bledsko jezero, koje je domaćin 61. izdanja međunarodne regate, a put “dežele” danas prijepodne kreće i najveća osječka uzdanica Teuta Lea Stojaković.

Iako svi redom “iktusovci”, na bledskoj regati neće svi veslati pod istom “zastavom”. Teuta Lea Stojaković, Ivan Ante Grgić i Krešimir Forjan nastupit će u sastavu hrvatske juniorske reprezentacije, dok će braća Patrik i Anton Lončarić, Aria Cvitanović i Marko Iža veslati kao klupske posade. I svatko od njih ide po što bolji rezultat, ulog je veliki – eventualni ulazak u hrvatsku izabranu juniorsku vrstu te odlazak na Europsko prvenstvo koje će se u srpnju održati u litavskom gradu Trakai.

Naime, Ivanu Anti i Krešimiru je bledska regata prilika da učvrste mjesto u sastavu reprezentativnih posada četverca na pariće (Ivan Ante) i četverca bez kormilara (Krešimir) te da izveslaju rezultate koji će im osigurati put u Trakai. Teuta Lea nema problema oko ulaska u reprezentaciju, ona sigurno ide u Litvu, a ovo će joj biti i posljednja ozbiljna provjera uoči eurosmotre. Iako je plan da vesla u svojoj, juniorskoj konkurenciji, najbolja mlada osječka i hrvatska veslačica možda se okuša i među seniorkama. Naime, zbog privatnih obveza u Sloveniju može krenuti tek danas, najvjerojatnije u prijepodnevnim satima, i ako ne stigne na kvalifikacije juniorskog skifa (15 sati), u subotnje finale samaca pokušat će ući u konkurenciji seniorki, jer njihove kvalifikacije su u kasnijem terminu (18.15 sati).

– Teuta Lea ima neodgodivih obveza u Osijeku, a nakon što to završi, odmah sjedamo u automobil i idemo u Sloveniju. Ako ne stignemo na juniorske, nadam se da ćemo stići na seniorske kvalifikacije. Ako i to propustimo, prilika je subota, u kojoj su kvalifikacije samaca za nedjeljna finala – kaže trener najdarovitije hrvatske veslačice Branimir Steiner.

Treneri Iktusa odlučili su da darovita braća Lončarić preskoče svoje kategoriju (mlađi juniori) i nastupe među juniorima kako bi se eventualno nametnuli izborniku i osigurali pravo nastupa na EP-u. Marku Iži i Ariji Cvitanović nastup na Bledu je pak nagrada za dobre rezulatate ove sezone.

Na regati će nastupati i jedan Vukovarac, Mato Brandt, u sastavu dvojca i četverca “bez” hrvatske reprezentacije.

 Ivana Liović, Glas Slavonije

Objavljeno 10. lipnja 2016. godine