Iktusovci na priprema kod Šibenika

U Zatonu kod Šibenika nekoliko je Iktusovih veslačica i veslača već tjedan dana. Riječ je o prvim ovogodišnjim vodenim pripremama svih kandidata za seniorsku i juniorsku reprezentaciju Hrvatske. Na moru su od prošloga petka (17. veljače 2017. godine) David Šain kao jedini Iktusov A senior, juniori Ivan Ante Grgić, Patrik Lončarić, Aria Cvitanović i Anton Lončarić te senior U23 Krešimir Forjan.

Aria Cvitanović u društvu je kandidatkinja za reprezentaciju iz VK Trešnjevke, dok su juniori pod kontrolom trenera Krešimira Ižakovića smješteni u Vodicama. Na svakodnevnim je napornim treninzima i David Šain s kojim je na put krenuo i Željko Betlehem, a treneri reprezentacije i izbornik trebali bi donijeti odluku kakve bi posade ove godine mogle predstavljati Hrvatsku na velikim međunarodnim natjecanjima. Uskoro bi se trebalo doznati što bi mogao veslati David Šain koji nakon nastupa u srebrnom olimpijskom četvercu iz Londona (Croatia expressu) nije uspio pronaći partnera ili partnere za najbolje svjetske rezultate. Prema nekim informacijama iz krugova trenera reprezentacije David bi mogao pokušati ove godine dostići značajne rezultate u dvojcu na pariće s Lukom Radonićem, a hoće li se to i dogoditi još uvijek je velika nepoznanica.

Kada su u pitanju Iktusovi juniori i juniorska reprezentacija Hrvatske najsigurnija je samo jedna posada i to dvojca bez kormilara u kojoj su Patrik i Anton Lončarić koji su već prošle godine na Europskom prvenstvu u Litvi osvojili deseto mjesto u toj disciplini. No, karte su još uvijek otvorene i posljednju će riječ i u ovom slučaju dati Patrikov i Antonov trener Krešimir Ižaković koji je ove godine ujedno i trener cijele juniorske reprezentacije. Prema informacijama iz Zatona dvojac bez s Lončarićima dobro napreduje i lako se može očekivati ispunjavanje norme za europsko prvenstvo do kojeg je ostalo puno vremena, treninga i regata. Ižaković je zadužen i za “raspored” Ivana Ante Grgića koji je podjednako dobar s “dva vesla i s jednim veslom” tako da se može prilagoditi bilo kojoj juniorskoj posadi. Aria Cvitanović zbog viroze je prekinula pripreme i vratila se u Osijek, no zahvaljujući njenim treninzima, formi i dosadašanjim rezultatima gotovo je neupitno njezino sudjelovanje u posadama hrvatske juniorske reprezentacije.

Na vodenim je pripremama i Krešimir Forjan, ove godine prvi put kao senior U23, no on nije s klupskim kolegama u Zatonu nego u Puli i trebao bi se pridružiti veslačima koji bi, ako vremenske prilike budu povoljne, trebali sudjelovati i na regati kod Zatona kako bi se provjerile posljednji put brzine na kraju ovih priprema. Regata bi trebala biti održana u nedjelju, 26. veljače.

Po povratku u Osijek slijedi još puno treninga u teretani jer će uskoro, 4. ožujka nekoliko veslača poći u Rijeku gdje se održava Rijeka Indoor 2017.- natjecanje na ergometrima ili državno prvenstvo na 2000 metara. Poslije toga slijedi Croatia Open u Zagrebu kao prva velika međunarodna regata na kojoj se može provjeriti napredak na vodi u odnosu na prethodnu godinu, a ubrzo nakon te regate slijedi i Prvenstvo Hrvatske za seniore krajem travnja (posljednji vikend u travnju).

Izbornici i treneri hrvatskih seniora i juniora polako zbrajaju rezultate natjecanja na ergometrima i stanje tijekom priprema u Zatonu i najvjerojatnije će već za regatu Croatia Open posložiti dijelove izborne vrste, a to je nemoguće učiniti “napamet”, odnosno dok se ne provedu pripreme poput ovih koje traju kod Šibenika, odnosno Zatona.