Iktusovim Lončarićima Trofej kuna

Na vodenim pripremama kod Šibenika nekoliko je veslačica i veslača Iktusa koji nisu mogli biti na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Sportaš 2016. godine koja je održana u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Izostanak im je opravdan jer nema vremena za propuštanje idealnih vremenskih uvjeta koje pruža šibenski zaljev na početku ovogodišnje sezone veslanja.

Veslački klub Iktus ove je godine nominirao nekoliko veslačica i veslača za nagrade koje dodjeljuje Zajednica športskih udruga grada Osijeka i Športski savez Osječko-baranjske županije te Glas Slavonije. U različitim kategorijama nominirani su za nagradu Teuta Lea Stojaković (sportašica godine), Krešimir Forjan i Ivan Ante Grgić (sportaš godine), trener Krešimir Ižaković (najbolji trener), VK Iktus (najbolji klub) te juniori Arija Cvitanović, Patrik Lončarić i Anton Lončarić (Trofej kuna za najdarovitije sportaše do 18 godina).

Među sedam ovogodišnjih dobitnika “Trofeja kuna” za najdarovitije sportaše Osijeka su Iktusovi juniori Patrik i Anton Lončarić, šesnaestogodišnji blizanci koji su tek ove godine u kategoriji A juniora, no već su i prošle godine ostvarili zapažene rezultate na brojnim natjecanjima u juniorskoj konkurenciji. Nastupili su tako kao najmlađi sudionici na Europskom juniorskom prvenstvu te osvojilili 10. mjesto, a bili su i dio reprezentacijskog osmerca na Svjetskom prvenstvu. Lončarići su uvjerljivo pobijedili na državnome prvenstvu u dvojcu bez kormilara, u utrci koja je bila jedna od najneobičnijih u povijesti hrvatskih veslačkih prvenstava s obzirom na to da su Anton i Patrik iza sebe ostavili gotovo 40 sekundi ili 250 metara ostale hrvatske juniore. Osim velike pobjede u dvojcu bez kormilara (u koji su prvi put “sjeli” tek uoči europskoga prvenstva, odnosno dva mjeseca prije državnog prvenstva) Anton je na državnom prvenstvu 2016. osvojio još  jedno zlato- u samcu za B juniore, a Patrik je Iktusu donio i svoje drugo zlato – u četvercu na pariće (u kojem je veslao s Leonom Jugom, Markom Ižom i Vedranom Steinerom). Braći Lončarić Prvenstvo RH prošle godine bilo je prvo u kojem su nastupili u dvojcu bez kormilara koji je postao njihova nova disciplina, a na prijašnjim prvenstvima triput su bili državni prvaci u kategoriji dvojaca na pariće u konkurenciji kadeta ili B juniora. Jednom su na državnom prvenstvu osvojili i srebrnu medalju, veslajući u četvercu na pariće za kadete.

 

Oštro su krenuli i ove godine sa “suhim” treninzima tako da su među A juniorima bili najbolji na veslačkim ergometrima početkom ovog mjeseca na Otvorenom prvenstvu Zagreba (na 6.000 metara). Osim što su bili najbolji u kategoriji juniora (Anton prvi, a Patrik drugi), postigli su rezultate bolje i od gotovo svih hrvatskih seniora (brži je od njih bio samo Matrin Sinković dok se Damir Martin i Valent Sinković zbog ozljeda nisu ni natjecali).