Iktusovci otputovali na EP u Beograd

Uoči puta u Beograd, gdje će se predstojećeg vikenda održati Europsko veslačko prvenstvo, veslače Iktusa primio je danas osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

U Beogradu će nastupiti sedam (veličanstvenih) veslačica i veslača osječkog Iktusa, a sudjelovat će na Europskom prvenstvu od 31. svibnja do1. lipnja. Na europskoj smotri nastupit će Iktusov i reprezentativni četverac bez kormilara, u kojem su David Šain, Mario Vekić, Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić. U ženskom dvojcu bez kormilara nastupit će najbolje osječke veslačice Maja Anić i Sonja Kešerac, a u muškom dvojcu bez kormilara nastupit će Osječanin Stjepan Pirić s kojim će u Beogradu u novosloženom dvojcu biti Zadraninom Marinom Begovićem.

Kako nam je rekao David Šain, ovo je prvi puta da Članovi Iktusa na neko Europsko prvenstvo idu u ovako velikom broju, a četverac u kojemu će veslati sačinjen je zapravo od dva dojca: bez kormilara i na pariće. Zajedno su trenirali posljednja tri tjedna, a tek će vidjeti što mogu napraviti u konkurenciji 16 jakih europskih posada. Tu će biti Englezi koji su olimpijski prvaci iz Londona, prošlogodišnji osvajači Svjetskog prvenstva Nizozemci, zatim uvijek jaki Nijemci i još mnogi drugi. Kako je istaknuo Šain: “cilj je ulazak u finale, a kada si u finalu sve je moguće i sigurno se možemo trkati za medalju.”

Od Davida Šaina smo doznali i kako je četvrac s kojim je, kako kaže, osvojio sve što se može osvojiti, trenutačno ne trenira zajedno zbog ozljeda. Valent Sinković (rebra) i Damir Martin (leđa) svoje ozljede još nisu zaliječili tako da će ovu godinu pauzirati i polako dizati formu za ponovno okupljanje 2015. godine.

Sonja Kešerac i Maja Anić u dvojcu bez kormilara mogle bi na Europskom prvenstvu, slično kao i četverac, do finala, a muški dvojac: Osječanin Stjepan Pirić i Zadranin Marin Begović, ukomponirani su u posljednji trenutak i tek treba vidjeti kakve su im stvarne mogućnosti.

Inače, na ea Europskom prvenstvu se očekuje 800-tinjak natjecatelja iz 36 zemalja, a uz Osječane bit će tu i ostatak Hrvatske veslačke reprezentacije. Hrvatsko veslanje bit će zastupljeno s devet čamaca, među kojima su i četiri u konkurenciji tzv. lakih veslača i veslačica. Kvalifikacije su na rasporedu u petak, polufinalne utrke u subotu, a finala u nedjelju.

Krunoslav Inhof, HRT Radio Osijek