Iktusovci uspješni i drugi dan regate Croatia Open

Osječki “rimenaši” još jednom dominirali na “Croatia openu”. Osječki olimpijci Mario Vekić i David Šain osvojili su drugo mjesto u dvojcu na pariće. Glas Slavonije, objavljeno 14. travnja 2014. godine.

ZAGREB – Na 31. međunarodnoj regati “Croatia Open”, održanoj u subotu i nedjelju na Jarunu uz sudjelovanje oko 1200 veslač(ic)a iz 65 klubova i reprezentacija 14 europskih zemalja, zapaženu ulogu odigrali su i članovi osječkog Iktusa. S deset osvojenih zlatnih medalja, ali i uz niz drugih uspjeha posada svih uzrasta, u klubu s Drave sigurno su itekako zadovoljni.

Tijekom nedjeljnih finalnih utrka još jednom su dominirali Iktusovi rimenaši. Sonja Kešerac i Maja Anić, kao i u subotu, nadmašile su (7:30,93) suparnice predvođene parom reprezentativki Srbije (Filipović, Obradović, zaostale 3,46 sekundi), dok su subotnji pobjednici u “dvojcu bez” Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić još jednom osjetili slast pobjede, ali u četvercu bez kormilara kad su im se priključili iskusni klupski kolega Stjepan Pirić i Zadranin Marin Begović. Taj kvartet trijumfirao je u vremenu 6:04,34 ostavivši iza sebe reprezentativne četverce Srbije (6,12), Turske (7,17)… U istom finalu, inače, veslala je još jedna hrvatska posada, u kojoj je bio i Vukovarac Mato Brandt, te klupski četverac Iktusa (Antonio Perić, Nedjeljko Rado, Dominik Matijević i Bojan Malić) zauzevši peto, odnosno šesto mjesto. Što se tiče skulera, subotnji pobjednik Martin Sinković (Mladost) opet nije dopustio nikakvo iznenađenje (7:03,27) nadmašivši Srbe Miloša Vasića, Radoja Đerića i druge, dok je u dvojcu na pariće pobijedio čamac Estonije (Raja, Taimsoo) sa 6:56,69, ispred Osječana Davida Šaina i Marija Vekića koji su zaostali tek 2,63 sekunde. U četvercu na pariće mlađih juniora, pak, Iktusov sastav bio je treći (Dino Steiner, Ivan Ante Grgić, Krešimir Forijan, Mislav Konjik) s vremenom 7:06,06, a ugodno iznenađenje priredile su juniorke Mia Drkulec i Teuta Lea Stojaković osvojivši prvo mjesto u dvojcu na pariće (7:43,05), ispred “dublova” Estonije (7:49,23) i Slovenije (7:50,41)…

U B finalima, u nedjeljnom dijelu regate, Iktus je imao tri čamca. Na ukupnom 11. mjestu nastup su završili četverac bez kormilara juniora (Matej Lamza, Borna Srb, Ivan Katalinić, Mario Milić) i dvojac na pariće lakih seniora (Swen Sabolić, Bruno Belić), dok je 12. mjesto zauzela Darija Čačić u samcu mlađih juniorki.

Zbog već uobičajene brojnosti najmlađih sudionika, kadetske posade oba dana nastupale su po skupinama i bez određivanja konačnog sveukupnog poretka. Međutim, i na taj način bljesnuo je novi val osječkog veslanja o kojem će se zasigurno (kao i o dvojcu na pariće juniorki Mie Drkulec i Teute Lee Stojaković, nap.a.) u budućnosti dosta slušati i pisati. Tako su u subotu, svatko u svojoj skupini, iznimno zapaženi Aria Cvitanović i Ozana Prisuda, prvakinje u dvojcu na pariće za kadetkinje, pa u utrkama samaca Patrik Lončarić prvi u skupini, a brat blizanac Anton drugi, dok je Marko Iža, u svojoj skupini, zauzeo treće mjesto. Ista imena igrala su zapaženu ulogu i u nedjeljnom programu. Braća Lončarić bila su prvaci svoje skupine dvojaca na pariće, isto kao i Aria Cvitanović u samcu, da bi tu lijepu priču o “novim draguljima s Drave” zaokružili u samcima Petra Sanseović, kao druga, te Ozana Prisuda treća, svaka u svojoj skupini.

Tekst: Dragutin Kerže

Foto: Davor Lončarić Facebook galerija