Iktusovi dvojci bez kormilara pomeli konkurenciju

Veslačka regata Croatia Open 2014.- objavljeno 13. travnja 2014. u Glasu Slavonije.

ZAGREB – Već prvog dana 31. međunarodne regate “Croatia Open”, na kojoj su sudjelovali veslači(ce) 65 klubova i reprezentacija iz 14 europskih zemalja, na zagrebačkom Jarunu ljubitelji sporta mogli su uživati u nekoliko posebno atraktivnih i kvalitetnih utrka. Primjerice, u konkurenciji seniorskih samaca, kojoj je nedostajao još neoporavljeni Valent Sinković, član proslavljenog četverca na pariće naše reprezentacije, pobijedio je njegov brat Martin s rezultatom 6:42,53 minute. Iza njega, u ciljnu ravninu ulazili su srbijanski skifist Miloš Vasić sa zaostatkom od 10,94 sekunde, pa drugi naš član “Croatiaexpressa” Damir Martin s 12,55, dok se na četvrto mjesto utrke posvećene Slavku Matocu plasirao Mario Vekić, povratnik u matični Iktus iz Osijeka, s 14,83 sekunde iza pobjednika. Tek poslije Vekića, u cilj je uveslao vrsni slovenski veslač Luka Špik (18,52). Iktusovac David Šain, kojem skif nije specijalnost, nastupio je u “B” finalu gdje ga je nadmašio Radoje Đerić (Veslački savez Srbije) sa 7:03,78, pa je Šain sveukupno bio osmi (7:07,37). U ženskoj konkurenciji, pak, najbrža bila je Šveđanka Anne Malvine Svennung, ispred naše reprezentativke Marcele Milošević. Među juniorima prvak je u samcu bio Tomislav Šain, član zagrebačke Mladosti (kao i Sinkovići) s rezultatom 7:19,33.

Oduševio je i osječki dvojac bez kormilara koji je, doslovce, “pomeo” konkurenciju. Iktusovi seniori Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić, na taj način, pokazali su da su se odlično pripremili za sezonu u kojoj imaju velike ambicije. Izveslali su 2.000 metara za 6:39,65 minuta, ispred čamca reprezentacija Srbije (Jagar, Pivač) koji je zaostao 6,21 sekundu i Turske (Rafail, Cansi) sa zaostatkom od 10,45 sekundi iza najboljeg hrvatskog dvojca.

Od članova Iktusa, inače, u subotu je pobijedio i ženski dvojac bez kormilara u standardnom sastavu Sonja Kešerac/Maja Anić. Osječanke su postigle rezultat 7:19,13, dok je drugoplasirani dvojac reprezentacije Srbije (Filipović, Obradović) u cilju bio sporiji 6,25 sekundi. U “A” finalu veslala je još Mia Drkulec i bila četvrta u utrci samaca za juniorke (8:28,13). Osim Davida Šaina, u “B” finalu Iktus je imao još četiri čamca. Darovita Teuta Stojaković pobijedila je (8:30,32) što joj je donijelo ukupno osmo mjesto među samcima za juniorke, mlađi seniori Mislav Konjik i Dino Steiner plasirali su se na osmo mjesto kod dvojaca na pariće (7:14,25), a sestre Darija i Anđela Čačić zauzela su ukupno deseto mjesto u utrci dvojaca na pariće za mlađe juniorke.

Od veslača HVK Vukovar, pak, najzapaženiji bio je Mato Brandt koji je veslao u dvojcu bez kormilara za mlađe seniore s Danijelom Plišićem (Jadran, Rijeka) i osvojio drugo mjesto s rezultatom 6:48,71. U nedjeljnom programu odveslano je preostalih 18 finalnih utrka te najbrojnije međunarodne veslačke priredbe u Hrvatskoj.

I studenti se istaknuli

Zapažen nastup imali su i studenti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Naime, osmerac sastavljen od bivših i(ili) sadašnjih veslača Iktusa i Vukovara osvojio je prvo mjesto nadmašivši četiri odgovarajuće posade iz Zagreba. Rezultat od 6:13,20 postigli su Toni i Mario Kujundžić, Bojan Malić, Kristijan Landeka, Nedjeljko Rado, Dino Belić, Stjepan Pirić i Luka Kolar, te kormilar Bruno Pirić. Viceprvaci su bili studenti Ekonomskog fakulteta Zagreb…

Tekst: Dragutin Kerže

Foto: Davor Lončarić Facebook galerija