Iktusovi mlađi juniori među najboljima u Hrvatskoj

Aria Cvitanović i Anton Lončarić osvojili su druga mjesta na Otvorenom prvenstvu Hrvatske na ergometrima u Rijeci. Patrik Lončarić bio je treći među mlađim juniorima, kao i trener Branko Jovanovac u kategoriji veterana (veterani A). Istodobno je David Šain u Osijeku izveslao svoj osobni rekord, a Teuta Lea Stojaković ponovo srušila- državni (i seniorski i juniorski)!

U subotu, 12 ožujka 2016. hrvatski veslači su održali ergometrijadu. Prema programu izbornika svi potencijalni i evidentni kandidati za sastav izborne vrste bili su obavezni odveslati provjeru na veslačkim simulatorima na dionici 2000 metara. Rezultati ovoga testa godinama se koriste kako na svjetskoj, tako  na nacionalnoj razini kao pokazatelj radnog kapaciteta pojedinaca, koji se tijekom sezone manje ili više uspješno prenosi na vodu i čini osnovu vrhunskih rezultata na natjecanjima.

Veliki broj hrvatskih veslača okupio se u Rijeci na “Croatia indoor – 2016” – novoutemeljenom Otvorenom prvenstvu Hrvatske na ergometrima s međunarodnim sudjelovanjem, dok su ostali veslači provjeru obavili u svojim klubovima.

Od osječkih veslača u Rijeci su nastupili braća Anton i Patrik Lončarić te Aria Cvitanović u kategoriji mlađih juniora odnosno juniorki. Anton je sa rezltatom 6:19.1 zauzeo drugo, a Patrik sa 6:20.4 treće mjesto iza Ivana Šarića iz Makarske, dok je Aria sa 7:37.2 bila druga iza Izabele Krakić iz Trešnjevke. Službene rezultate natjecanja na fiksnim ergometrima u Rijeci komentirao je trener mlađih juniora Krešimir Ižaković, koji je vodio Iktusovu posadu u Rijeku. Izjavio je kako su Aria, Anton i Patrik pokazali odličnu pripremljenost nakon brojnih treninga tijekom zime. Dodao je kako očekuje da će ova ekipa prenijeti te odlične rezultate na vodu jer “imaju dobre predispozicije da na vodi ostvare vrhunske rezultate u veslačkoj sezoni koja je pred nama”. “Iako su u pitanju odlilčni rezultati, bit ću u potpunosti zadovoljan i sretan kada ih naši juniori uspješno prenesu u čamce”, rekao je Ižaković.

Dodajemo kako je i trener Branko Jovanovac nastupio u Rijeci u kategoriji A veterana i osvojio odlično treće mjesto s vremenom 6:48.5.

Ostali Iktusovi veslači odradili su provjeru u klubu na kliznim ergometrima, izvijestio je trener Branimir Steiner.

David Šain je ponovo izveslao svoj osobni rekord 5:52.0 i potvrdio svoju visoku klasu, korak do bivših suveslača iz “CRO-EXPRESSA” koji su nastupili u Rijeci i izveslali odličnih 5:46.6 Martin Sinković i 5:48.4 Damir Martin. Valent Sinković i novi Davidov partner u dvojcu Vito Čavrlj su ovu provjeru preskočili zbog lakše ozljede. Teuta Lea Stojaković ponovo je briljirala rezultatom 6:42.8 koji je 10,3 sekunde bolji od njezinog prošlogodišnjeg rekorda za juniorke. Seniorski rekord Marcele Milošević popravila je za 10,1 sekundu. Odlično su veslali Krešimir Forjan – 6:22.4 i Ivan Ante Grgić – 6:29.5. Vrlo dobar rezultat ostvario je Dino Steiner sa 6:36.7 i Marijan Lovković sa 6:58.1. Rezultati mlađih junora Dominika Halilovića (6:35.8) i Vedrana Steinera (6:41.1) su obećavajući za njihovu dob i veslački staž.