Iktusovi rezultati na Croatia Open regati

Promovirane nove posade, na zagrebačkom Jarunu održana tradicionalna regata Croatia Open. Mlada Osječanka Teuta Lea Stojaković dominirala među juniorkama. David Šain tvrdi kako novi četverac na pariće ima dobar potencijal. Prenosimo priču iz Glasa Slavonije.

Bio je to pravi festival veslanja na zagrebačkom jezeru Jarun, gdje je proteklog vikenda održana 32. međunarodna veslačka regata –  Croatia Open. Nastupilo je više od tisuću veslačica i veslača iz cijele Europe, a svoju klasu ponovno su dokazali i domaći predstavnici. Damir Martin potvrdio je da je  najbolji hrvatski veslač, a sjajno je utrku odradio i “dubl”, braća  Sinković, koja su već na početku sezone spremna za najveće stvari. Svjetski prvaci Sinkovići uvjerljivo su slavili u dvojcu na pariće (6:11,43), ispred srbijanske posade Marjanović, Filipović (6:19,50).

U Zagrebu su, naravno, bili i  članovi osječkog Iktusa, pod  vodstvom trenera Branimira i Branke Steiner, Krešimira Ižakovića i Jasminke Čolić Kraljević na Jarunu se predstavilo tridesetak veslačica i veslača.

Croatia Open bio je zanimljiv i po tome što su se predstavile nove veslačke kombinacije, koje bi ove sezone trebale nastupati na međunarodnim regatama. U  dvojcu na pariće “iktusovka” Sonja Kešerac s kolegicom iz zagrebačke Mladosti Valentinom Plejić zauzela je drugo mjesto s rezultatom 7:15,26, ispred njih bile su sestre Milošević, Karla i  Marcela (7:11,03). Nakon raspada zlatnog “Cro Expressa” sastavljen je i novi četverac na pariće, s Osječanima u glavnoj ulozi – Davidom Šainom, Vjekoslavom Kolobarićem i Marijem Vekićem, a četvrti je član veslač splitskog Mornara Vito Čavrlj. Novi četverac je nakon samo sedam zajedničkih dana i treniranja bio drugi (6:08,84), iza Estonaca (6:02,00).

– To može biti dobar projekt, ako se dva klasična rimenaša Vjeko Kolobarić i Vito Čavrlj uspiju naviknuti na dva vesla – komentirao je “iktusovac” Mario Vekić.

Šain je jedini član “Cro Expressa” koji je u novom četvercu i za ovu postavu kaže da ima potencijal.

– Dobar smo energetski potencijal, s dobrim ostvarenjima na ergometru, ali daleko od toga da  ćemo stvoriti posadu na razini prošlog četverca na pariće. Treba nam još puno treninga i rada,  mislim da će ovo biti dobro –  kazao je Šain.

Nova postava je i dvojac bez  kormilara, u kojem su “iktusovac” Ante Janjić i Zadranin Branko Begović. Njihova premijera na Jarunu prošla je u znaku petog odnosno šestog mjesta. U subotu su bili peti s  23,88 sekundi zaostatka za prvoplasiranim Srbima Vasićem i Beđikom, a dan poslije šesti.

Najbolja Iktusova juniorka Teuta Lea Stojaković potvrdila je  apsolutnu dominaciju u tom uzrastu. Teuta je bila najbolja u samcu s rezultatom 8:25,81, ostavivši daleko iza sebe drugoplasiranu Ljiljanu Jošić iz Srbije  (8:40,56).

– To je očekivano, Teuta Lea dobro radi, njezin razvoj ide pre ma planu i ove utrke su njoj dobra priprema za ono što je čeka ove godine, a to je Svjetsko prvenstvo u Rio de Janeiru. Njezin problem ovdje je što joj nedostaje prave konkurencije – komentirao je Teutin nastup njezin trener Branimir Steiner. Upravo  zbog nedostatka utrka Teuta je  veslala i u juniorskom dvojcu na  pariće s Marinom Kaić iz Medulina i uzela još jednu medalju. Naravno, zlatnu.

U dvojcu na pariće u kategoriji mlađih juniora “iktusovci” Anton i Patrik Lončarić bili su drugi  u B finalu, juniorski dvojac bez  kormilara Ivan Ante Grgić i  Krešimir Forjan je u subotu bio četvrti u B finalu, a u nedjelju su zauzeli treće mjesto. Dvojac na pariće juniora u sastavu Robert Juriša i Dino Steiner na stazu je također izlazio u subotu i nedjelju. Prvog dana Croatia Opena  bili su peti, u nedjelju pak drugi u C finalu.  Aria Cvitanović i Ozana Prisuda u dvojcu na pariće mlađih juniorki zauzele su treće mjesto. U dvojcu mlađih  seniora Dino Belić i Zagrepčanin Tin Nemčić završili su drugi u B finalu. U utrci skifova za mlađe juniorke Aria Cvitanović je bila četvrta u B finalu, a seniorka Sonja Kešerac u samcu je  završila na četvrtom mjestu s rezultatom 8:43,29 te bila daleko iza prvoplasirane Lobnig (7:59,43).

Šlager zagrebačke utrke bilo je  finale seniorskih samaca, u kojem su snage odmjerila tri najbolja hrvatska veslača – Damir Martin i braća Sinković. Martin je ponovno dominirao i pobijedio članove najboljeg svjetskog “dubla” i bivše kolege iz  četverca. Martin je ciljem prošao za 7:19.16, Martin Sinković je bio drugi (+3.40), a Valent Sinković treći (10.51).  Osječani su veslali u B finalu, Šain je bio prvi (7.47,30), Vekić treći (7:54,35), a Kolobarić šesti (8:22,66).

Ivana Liović, Glas Slavonije (objavljeno 14. travnja 2015.)

Fotografije: Davor Lončarić, www.hvs.hr, Darko Zibar

 

Sve rezultate možete pogledati na stranici HVS-a.