Iktusovi veslači na Ramskom jezeru

Šain i Vekić uhvatili posljednji vlak za put na Svjetsko prvenstvo? Teuta Lea Stojaković na pripremama za odlazak na SP u Rio de Janeiro.

– Dobro radim, dobro se osjećam, brzo veslam, jedva čekam odlazak u Rio de Janeiro – poručuje Teuta Lea Stojaković

Veslački centar Rama postao je stalna pripremna baza hrvatskih veslačica i veslača. Početkom tjedna u susjednu BiH na pripreme za Svjetsko juniorsko prvenstvo u Rio de Janeiru otputovala je mlada osječka veslačica Teuta Lea Stojaković, a u ponedjeljak će joj se na Ramskom jezeru pridružiti starije kolege iz Iktusa, David Šain i Mario Vekić.

Novoformirami dvojac bez kormilara Šain/Vekić na prošlotjednoj regati Svjetskog kupa u Luzernu “prešišao” je Janjića i Begovića te pokazao da unatoč kratkom stažu u dvojcu “bez”, imaju potencijal. Ujedno, u Luzernu su izborili naslov prvog dvojca “bez” u Hrvatskoj te su dobili poziv za reprezentativne pripreme. Ikako nisu dobili službenu potvrdu, osječki dvojac najvjerojatnije će braniti boje Hrvatske na skorašnjem Svjetskom prvenstvu za seniore u Francuskoj gdje će biti nadmetanje za medalje, ali i vize za Olimpijske igre u Riju 2016.

Šain i Vekić na SP?

– S vrha nismo dobili potvrdu da idemo na SP, izbornik Šuk je o tom pitanju ‘zakopčan’, ali poziv na reprezentativne pripreme je dobar znak. Nadam se da ćemo krajem kolovoza ipak putovati na svjetsku smotru u Francusku – kaže Šain.

I zato su im ove pripreme jako važne, moraju i u Rami pokazati da im je mjesto u izabranoj vrsti. Nemaju potvrdu “sigurno idete”, ali kako se čini, osječki dvojac je u Luzernu uhvatio posljednji vlak za SP.

Šain i Vekić su u dvojcu “bez” zajedno oko mjesec dana, imali su samo nekoliko službenih utrka, a one su pokazale da ta posada ima perspektivu. Naravno, nisu još na nivou kojem bi željeli i trebali biti, ali iz utrke u utrku sve su bolji, imaju još golem prostor za napredak, a kad se “uveslaju”, to bi trebalo izgledati još puno bolje.

– Žao mi je što i prije nismo sjeli u dvojac. Nakon raspada proslavljenog Cro Expressa, pokušavalo se s novim četvercom na pariće i nije uspjelo, bilo je to samo gubljenje vremena. Bilo bi bolje da smo Vekić i ja odmah ušli u dvojac “bez” – dodaje Šain uoči puta za Ramu.

Čamac u Riju, Teuta u Rami

Kad se spomene Ramsko jezero, nekakvo je uvriježeno mišljenje da je to jezero stvoreno samo za proizvodnju elektične energije, no tamošnji ljudi iskoristili su golem turistički i sportski potencijal, povukli novac iz Europe te napravili dobru pripremnu destinaciju za veslače. Hrvati redovito dolaze, a recimo ovih dana se na Ramskom jezeru pripremaju i mladi veslači Australije.

Već nekoliko dana tamo su i osječki trener Branimir Steiner te osječka “skifistica” Teuta Lea Stojaković, brončana s ovogodišnjeg Europskog prvenstva, koja početkom kolovoza odlazi u Brazil na SP juniora.

– Na Ramskom jezeru su odlični uvjeti za treninge, imamo sve, od fantastičnog okruženja (prirode), preko teretane, mira, dobre staze na jezeru… – poručuje Teuta Lea koja u BiH ima “završni glanc” pred odlazak u Rio. U Osijek će vraća krajem srpnja, samo kako bi “oprala robu i spakirala kofer” pred svoju najveću ovogodišnju avanturu. Brazil je golem izazov, a najtalentiranija hrvatska veslačica želi i na svjetskoj smotri pokazati ogromnu darovitost i talent.

– Na pripremama je sve idealno, dobro se osjećam, dobro radimo, samo nemam svoj čamac, pa se malo ‘borim’. Moj čamac, koji sam dobila uoči Europskog prvenstva, već je otputovao u Rio de Janeiro, a ja sad veslam u starom, u Šainovom. On je puno veći, ali nekako se snalazim. Uostalom, što teži uvjeti na pripremama, bolje ću se spremiti za veliko natjecanje – kroz smijeh je zaključila darovita osječka veslačica, brončana s ovogodišnjeg europskog juniorskog prvenstva.

Najveći izazovi tek slijede

Europsko prvenstvo i ovogodišnji Svjetski kup već su arhivirani, a veslačice i veslače tek očekuje najveći izazov u 2015. Juniore početkom kolovoza čeka Svjetsko prvenstvo u Rio de Janeiru, dok seniori od 30. kolovoza do 6. rujna nastupaju na svjetskoj smotri u Francuskoj. Za seniore je ulog golem, nadmetat će se za medalje, ali i put na Olimpijske igre 2016. U tijeku su pripreme, braća Sinković prema tradiciji za veliko natjecanje spremaju se na Peručkom jezeru u Cetinskoj krajini, dok će Damir Martin te sestre Milošević, kao i Šain i Vekić, od sljedećeg tjedna trenirati na Ramskom jezeru.

 Ivana LIOVIĆ, objavljeno 18. srpnja, 2015. Glas Slavonije