Iktusu 75 bodova na Dunavskom kupu

Na Palićkom jezeru prošlog je vikenda održana 52. međunarodna regata “Vojvodina open” na kojoj je sudjelovalo oko četiri stotine mladih veslačica i veslača iz dvadesetak klubova Hrvatske, Mađarske, Makedonije i Srbije. Prenosimo i članak iz Glasa Slavonije

Najzapaženiji bili su mladići i djevojke iz osječkog Iktusa, koji je, tako, poveo utrku u obnovljenom natjecanju “Dunavskog kupa” namijenjenog mlađim uzrastima triju susjednih država. Ove godine, naime, bit će bodovan učinak na još tri regate (Novi Sad, Mohacs, Osijek), s tim što će rasplet za 2014. biti na “Miholjskoj regati”.

Iktusovci su na Paliću skupili 75 bodova, ispred Crvene zvezde (Beograd) s 50, mađarskog MTE Mohacsa s 48, novosadskog Danubiusa 1885 s 41, mađarskog Baia Spartacusa (Baja) s 37 i ostalih. “Narančasti” su tijekom dvodnevne regate osvojili pet prvih mjesta. Posebice je imponirala mlađa juniorka Teuta Lea Stojaković, uvjerljivom pobjedom u konkurenciji nešto starijih veslačica, juniorki, ali i drugim mjestom u utrci seniorki skifistica! Osim nje, pobjede za Iktus izborili su dvojac na pariće kadetkinja (Ozana Prisuda, Lea Lamza), četverac na pariće kadetkinja (Petra Sanseović, Ozana Prisuda, Lea Lamza i Aria Cvitanović), sve brži kadetski samac Marko Iža, te veteran Željko Betlehem (1960.) u utrci veteranskih samaca. Isto toliko, pet čamaca Iktusa zauzelo je drugo mjesto: osim spomenute Stojaković, Aria Cvitanović u samcu kadetkinja, kao i tri četverca na pariće – za kadete (Iža, Leon Jug, Lovro Rado, Dejan Jurković), za mlađe juniore (Mislav Konjik, Dino Steiner, Ivan Ante Grgić, Krešimir Forijan), te za juniore (Mario Milić, Matej Lamza, Borna Srb i Ivan Katalinić).

Zanimljivo je bilo promatrati i utrku dvojaca na pariće za veterane u kojoj je Osječanin Betlehem još jednom osjetio slast pobjede, ovaj put u dublu s dvije godine starijim bivšim klupskim kolegom Goranom Nuskernom (veslao za zagrebačku Mladost, nap.a.), na drugo mjesto plasirala se kombinacija Branko Jovanovac (Iktus)/Zoltan Alfoeldi (Baia), a treće mjesto zauzeo je čamac Iktusovih veterana Denis Ambruš/Saša Drkulec.

Na regati “Vojvodina open” veslao je i daroviti Vukovarac Harald Brandt te pobijedio u samcu za juniore.

Dragutin Kerže, objavljeno 10. srpnja 2014. godine u Glasu Slavonije