Iktusu treće mjesto na Vojvodina openu 2016.

Od petka, 1. srpnja 2016., do nedjelje, 3. srpnja, na jezeru Palić održana tradicionalna Internacionalna regata „Vojvodina Open“ koja je okupila preko 400 natjecatelja iz šest europskih zemalja.  Tradicionalna međunarodna regata „Vojvodina Open“, koja je ove godine održana po 54. put, i 2016. ispunila je očekivanja i još jednom pokazala zbog čega zauzima visoko mjesto u društvu veslačkih natjecanja u ovom dijelu Europe. Preko 400 veslača i veslačica iz šest zemalja Starog kontineta – Srbije, Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Grčke i Slovenije u petak, subotu i nedjelju, (1.-3. srpnja 2016.), ogledali su se za medalje na jezeru Palić prikazavši ovoj sport u najljepšem svjetlu.

Zanimljive i neizvjesne utrke točno 400 posada iz 30 klubova bile su melem za oči svih prisutnih poklonika veslanja i sporta uopće, a Palić je još jednu godinu u nizu početkom jula bio obojen najrazličitijim veslačkim bojama. Organizator natjecanja, Veslački klub Palić, i ove godine je položio ispit sa desetkom.  Uz suradnju i pokroviteljstvo Veslačkog saveza Srbije i Veslačkog saveza Vojvodine,  a uz pomoć Grada Subotice, Parka Palić, Javno-komunalnog poduzeća Subotičke tržnice i Javnog poduzeća Palić, maksimalno se potrudio, i uspio u tome, da sve protekne u najboljem redu i da se svi s Palića odu puni dojmova.

– Ovogodišnja Internacionalna regata „Vojvodina Open“ je protekla bez ikakvih problema. Prezadovoljni smo organizacijom,  a najbolji dokaz da smo uradili dobar posao jest i činjenica da su svi sudionici s Palića otišli zadovoljni.  Zbog velikog broja posada natjecanje je prvi put trajalo tri dana, a po masovnosti ovogodišnja regata je na drugom mjestu, poslije one iz 2013., koja i dalje drži rekord po broju sudionika. Kada se podvukla crta, ukupni pobjednik bio je mađarski Demaš iz Segedina sa 84 boda. Četiri manje osvojio je Partizan, kome je pripalo drugo mjesto u generalnom plasmanu, dok je treći bio hrvatski Iktus sa 58 bodova. I ove godine na „Vojvodina Openu“ održane su  utrke Dunavskog kupa, a za ovo natjecanje bodovale su se utrke kadetskih i mlađejuniorskih četveraca – kazao je glavni tajnik Veslačkog kluba Palić i jedan od glavnih organizatora ovog natjecanja Vladimir Antić.

– Na sastanku Veslačkog saveza Vojvodine, između ostalog, odlučeno je da predstavnici ovog Saveza kroz osam dana otputuju u Zagreb gdje će razmijeniti iskustvo sa organizatorima prethodnog Europskog univerzitetskog prvenstva, budući da će ovo natjecanje dogodine biti održano na Paliću. Kada je riječ o Dunavskom kupu, bilo je riječi o pokretanju zajedničkih projekata i o prijemu novih članova. Naime, za sada se u ovom natjecanju bore po dva kluba iz Srbije, Hrvatske i Mađarske, a još dva mađarska i četiri srpska kluba su izrazila želju da se priključe – istaknuo je Antić.

Kada su u pitanju rezultati Iktusovih veslačica i veslača odmah “upada u oko” kako su djevojke u kategoriji četveraca za kadetkinje i mlađe juniorke ostvarile nabolje rezultate. Mlađe juniorke u prvoj su finalnoj utrci natejcanja oštro krenule sa zlatnom medaljom i to u natjecanju za Dunavski kup, a veslale su Aria Cvitanović, Ozana Prisuda, Karla Ambruš i Marta Rakitić. I posljednja utrka natjecanja pripala je mladim Osječankama koje su osvojile drugo mjesto u četvercu kadetkinja (također utrka Dunavskog kupa), ali su bile najbolja klupska posada. Veslale su Dunja Kukić, Luna Keretić, Ines Markulak i Katarina Radaković. B kadetkinja Aria Cvitanović drugog je dana natjecanja osvojila još dvije medalje, srebro u konkurenciji skifistica te zlato s Ozanom Prisudom u dvojcu na pariće. Mlađi junior Marko Iža osvojio je srebro u kategoriji samaca, a u dublu s Leonom Jugom zauzeo je peto mjesto.

Tri utrke odradili su mlađi juniori Patrik i Anton Lončarić i to prvi put u njima novoj disciplini- dvojcu bez kormilara. Borili su se u trima kategorijama- sa seniorima su osvojili peto mjesto, s mlađim juniorima treće, a njima najzanimljivija utrka bila je s A juniorima i tu su osvojili srebrnu medalju nakon utrke u kojoj su s dvjema posadama Smedereva prošli kroz cilj tijekom dvije sekunde. Dodajmo ovome kako će mlađi juniori, braća Lončarić, sljedeći tjedan krenuti u Trakai u Litvi gdje će prvi put nastupiti u dresu hrvatske reprezentacije u juniorskom dvojcu bez kormilara na Europskome prvenstvu. Uz njih će na EP iz Iktusa još troje vrsnih veslača, prije svega prošlogodišnja brončana na EP Teuta Lea Stojaković u samcu te Ivan Ante Grgić u četvercu i Krešimir Forjan u osmercu hrvatske reprezentacije.

Od ostalih rezultata na Paliću izdvojit ćemo zlatnu medalju kadeta Davida Juga, četvrto mjesto Dine Steinera u skifu A juniora, a srebrnu medalju osvojio je veteran Željko Betlehem.

Sve rezultate regate na Paliću pogledajte OVDJE.