Inter City, OPZ i VKMF 2018.

Protekloga vikenda, 12. i 13. svibnja 2018. u Zagrebu se održala 26. Inter City regata i Otvoreno prvenstvo Zagreba te 4. regata Veslačkoga kupa Miljenka Finderlea. Posade Iktusa i treneri vratili su se u Osijek zadovoljni nastupom na tim regatama, a veseli i masovnost kojom se predstavio naš klub. 

Nastupilo je ukupno 30 veslačica i veslača Iktusa, uglavnom mlađeg uzrasta, a veslali su u 17 disciplina tijekom dvodnevnih regata. Ukupan je Iktusov rezultat na dvjema regatama četiri osvojena zlata, dva srebra, šest bronci te dva četvrta, jedno šesto i jedno osmo mjesto. Klub je ponovno predstavljao David Šain u skifu (i osvojio prvo mjeto) te mlađi veslači i veslačice koje su vodili treneri Tomislav Oršolić i Jasminka Kraljević Čolić. Treneri su izrazili zadovoljstvo nastupom na regatama, a osim pristojnih rezultata (koji uvijek mogu biti i bolji) zadovoljni su prije svega zbog činjenice da je većina posada uspješno odradila na utrkama sve što su mjesecima ranije pripremali na treninzima. Poslužilo ih je i vrlo lijepo i ugodno vrijeme za veslanje. 

 Na 4. regati Veslačkoga kupa Miljenka Finderlea, u subotu, 12. svibnja, prvi su nastupili kadeti David Jug i Ivor Janković koji su osvojili 3. (Jug) i 5. (Janković) mjesto u skifovima. Karlo Krstić, Lovro Roguljić, Ante Galić i Matko Tomac potom su osvojili broncu u zanimljivoj utrci četveraca na pariće za kadete, iza posada Mladosti i Istre. Dunja Primožić bila je šesta u skifu za kadetkinje. Lana Brdarić i Ena Tadić u prvoj su skupini kadetkinja u dublu osvojile srebro, a u drugoj utrci kadetskih dublova Tina Balaž i Tena Grgić iz VK Baranja iz Draža bile su šeste (trenira ih Tomislav Oršolić). Luka Jović odlično je veslao u samcu mlađih juniora i osvojio srebrnu medalju. Luka Peljušić, Luka Barić, Borna Mršić i Mateo Dokletal predstavljali su Iktusove mlađe juniore u četvercu bez kormilara i osvojili broncu (iza posada riječkog Jadrana i zagrebačke Croatije). Vedran Šajinović, Damjan Živković, Bartol Omazić i Toni Vučemilović osvojili su broncu u četvercu na pariće za mlađe juniore s bešto većim zaostatkom iza Istre i Mladosti, ali s još puno mogućnosti za napredovanje na sljedećim regatama. Luna Keretić i Ines Markulak veslaju sve bolje, a Luna je ostvarila još jedan veliki uspjeh u nizu, zlato u skifu za mlađe juniorke, dok je Ines u istoj utrci bila odlična treća. Nakon njih veslao je Bruno Bašić u skifu za starije juniore i osvojio vrlo pristojno četvrto mjesto. Luna Keretić, Ines Markulak, Karmen Zadro i Emilija Arvaj nisu, na žalost, imale konkurenciju u četvercu na pariće A juniorki tako da nije bila upitna njihova zlatna medalja. 

Jedini pravi Iktusov senior David Šain na ovoj regati osvojio je zlato u seniorskom skifu sa 6:56,98 i uspio mu se približiti tek Luka Radonić iz Trešnjevke sa 6:58,37 dok su ostali skifisti bili znatno slabiji od prve dvojice- Filip Jurina, Bernard Samardžić, Boris Cesarec i Marko Pap ostvarili su vremena od 7:13 do 7:38. Kad su u pitanju ostali seniorski rezultati zanimljiva je bila utrka Martina i Valenta Sinkovića koji su u dvojcu bez kormilara uvjerljivo pobijedili dvojce na pariće.

Aria Cvitanović i ovaj je put iskoristila regatu za malu provjeru dvojca bez kormilara za EP s Izabelom Kakić iz Trešnjevke, a utrkivale su se sa seniorkama u skifu i ostvarile vrijeme 7:36,74 dok je najbolja skifistica bila Valentina Plejić sa 7:40,09 te Marcela Milošević sa 7:50,43. 

Drugog dana natjecanja, u nedjelju, 13. svibnja veslale su se utrke Otvorenog prvenstva Zagreba i Inter City regate. 

Treće mjesto je osvojio četverac na pariće seniora u kojem su veslali Luka Jović, Bruno Bašić, Marin Kovač i Frano Škojo dok su u istoj disciplini za kadete isto mjesto (treće) osvojili Karlo Krstić, Lovro Roguljić, Ante Galić i Matko Tomac. Kadetkinja Dunja Primožić uvjerljivo je pobijedila u utrci skifova. Nastupile su i dvije posade četveraca na pariće za mađe juniore, što pokazuje pristojan broj mladića u toj kategoriji. Osvojili su četvrto i šesto mjesto. Četvrte su bile i djevojke u 4xJŽA – Luna Keretić, Ines Markulak, Emilija Arvaj i Karmen Zadro (nijedna od njih još nije starija juniorka). 

Sve rezultate možete pogledati OVDJE 

Foto: Tomislav Oršolić