Ivan-Ante Grgić- matematičar iz zlatnog četverca

Član najbolje posade četverca sa kormilarom s juniorskog europskog prvenstva Ivan Ante Grgić (Frane Filip Garma, Luka Gojanović-Rakić, Fabio Ipsa, kormilar Luka Balek) danas je za svoj uspjeh nagrađen u osječkoj gradskoj upravi.

„Nemojte spuštati zastavu i ostavite CD!“ – bila je poruka hrvatskog stručnog stožera organizatorima Europskog prvenstva u njemačkom Krefeldu nakon što su Ivana i Josipa Jurković, Bruna Milinović i Izabela Krakić (juniorke bez kormilara) uvjerljivo osvojile zlatno odličje ispred posade domaćina, Njemačke.Bili su u pravu jer je slijedilo i drugo zlato ono u četvercu sa, u sastavu: Frane Filip Garma, Luka Gojanović-Rakić, Ivan-Ante Grgić, Fabio Ipsa i kormilar Luka Balek. Oni su u fantastičnoj završnici finalne utrke slomili suparnike domaće (njemačke) posade i sa 12 stotinki prednosti izborili zlato za Hrvatsku. Zlato je još sjajnije, ako se zna da su Nijemci na sredini staze imali blizu 3 sekunde prednosti u odnosu na hrvatski četverac.

„Bilo nam je važno dobiti Nijemce! Zapeli smo kao ludi i rezultat se vidi!“ – pohvalio se s pravom pred gradonačelnikom Ivanom Vrkićem član osječkog Iktusa, Ivan-Ante Grgić. Grgić je uspješan maturant koji je na osječkom sveučilištu upisao studij matematike.

Braća Lončarić u dvojcu bez kormilara zapeli su u polufinalu na četvrtom mjestu, no zanimljivo je kako su imali puno bolje vrijeme od svih triju posada koje su iz druge skupine izborile borbu za medalje uz činjenicu da su uvjerljivim trijumfom u B finalu pokazali da im je mjesto u europskoj eliti!  I Grgića, i braću Lončarić očekuje svjetsko juniorsko prvenstvo.

„Uz njih dvojicu očekujemo još jednu veslačicu tako da bi nas na svjetskom moglo biti četvero, a očekujemo zavidne rezultate i tamo.“ – rekao je glavni trener VK Iktusa i koordinator juniorske reprezentacije Hrvatske, Krešimir Ižaković.

„Ovo je iznimno sportsko dostignuće. Prvak Europe se ne postaje svaki dan!“, istaknuo je predsjednik VK Iktusa, Daniel Srb.

„Osnovna je poruka možemo pobijediti i Nijemce, možemo osvojiti Europu, ako ozbiljno radimo, ako smo ozbiljno organizirani, i sve to možemo napraviti iz Osijeka!“ – poručio je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić predajući Grgiću nagradu od 10 tisuća kuna u gotovini.

Tekst i slike: Željko Kovačević, HRT Radio Osijek