Ivan-Ante Grgić na Peruči na pripremama

Ivan-Ante Grgić na Peruči na pripremama

Od 28. lipnja na jezeru Peruči je i Iktusov veslač Ivan-Ante Grgić s novim partnerom u dvojcu bez kormilara – Borisom Cesarcem iz zagrebačke Trešnjevke te njihovim trenerom Krešimirom Petrovićem.

Kao i dva bratska para (Sinković i Lončarić) i Grgić i Cesarec smješteni su u hotelu Alkar u Sinju, Grga kaže kako je zadovoljan i smještajem i hranom, a posebno je oduševljen uvjetima za veslanje na jezeru. “Ujutro je mirno i savršeno za veslanje, a poslijepodne zna biti valova tako da u tom slučaju koristimo bicikle ili teretanu”, rekao je mlađi osječki senior, član hrvatske veslačke reprezentacije. Na Peruči će biti pet dana i očekuje kako će “prevaliti” više od 100 kilometara s veslom u ruci, a nakon toga dvojac Grgić-Cesarec odlazi u Zagreb gdje će seljedećeg vikenda imati “okršaj” s Patrikom i Antonom Lončarićem. Na temelju te utrke bi se trebala donijeti odluka tko će predstavljati Hrvatsku na Europskom prvenstvu mlađih seniora početkom rujna u Njemačkoj, odnosno ovisno o brzini dvaju čamaca izbornik će donijeti odluku hoće li se veslati u četvercu s Lončarićima ili će biti neka druga kombinacija.

“Nema baš puno planova za 2020. godinu s obzirom na to da je održavanje bilo kojeg natjecanja upitno zbog koronavirusa. Plan je jednostavan – biti najbrži što možemo pa ćemo vidjeti kamo će nas to odvesti”, kratko nam je odgovorio Ivan-Ante.

Dodao je kako ih trenira Krešimir Petrović, Borisov trener iz Trešnjevke te kako je zadovoljan napretkom i kvalitetom zaveslaja, ali o postignutim brzinama se još ne otkrivaju detalji.

Grgić nam je priznao kako je njemu otežano napredovanje jer nema partnera za veslanje u Osijeku nego to uvijek bude netko iz drugoga grada, a tako je teško uskladiti obveze, organizirati zajedničke treninge i pripreme. Međutim, kaže kako s Cesarcem sada funkcionira puno boje nego na početku suradnje. Slično je bilo i prošle godine kada mu je partner u dvojcu bez bio Fabio Ipsa iz Pule koji je uz to bio i maturant tako da su jako teško uskladili obveze s treninzima i zajedničkim boravkom u čamcu. “S Ipsom i Cesarcem se izvanredno slažem i imamo odličnu komunikaciju, al is Borisom imam i onaj poseban klik u želji za radom, a to s Ipsom nije bio slučaj”, rekao je Grgić te dodao kako su on i Cesarec dosegnuli “jedan drugi level fokusiranosti na veslanje i spremni su uložiti ogromnu količinu rada kako bi došli do što boljeg rezultata”.

Ivan-Ante Grgić na Peruči na pripremama

Poznato je da Grgić studira matematiku te kako je i to jedan od “problema”, a jasno je kako je teško biti vrhunski na objema bojišnicama. “Fakultet guram, trudim se koliko i u veslanju. Jako je teško biti na dvije fronte vrhunski, ali je trener postavio ultimatum- bez položenih ispita nema treninga! Kao što mi je u veslanju  plan biti najbrži i najbolji tako je i na faksu plan upisati treću godinu što je trenutačno vrlo blizu. Imam par usmenih ispita nakon regate u Zagrebu pa ću tada više znati o nastavku studiranja”, zaključio je Ivan-Ante Grgić.

Veslanje, posebice ono vrhunsko, zahtijeva maksimalni angažman sportaša tako da se svi suočavaju s problemima kad iz juniosrkog uzrasta prelaze u seniore, a pritom studiraju. I Grgićevi nešto mlađi klupski kolege, Patrik i Anton Lončarić, u sličnim su “problemima” jer moraju usklađivati obveze prema fakultetu (prva su godina Ekonomskog fakulteta u Osijeku) i uz to juriti za što boljim brzinama u čamcu uz najbolje svjetske veslače – braću Sinković na Jarunu, Peruči …. uglavnom uvijek izvan Osijeka.