Ivan-Ante i Aria briljirali na daljinskoj regati!

Martin Sinković i Teuta Lea Stojaković najbrži seniori Proljetne daljinske regate (8000 metara) na Jarunu, među juniorima odlični rezultati Arije Cvitanović u samcu te Ivana-Ante Grgića koji je bio najbolji u dvojcu bez s kolegom iz VK Istre Fabiom Ipsom. Prenosimo članak sa stranice Hrvatskoga veslačkog saveza čiji je autor Petar Milin.

Nakon nekoliko testiranja na suhom, uvertiru u proljeće i novu veslačku sezonu donijela je tradicionalna “mokra” provjera na jarunskoj stazi – daljinska regata na osam kilometara. Sunčan dan mogao je biti inspirativan za sve natjecatelj(ic)e…

U elitnoj seniorskoj kategoriji dogodio se očekivani “dvoboj” između dva Martina, a zlatni olimpijac Martin Sinković izveslao je najbolje vrijeme (30:10.53) i nastavio niz nastupa, kako bi on rekao – “u revijalnom tonu”. Iako je silom prilika završio u samcu (zbog Valentove ozljede), mlađi brat Sinković potvrdio je status trenutačno najbolje pripremljenog našeg veslača. Za razliku od njega, drugoplasirani Damir Martin (30:17.88), europski “kralj samaca” i “zlatni srebrnjak” iz Rija, u dobrom ritmu se vraća željenoj formi, nakon preventivnih pošteda u strahu od ozbiljnije ozljede. I on je svoj nastup okarakterizirao zadovoljavajućim, točnije – “kontroliranom utrkom od početka do kraja”. Treće mjesto pripalo je našem trofejnom lakom samcu Luki Radoniću (30:42.22), koji je desetak sekundi bio brži od najtrofejnijeg Osječanina, Davida Šaina (30:51.76).

U ženskom samcu Teuta Lea Stojaković (HAVK Mladost) izveslala je uvjerljivo najbrže vrijeme ispred Nataše Šuštić (VK Neretvanski gusar).

Nakon utrke samaca seniora, koja je izveslana po mirnom vremenu, zapuhao je bočni kontra vjetar iz smjera tribine na Jarunskoj regatnoj stazi, što je veslačima zadavalo dosta problema. U dvojcima bez kormilara seniora najbrži su bili Danijel Plišić (VK Jadran Rijeka) i Bernard Samardžić (HVK Marina Kaštela).

U kategoriji juniora ugodno su iznenadili Fabio Ipsa (VK Istra) i Ivan Ante Grgić (VK Iktus) koji su za nešto više od jedne sekunde bili bolji od Iktusove braće Antona i Patrika Lončarića. Ove sezone, čini se, imamo nekoliko konkurentnih juniorskih dvojaca bez, što veseli, jer je to preduvjet za stvaranje posada koje mogu konkurirati na međunarodnom nivou, kako u dvojcu tako i u većim disciplinama.

U samcu je najbrže vrijeme izveslao Karlo Habuda (VK Croatia) ispred Frane Gabre (VK Dupin) te Hrvoja Vrdoljaka (HAVK Mladost) dok je kod cura najbrža bila Aria Cvitanović (VK Iktus) ispred Lorene Vukić (HAVK Mladost) i Lucije Bogdanovski (VK Zagreb).

Kod mlađih juniora najbolje je vrijeme na 4000 metara izveslao perspektivni mladi Šibenčanin Nino Perišić (VK Krka) dok je kod cura najbolja bila Ema Gregić (HAVK Mladost).

Izbornik hrvatske veslačke vrste, Darko Mikšić, dobio je uvid u inicijalno stanje pripremljenosti reprezentativnih kandidata i kandidatkinja koje već idućeg mjeseca očekuju i ozbiljnija iskušenja u međunarodnoj konkurenciji.

Sve rezultate daljinske regate odveslane u subotu, 18. ožujka 2017. godine na zagrebačkom Jarunu pogledajte OVDJE.

Autor: Petar Milin

Objavljeno 18. ožujka 2017. godine