Iz Rijeke stigle tri medalje u Osijek

S državnog prvenstva Hrvatske na ergometrima na 2.000 metara veslači Iktusa vraćaju se s tri medalje –  Patrik Lončarić sa zlatom, a Anton Lončarić sa srebrom za juniore te David Šain s broncom za seniore. Na Croatia Open Indoor 2017. Iktus je poslao samo pet veslača, a nastupilo ih je više od 450. 

Rijeka je bila domaćin najboljim hrvatskim juniorima i seniorima na tradicionalnom ergometarskom prvenstvu koje su organizirali Veslački klub Jadran i Hrvatski veslački savez. Uz najbolje hrvatske veslačice i veslače sudjelovala je cjelokupna juniorska i seniorska vrsta Slovenije, te predstavnici BiH, Italije, Mađarske i Francuske. 

U najatraktivnijoj kategoriji – muškoj seniorskoj, najbolji je bio član zlatnog olimpijskog dvojca na pariće, Martin Sinković, drugi je bio Damir Martin, a treći Iktusov veslač David Šain. Londonskom srebrnom četvercu u Rijeci je nedostajao samo Valent Sinković koji je još uvijek na poštedi zbog slomljenog rebra tako da će ova sezona veslanja za njega biti vrlo upitna. Martin Sinković treću je godinu najbolji hrvatski veslač na riječkom natjecanju na ergometrima i izveslao je 2.000 metara brzinom 5:51.07. Martin Sinković prije dvije godine “izvukao” je i teško dostižni hrvatski rekord na ergometrima – 5:45.5. Srebrni iz samca na OI u Riju de Janeiru, Damir Martin do srebra je došao s vremenom 5:57.7 dok je Iktusov David Šain osvojio broncu s vremenom 6:04.1. Najbolje Šainovo vrijeme na 2000 metara na ergometru bilo je 6:00.0, istaknuo je kako nije zadovoljan nastupom u Rijeci te kako smatra da može puno brže i jače, no ovaj je rezultat bio posljedica nekoliko teških treninga koje je odradio posljednjih nekoliko dana. Uz Davida Šaina bio je i njegov trener Željko Betlehem. 


Iktus i Osijek mogu biti prilično zadovoljni nastupom juniora. U juniorskoj konkurenciji odlični su bili rezultati Patrika i Antona Lončarića. Obojica su “vukli” ispod 6:10.0 što je u juniorskoj konkurencji rijetko viđen rezultat tako da stručnjaci u hrvatskom veslanju polako već za osječku braću Lončarić govore kako su “novi Sinkovići” na vidiku! Patrik Lončarić “odveslao” je 2 kilometra za 6:05.9 dok je mlađi brat Anton bio sekundu i pol sporiji (6:07.3). To samo pokazuje kako su osječki juniori ušli u novu veslačku sezonu iznimno spremni, a uskoro će se vidjeti i njihovi rezultati na vodi, na natjecanjima u Hrvatskoj, ali i nastupima u sastavu hrvatske juniorske reprezentacije. Osim braće Lončarić trener Krešimir Ižaković u Rijeku je poveo još samo dvojicu reprezentativaca – juniora Ivana Antu Grgića i mlađeg seniora Krešimira Forjana. Oni nisu pokazali vrhunsku formu, ali su uz nekoliko pogrešaka ostvarili sasvim pristojne rezultate. Forjan je među mlađim seniorima završio na 9. mjestu s vremenom 6:19.4, dok je Grgić bio ukupno 13. s vremenom 6:27.2. 

Kod seniora do 23 godine slavio je Slovenac Nik Krebs ispred Luke Baričevića iz Mladosti i Leona Mikulića iz zadarskog Jadrana. dok je kod lakih seniora najbolji bio Luka Radonić (HAVK Mladost) , a u ženskoj konkurenciji Mia Mičuda (VK Trešnjevka). U konkurenciji seniorki prvo mjesto uvjerljivo je osvojila bivša Iktusovka Teuta Lea Stojaković (HAVK Mladost) ispred još jedne mladostašice Valentine Plejić. Bruna Milinović (VK Trešnjevka) bila je najbrža kod juniorki ispred svoje klupske kolegice Izabele Krakić.

 Dio Iktusovih veslača već za tjedan dana odlazi u Zagreb na daljinsku regatu na kojoj će treneri reprezentacije još jednom pogledati moguće kombinacije i početi slagati posade za europska i svjetska natjecanja, odmah nakon toga slijedi Otovreno prvenstvo Zagreba i početkom travnja Croatia Open na Jarunu- prva “jača” europska regata ove godine.

Vrlo će brzo ove godine biti i Prvenstvo Hrvatske za seniore i to posljednjeg vikenda u travnju. Glavni trener Iktusa Krešimir Ižaković, osim što slaže juniorske posade za hrvatsku reprezentaciju, intenzivno slaže i posade koje će predstavljati klub na seniorskom prvenstvu države. Ambiciozno najavljuje kako bi na državnome prvenstvu mogla osvanuti zanimljiva posada Iktusa u kraljevskoj disciplini- osmercu! Bit će tu, naravno i sigurni predstavnici kluba u skifu, dvojcu, četvercu …. Prema nekim najavama Iktus bi na seniorskom prvenstvu mogli predstavljati David Šain, Vjekoslav Kolobarić, Dino Belić i Krešimir Forjan uz potporu juniora među kojima će zasigurno biti Patrik Lončarić, Ivan Ante Grgić i Anton Lončarić te još nekoliko seniorskih i juniorskih imena.