Iz Szolnoka u Novi Sad

Najveći dio ovogodišnjih veslačkih natjecanja je odrađen, no sezona je produžena za dio veslačica i veslača Iktusa koji su nedavno nastupili na velikoj regati u Szolnoku, a sljedećeg vikenda treba odraditi i posljednju ovogodišnju utrku Dunavskoga kupa i to u Novom Sadu. Iz Szolnoka su se Iktusove posade vratile vrlo zadovoljne, regata je bila odlično organizirana, a mlađe kategorije veslača imale su priliku “utvrditi gradivo” koje su učili cijelu godinu.

Na Tisza cup 2017. u Szolnoku, na kojem nastupaju sve ponajbolje posade u susjednoj Mađarskoj, otputovale su prošlog vikenda (7. i 8. listopada) posade kadetkinja i kadeta koje je vodila trenerica Jasminka Kraljević Čolić. Luna Keretić i Ines Markulak nastupale su u kategoriji mlađih juniorki i kadetkinja u disciplinama samaca i dvojaca na pariće. Luna se u samcu plasirala na 3. mjesto u konkurenciji mlađih juniorki, a bila je 4. u konkurenciji kadetkinja. Veslalo se mnoštvo utrka jer je, primjerice, Luna Keretić u samcu juniorki imala 30 protivnica, a među kadetkinjama 31 protivnicu. Time njezina osvojena mjesta svakako zaslužuju pozornost. Osim mađarskih klubova na Tisza cupu su nastupile i brojne posade iz susjedne Srbije. I Ines Markulak veslala je prilično dobro tako da joj je za plasman u finalne utrke nedostajalo tek nekoliko stotinki. Odličan je bio i nastup Davida Juga koji se među 26 posada plasirao na 3. mjesto u konkurenciji mlađih juniora, dok je imao težu borbu s 20 kadeta u skifovima tako da je zauzeo 5. mjesto u tom natjecanju. Kadetski četverac natjecanje u Szolnoku završio je na 4. mjesto, što je također vrlo pristojan rezultat.

Iktusovi kadeti i kadetkinje otputovali su u Novi Sad i nastupaju u subotu na daljinskoj regati na Dunavu koja se vesla na 4.000 metara. Riječ je o petoj i posljednjoj ovogodišnjoj regati u kojoj se zbrajaju rezultati četveraca na pariće kadeta, kadetkinja, mlađih juniora i mlađih juniorki (četiri su regate održane u Osijeku, Vukovaru, Mohaču i Subotici). U četvercu kadetkinja nastupit će Luna Keretić, Ines Markulak, Petra Puškadija i Dunja Primožić, a za kadete će veslati Borna Mršić, Ivan Iža, David Jug i Luka Peljušić.

Tekst: Jasminka Kraljević Čolić, fotografije: Dražen Keretić