Janjić ne želi više veslati s Begovićem

Osječki veslač razočaran nakon Luzerna: Naš dvojac je prošlost, više neću veslati s Begovićem. Članak je objavljen u Glasu Slavonije 16. srpnja 2015. godine. Posada nije opravdala očekivanja i nakon Svjetskog kupa u Švicarskoj se – raspala.

Osječko-zadarski dvojac bez kormilara razočaran se vratio iz Luzerna. Očekivanja su bila velika, no Ante Janjić i Marin Begović u veslačkom “hramu” na Crvenom jezeru, u posljednjoj ovogodišnjoj regati Svjetskog kupa, zauzeo je tek peto mjesto u C finalu, ukupno 17. s vremenom – 6:47.04 minuta.

– Nije bilo dobro. Nadali smo se mjestu u B finale, plasmanu među 12 najboljih, gdje mislim da i pripadamo, no od kvalifikacija je krenulo loše i na kraju je ispalo loše – kazao je nakon povrtka iz Luzerna osječki dio veslačkog dvojca “bez” Ante Janjić.

Razočaranje je bilo “opipljivo”, Janjiću ni sad nije jasno što je krenulo krivo, ali bilo je – krivo. Uostalom, to konačna pozicija najbolje govori.

– Na treninzima smo bili mnogo bolji nego na samoj regati. Nije nam legla ni jedna utrka, a tako smo i prošli. Zašto? Nemam pojma, samo znam da nije bilo dobro.

Janjić i Begović na švicarskom su Crvenom jezeru priželjkivali vađenje vize za Svjetsko prvenstvo koje će se krajem kolovoza i početkom rujna održavati u Francuskoj. No zauzimanjem 17. mjesta ostali su daleko od svjetske smotre.

– Ništa od SP-a, ništa od Olimpijskih igara sljedeće godine u Riju. Loše, jako loše.

Je li možda bio pritisak što je u Luzernu nastupio još jedan hrvatski dvojac bez kormilara. I to Janjićevi klupski kolege iz Iktusa, David Šain i Mario Vekić. Ipak, na najvećoj sceni u Luzernu borilo se i za “jedinicu” u Hrvatskoj u poretku dvojaca bez kormilara.

– Ma nikakav pritisak nije postojao. Nema to nikakve veze s drugim dvojcem, jednostavno mi nismo bili pravi.

Iako iz Hrvatskog veslačkog saveza nitko ništa nije rekao, evidentno je da je dvojac Janjić/Begović – bivši. Nisu položili najvažniji ispit, a zna se što u veslanju to znači. Raspuštanje posade.

– Ne vjerujem da ću više ikada sjesti u čamac s njim! Ne zato što se ne slažemo, ili zato što postoji nekakav problem među nama, nego jednostavno nemamo više gdje veslati. Luzern je bio posljednja ovogodišnja regata Svjetskog kupa, a Begović ima vizu za Novi Zeland i odlazi u listopadu. Da smo izborili Svjetsko prvenstvo, ili da smo u “igri” za Rio, bilo bi drugačije i ostali bismo zajedno, ovako je ovaj naš dvojac “bez” gotova priča. .

Janjić ne zna kakva je njegova sudbina u bilo kakvoj posadi ili kombinaciji, jer još nije razgovarao ni s hrvatskim izbornikom, ni sa svojim trenerom Ižakovićem.

– Samo znam da se sad moram pripremati za prvenstvo Hrvatske koje se održava u listopadu. Tek nakon državne smotre znat ću više, i što će i kako će biti – zaključio je Janjić.

Nije skrivao razočaranje, nije niti morao. On i zadarski mladić Begović imali su velike planove ove godine. Na regati SK na Bledu bili su sedmi, solidno su se predstavili na Europskom prvenstvu u Poznanu (deseti), a onda kada su trebali pokazati koliki je njihov domet u najjačoj svjetskoj konkurenciji, na velikoj sceni u Luzernu potpuno su zakazali. A to loše izdanje označilo je i kraj dvojca “bez” Janjić/Begović.

Šain i Vekić zadovoljni

U Luzernu je nastupio još jedan hrvatski dvojac bez kormilara, novoformirana osječka posada David Šain i Mario Vekić. I oni su veslali u C finalu gdje su zauzeli četvrto mjesto (ukupno 16.) s rezultatom 6:40,80 minuta. Iako samo mjesec dana u zajedničkom treningu, Šain i Vekić su bili bolji od Janjića i Begovića.

– S obzirom na to koliko zajedno treniramo, možemo biti zadovoljni. Svaka utrka pokazuje da smo sve bolji. Nemamo još “zdavi zaveslaj”, ali imamo snage i motivacije, a kad se utreniramo doći će i taj zaveslaj – kaže Vekić, koji s partnerom iz dvojca “bez” Šainom u ponedjeljak odlazi na reprezentativne pripreme na Ramsko jezero.

Nakon raspada dvojca Janjić/Begović, Šain i Vekić ostaju uzdanice hrvatskog seniorskog rimen veslanja i dvojca “bez”. Kratko su zajedno i to za sada ne izgleda loše.

– Sami smo si stvorili tu poziciju – dodao je Vekić.

IVANA LIOVIĆ