Janjić: Plasman nije bitan, samo kvaliteta izvedbe

Osim Šaina na regati u Essenu, veslat će i ikutsovci Janjić, Kolobarić i Srb. Najavljuje Glas Slavonije.

OSIJEK – Predstojećeg vikenda u njemačkom Essenu bit će održana velika međunarodna regata na kojoj će veslati i četvorica članova osječkog Iktusa. Najavili smo kako proslavljeni četverac na pariće, “srebrni” s OI u Londonu (treba li uopće podsjećati: Osječanin David Šain, “mladostaši” braća Valent i Martin Sinković te Damir Martin, član zagrebačke Trešnjevke), nestrpljivo čeka prvi duel s odgovarajućom posadom Njemačke. Ljubitelji sporta sjećaju se da je u Londonu samo njemački čamac u ciljnoj ravnini bio ispred našeg…

Već nekoliko dana na Jarunu, međutim, zajednički treniraju iktusovac Matej Srb i “mladostaš” Karlo Udovičić, ovosezonska kombinacija dvojca bez kormilara, kojima će Essen i te kako mnogo značiti u nastavku kreiranja daljnjih planova na natjecanjima mlađih seniora (U-23). Matej i Karlo, naime, pokušat će se nametnuti za stjecanja prava nastupa na Svjetskom prvenstvu mlađih seniora potkraj srpnja u austrijskom Linzu. Našim najboljim veslačima, na pripremama za Essen, u nedjelju predvečer priključili su se i Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić. Iktusov dvojac bez kormilara lani nije izborio “vizu” za OI, ali su u 2013. ušli sa stečenim iskustvom i odlično odrađenim zimskim pripremama, i te kako ambiciozni i željni dokazivanja međunarodne vrijednosti.

– Pobjede na regatama Croatia Opena i Inter Cityja pokazale su da smo bolji nego prošle godine iako se ni za jednu od njih nismo posebno pripremali – rekao nam je uoči odlaska u Zagreb iskusni Janjić. – Ipak, bili smo brži od ‘gusara’ Vite Čavrlja i Nikše Skelina, te zadarske braće Branka i Marina Begovića, s tim što su Splićani veslali samo na Croatia Openu (s druge su regate izostali zbog Čavrljeve bolesti, nap.a.), ali u Essen odlazimo sa statusom najboljeg hrvatskog dvojca bez kormilara, što želimo potvrditi i u jakoj međunarodnoj konkurenciji. Prijavljeni su čamci Velike Britanije, Nizozemske, dakako, Njemačke, ali nas ne opterećuje plasman nego – kvaliteta naše izvedbe. Tijekom tjedna, nadam se, trener Krešimir Ižaković spustit će ritam treninga pa ćemo u Essenu veslati i nužno osvježeni.

Ove sezone, to su već i najavili, Ante i Vjeko planirali su nastup na Europskom prvenstvu (u Sevilli), možebitno i na Mediteranskim igrama (u Mersinu), dok o Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji (Chungju) ne razmišljaju mnogo. “Norma je za SP iznimno respektabilna”, skromno će Janjić.
– Nakon Essena bit će i dvije regate Svjetskog kupa pa, ponavljam, moramo odveslati kako najbolje možemo, što će nam donijeti i odgovarajuću reputaciju i kandidaturu za spomenuta, najveća natjecanja sezone – rekao nam je Janjić. – Inače, u Essenu ćemo, u nedjelju s braćom Begović (s kojima smo dobro ‘išli’ i na Inter City regati) nastupiti i u četvercu bez kormilara, ali Vjeko i ja poglavito želimo ići najbolje što možemo u našoj posadi, ‘dvojca bez’ – dodao je Janjić.

D. Kerže, Glas Slavonije

Foto: D. Lončarić