Jedan Iktusov senior na Europskom prvenstvu

 Ante Janjić u Poznanu će veslati u dvojcu “bez” sa Zadraninom Marinom Begovićem.Novi četverac na pariće nije ispunio očekivanja.

Prva ovogodišnja regata Svjetskog veslačkog kupa na Bledu bila je posljednji “filtar” za posade pred odlazak na Europsko prvenstvo koje je na rasporedu posljednjeg vikenda ovog mjeseca u Poljskoj. Braća Sinković zbog Valentove ozljede propustit će utrku dvojaca na pariće i na eurosmotri, Damir Martin na Bledu se samo potvrdio kao najjači hrvatski adut za medalju na EP-u u “skifu”, a “vizu” za Poljsku izvadile su ženske posade Karla i Marcela Milošević (dvojac “bez”), te Rebeka Babič i Helena Pavković u dvojcu na pariće. Na EP putuje i muški dvojac “bez” u sastavu – Osječanin Ante Janjić i Zadranin Marin Begović. Novoformirani četverac na pariće u kojem su veslali osječki “iktusovci” David Šain, Vjekoslav Kolobarić i Mario Vekić, te Splićanin Vito Čavrlj, nije ispunio očekivanja i nakon Bleda odustalo se od te posade. Bar zasad i u ovom sastavu.

– Taj četverac nije ni sjena onom proslavljenom “Cro Expressu” s kojim smo se ponosili u svijetu, ova se posada nije pokazala u dobrom izdanju i veslala je ispod naših želja. Jednostavno, ne treba šetati po svijetu s posadom koja nije konkurentna za “van” – kaže izbornik Srećko Šuk.

Novi četverac nije ispunio očekivanja i odustalo se od njega, kao jedino rješenje spominju se – promjene.

– Moramo napraviti promjene ili unatar posade ili u izboru discipline. Moguće je da ta četvorka i ostane na okupu, ali da dečki doista proveslaju i budu mnogo bolji nego su se pokazali na Bledu. Imamo problema sa slaganjem posada, jer imamo mali broj veslača.

Najbolji osječki veslač David Šain, član nakadašnjeg proslavljenog “Cro Expressa”, nakon dugo vremena propustit će veliko natjecanje. Kakav je trenutačno Šainov status na “hrvatskom veslačkom nebu”.

– David je potencijalni olimpijac i tko god ima taj status mi ga tako tretiramo. No ključni rezultat za reprezentaciju je ono što netko pokaže na vodi. Do kraja godine još ćemo pokušati mijenjati i stvarati nove posade, tako da će veslači koji propuštaju EP imati još šansi za nametnuti se. Najvažnije nam je da imamo što više normi za Olimpijske igre sljedeće godine u Rio de Janeiru i što više olimpijaca koji će podizati rejting hrvatskog veslanja – dodaje Šuk.

U poljskom Poznanu veslat će samo jedan Osječanin Ante Janjić, u dvojcu “bez” sa Zadraninom Begovićem.

– Taj dvojac smo ostavili jer se poznaju, veslali su zajedno na SP-u 2013., u Južnoj Koreji, i osvojili deveto mjesto u četvercu bez kormilara. I ovo Europsko prvenstvo, kao i sljedeća dva Svjetska kupa, samo su kontrolne regate za najveće natjecanje ove godine Svjetsko prvenstvo u Francuskoj (kraj kolovoza i početak rujna) i Poljsku doživljavamo kao još jedan “filtar”.

Kako se odustalo od četverca, je li moguće da se Osječani Kolobarić i Janjić ponovno spoje u dvojac bez kormilara.

– Naravno da je moguće, ali ako se Janjić i Begović pokažu dobrima, nema razloga odustajati od te posade i mjenjati nešto što je dobro. No do kraja godine su moguće promjene – dodao je Šuk.

Možda te promjene budu dobre i za Davida Šaina koji će, na žalost, proputiti Europsko prvenstvo u Poljskoj.

Šteta zbog Maje i Sonje

Izbornik Srećko Šuk nije zaboravio spomenuti problem hrvatskih ženskih veslačkih posada.

– Bili bi sretni kad bi bar jedna naša ženska posada izborila nastup sljedeće godine na Igrama u Riju, a to bi značilo da ćemo i prvi put imati veslačice na Olimpijskim igrama. Prava je šteta što se raspao osječki dvojac Maja Anić/Sonja Kešerac, mislim da su one imale dobre šanse otići u Rio de Janeiro – kazao je Šuk.

Ivana LIOVIĆ, Glas Slavonije 20. svibnja 2015. godine