Koliko brzo taj četverac može ići?

Sjajnu sportsku priču ispisuju članovi Veslačkog kluba Iktus gdje su na današnjoj konferenciji za novinare podsjetili na posljednji uspjeh – brončanu medalju juniorske ekipe na Europskom prvenstvu mlađih seniora koje je prošlog vikenda održano u Poljskoj.

Prvo Europsko prvenstvo mlađih seniora (veslača do 23 godine) održano je prošlog vikenda u mjestu Kruszwica u Poljskoj, a Hrvatsku su predstavljala dva četverca bez kormilara- ženski, koji je osvojio srebrnu medalju i muški koji je bio brončani. U ženskom četvercu veslale su hrvatske juniorke, ovogodišnje europske i svjetske juniorske prvakinje Ivana Jurković, Josipa Jurković, Bruna Milinović i Izabela Krakić – sve četiri odnedavno članice zagrebačkog kluba Trešnjevka.
U muškom četvercu bez kormilara mlađih seniora veslala je najmlađa posada Europskoga prvenstva za B seniore u kojoj su bili junior Fabio Ipsa iz VK Istre (Pula) te trojica osječkih juniora Veslačkoga kluba Iktus – Anton i Patrik Lončarić te Ivan-Ante Grgić. Na natjecanje ih je vodio Iktusov glavni trener i koordinator hrvatske juniorske reprezentacije Krešimir Ižaković. 

Trener Ižaković na konferenciji za novinare u Osijeku priznao je da je inicijativa za nastup na Europskom prvenstvu došla od veslača, što ga je i naljutilo s obzirom na to da tada još nisu završili ni juniorsko, a već su sanjali da će otići na europsko seniorsko prvenstvo. (Podsjećamo kako su 6. kolovoza ove godine Iktusovi juniori, braća Patrik i Anton Lončarić, osvojili u Litvi naslov svjetskih juniorskih prvaka u dvojcu bez kormilara.) I tako je sastavljen četverac koji je trener Ižaković odavno htio isprobati, no do sada nije bilo prilike. (Podsjetnik i na uspjeh četverca – Osječanin Ivan-Ante Grgić i Fabio Ipsa iz Pule ove su godine uz šibenske juniore Luku Gojanovića Rakića i Franu Filipa Garmu i kormilara Luka Baleka iz Splita u njemačkom Krefeldu osvojili naslov juniorskih prvaka Europe u četvercu s kormilarom te 4. mjesto na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Litvi u četvercu bez kormilara.)

U svakom slučaju posljednji uspjeh novog četverca u Poljskoj pravo je iznenađenje jer su trojica 17-ogodišnjaka i jedan 18-ogodišnjak uzeli brončanu medalju na Europskom prvenstvu za seniore do 23 godine, u jakoj konkurenciji. Prve su to medalje koje su hrvatski juniori osvojili na velikom natjecanju u konkurenciji seniora. 

Najveću želju za odlazak na Europsko prvenstvo u Poljsku, prema vlastitom priznanju, imao je Ivan-Ante Grgić čiji su se članovi četverca, nakon uspjeha u Njemačkoj i Litvi, htjeli odmoriti. Grgić je nagovorio braću Lončarić, a nakon što je pristao i Fabio Ipsa, novi je četverac bio spreman. Nakon desetak dana odmora poslije Svjetskog juniorskog prvenstva i deset dana žestokog treninga, u Poljsku su došli opušteni, bez pritiska, kao juniori na seniorskom prvenstvu. Želja je bila odmjeriti snage, provjeriti koliko brzo taj četverac može ići. Nakon prve utrke i malih problema s vjetrom, u finalu su dali sve od sebe, koliko im je još ostalo nakon naporne sezone – u šali kaže Grgić. Nagrada je došla – brončana. 
“Da nam je netko rekao da ćemo to napraviti ove godine, rekli bi – Jes’ ti normalan?!”, zaključio je na kraju sezone Patrik Lončarić. Da nije bilo Ivana-Ante Grgića četverca vjerojatno ne bi bilo, prisjeća se Patrik i u šali dodaje da je njima novi izazov s još malo veslanja na kraju naporne sezone bilo zanimljivije od običnog ljetovanja. Sva četvorica dali su sve od sebe kako bi opravdali postignuća tijekom cijele sezone, zaključio je Patrik, a brat Anton potvrdio da su složna ekipa čiji čamac “jednostavno leti”. Natjecanje je za juniorski četverac u konkurenciji mlađih seniora bilo bez pritiska i očekivanja, a završilo s medaljom. 
Letvica je postavljena visoko za iduću sezonu, no kako ističe trener Ižaković, stvara se nova generacija koja će nastaviti uspjehe na svjetskim prvenstvima, a u budućnosti i na olimpijskim igrama.
Tekst: Iva Fijala, HRT Radio Osijek