Konačno Iktusov juniorski osmerac

Na 55. Međunarodnoj regati Vojvodina Open, koja je danas završila na jezeru Palić kod Subotice, promoviran je Iktusov juniorski osmerac – prvi nakon nekoliko godina neuspješnog pokušavanja sastavljanja posade za kraljevsku disciplinu u veslanju. Nakon kratkog uveslavanja naš novi osmerac pokazao je sjajne rezultate i Iktus ove godine spremno odlazi na Prvenstvo RH u veslanju i to onaj dio za juniore i kadete.

Glavni Iktusov trener Krešimir Ižaković protekli je tjedan s posadom juniorskog osmerca i skifisticom Ariom Cvitanović održao tjedne pripreme u izolaciji na jezeru Puškaš kod Draža, a nakon uspješno odrađenih treninga pridružili su se Iktusovoj ekspediciji na 55. Međunarodnoj veslačkoj regati Vojvodina Open koja je održana na jezeru Palić. Regatu su organizirali Veslački savez Srbije i Veslački savez Vojvodine, domaćin je bio Veslački klub Palić, a sudjelovalo je čak 25 klubova iz cijele Vojvodine, svi beogradski klubovi, iz Hrvatske je stiglo nekoliko posada Iktusa, HVK Vukovar i HVK Baranja iz Draža, a bilo je i nekoliko klubova iz Mađarske i Bugarske. Tijekom trodnevne regate veslači su uglavnom imali velikih problema s vjetrom tako da je bilo nemoguće ozbiljno mjeriti brzine i napredak u odnosu na treninge i prethodne regate, no treće mjesto koje je u ukupnom poretku klubova osvojio Iktus govori kako će se osječki klub uzdignute glave pojaviti sljedećeg vikenda na juniorskom prvenstvu Hrvatske. Pogledi su prije svega usmjereni u juniorski osmerac u kojem su veslali Ivan-Ante Grgić, Marko Iža, Anton Lončarić, Patrik Lončarić, Leon Jug, Vedran Steiner, Bruno Bašić, Marijan Lovković i kormilar Marin Kovač koji je prvog dana regate pokazao dobru pripremljenost i koji će zasigurno uz popravljanje pogrešaka zasjati u punom sjaju na državnome prvenstvu. Bolja od Iktusove bila je samo posada Mađarske, a riječ je o njihovoj juniorskoj reprezentaciji koja ima već prilično iskustva i “utakmica u nogama”, dok su iza osječkih juniora ostale studentske posade Partizana, Grafičara i Danubiusa 1885.

Prema nekim najavama ekipa juniorskog osmerca na državnom bi prvenstvu sastavila i dva četverca (s kormilarom i bez kormilara) koji će također pokušati osvojiti naslove državnih prvaka i tako pridonijeti ukupnom rezultatu kluba na ljestvici najboljih hrvatskih klubova. Na Paliću je zaveslala jedna posada četverca i to bez kormilara, a Ivan-Ante Grgić, Vedran Steiner, Marko Iža i Marijan Lovković uvjerljivo su odnijeli pobjedu te u Osijek ponijeli zlatne medalje. Odličan je bio i četverac na pariće kadetkinja koji bi također mogao pobrati medalje za tjedan dana u Zagrebu, a srebro s Palića donose Ines Markulak, Luna Keretić, Dunja Primožić i Petra Puškadija. One su ujedno donijele Iktusu i bodove (i pehar) kao najbolja posada ženskog četverca u Dunavskome kupu. U dobroj su formi i Patrik i Anton Lončarić koji su (osim prvoga dana u osmercu) pokazali što znaju i u dvojcu bez kormilara te više nego uvjerljivo pobijedili sve posade seniora, a nakon samo 15 minuta razmaka između utrka “dobili” su i sve posade juniora te drugu utrku odveslali kao malo teži trening. Luna Keretić dominirala je među djevojčicama mlađim od 15 godina te osvojila zlatnu medalju u skifu (kasnije i srebro u četvercu). Odlična je bila i Aria Cvitanović koja je prvog dana bila najbolja juniorka u skifu, a drugog dana osvojila je i srebro u konkurenciji seniorki. I Ines Markulak bila je vrlo dobra te u skifu djevojčica ispod 15 godina osvojila brončanu medalju.

Radi održavanja forme na Paliću je veslao i David Šain koji je, također u iznimno lošiim vremenskim uvjetima i uz snažan vjetar, osvojio zlatnu medalju u samcu. Među seniorima Iktus su predstavljali Krešimir Forjan i Dino Belić koji su prvoga dana u dvojcu bez kormilara osvojili broncu, a nešto su manje sreće (i brzine) imali u dvojcu na pariće gdje su osvojili peto mjesto. Nastupio je i veteran Željko Betlehem u skifu i osvojio zlatnu medalju.

U najmlađim kategorijama dječaka u skifovima prvog je dana srebro osvojio Ivor Janković (dječaci ispod 13 godina), a drugog dana također je bio srebrni David Jug (dječaci ispod 15 godina) što također pokazuje kako će Iktus imali odlične predstavnike na državnom prvenstvu i u tim kategorijama veslača (uz Lunu Keretić i djevojke iz četverca).

Ostali Iktusovi veslači nisu osvojili medalje. Mnogi su bili vrlo blizu, poput mlađih juniora u četvercu na pariće te još nekoliko posada mladih veslačica i veslača koji će u sljedećim godinama zasigurno pokazati kako su dobar potencijal Veslačkoga kluba Iktus s kojim uporno i vrijedno radi trenerica Jasminka Kraljević Čolić.

Nakon testiranja juniora na Paliću slijedi Prvenstvo Republike Hrvatske za mlađe uzraste veslačica i veslača koje će se održati sljedećeg vikenda, od 7. do 9. srpnja u Zagrebu, tako da nakon samo nekoliko treninga kreću nove utrke Iktusovaca. Tu nije kraj sezone za juniore, posebice one koji su dio hrvatske veslačke reprezentacije. Odmah nakon državnoga prvenstva trener Krešimir Ižaković vodi na jezero Peruču Iktusove reprezentativce koji će se pripremati za Svjetsko prvenstvo koje se prvog vikenda u kolovozu održava u Litvi, u Trakaiju. Ivan-Ante Grgić, koji je osvojio zlatnu medalju na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u njemačkom Krefeldu u četvercu s kormilarom, opet će u hrvatskom četvercu nastupiti i na Svjetskom prvenstvu. Patrik i Anton Lončarić izveslali su normu za Svjetsko prvenstvo još u travnju na regati Croatia open, a bili su nadomak borbe za medalje na Europskome prvenstvu u Krefeldu na kojem su u konačnom poretku osvojili sedmo mjesto. Stoga će u novu borbu u hrvatskim dresovima s nešto nove opreme i čamcem posuđenim od braće Sinković ponovo krenuti na Svjetsko prvenstvo u Litvi. I Aria Cvitanović je, uoči odlaska na pripreme na Puškašu, u Zagrebu izveslala normu za Svjetsko prvenstvo tako da će biti četvrta predstavnica Iktusa u hrvatskoj veslačkoj reprezentaciji ove godine na SP-u.