Lijepo je kada i Grad cijeni ono što radimo

Glas Slavonije: Darovitih sportaša u Osijeku ima još, a trofeji su otišli u ruke onih koji su doista imali iznimno uspješnu godinu. Trofej Kuna nezaobilazni je dio svečanosti “Sportaš godine” na kojoj se nagrađuju najbolji sportaši, kolektivi i zaslužni sportski djelatnici Osijeka i Osječko-baranjske županije. Dva takva trofeja dodijeljena su veslačima Iktusa- Patriku i Antonu Lončariću za uspjehe u 2016. godini. 

Trofej Kuna dodjeljuje se najperspektivnijim mladim sportašima, a za zapažene rezultate u 2016. godini nagrađeno ih je sedmero – gimnastičar Aurel Benović (GD Osijek-Žito), atletičarka Marissa Bura (AK Slavonija-Žito), kuglač Hrvoje Harkanovac (KK Osijek), veslači Anton i Patrik Lončarić (VK Iktus), odbojkašica Katarina Pavičić (ŽOK Osijek) i džudaš Timon Perić (JK Mladost). Mnogi u svojoj riznici već imaju niz medalja, pokala i priznanja s raznih domaćih i međunarodnih natjecanja, ali Kuna im je uglavnom prva nagrada od Grada.

Dobar osjećaj

– Dobar je osjećaj biti među nagrađenima. Lani sam imao niz zapaženih rezultata, ali me nagrada ipak iznenadila. Ponosan sam na nju, ali isto tako znam da sam je zaslužio – kaže 15-godišnji Timon Perić koji je u 2016. godini radio sjajne stvari na tatamiju.

Okrunio se naslovom prvaka Hrvatske za kadete i mlađe kadete do 46 i 50 kg, a trijumfirao je i na pet međunarodnih turnira.

Blizanci Anton i Patrik Lončarić velike su nade Veslačkog kluba Iktus. Tom dvojcu bez kormilara mnogi već tepaju da su novi “braća Sinković”, a dečki svoju Kunu nisu primili u Hrvatskom narodnom kazalištu. Ona ih je čekala kod kuće. Naime, kada se krajem veljače nagrađivalo u HNK-u, blizanci su se s trenerom Krešimirom Ižakovićem pripremali u Zatonu kod Šibenika za novu sezonu. Nagradu je preuzeo otac Davor, a braća su oduševljena što je Grad Osijek priznao njihov potencijal i kroz ovu nagradu pokazao da cijeni ono što rade.

– Iza nas je odlična godina, a ova je počela još bolje. Ovoga vikenda bili smo na PH-u na ergometru, gdje sam bio daleko najbolji u juniorskoj konkurenciji. Važno je prvo mjesto, ali meni je najvažnije da sam pobijedio brata Antona, ha, ha, ha – kaže Patrik Lončarić, koji je s bratom blizancem Antonom doista bio nezadrživ u svom dvojcu bez kormilara. Kao mlađi juniori, uz zajedničko zlato na Prvenstvu Hrvatske svaki je dodao po još jedno, a sudjelovali su i na europskom i svjetskom juniorskom prvenstvu. Nisu se vratili s medaljama, a kako ove godine idu brzo, nije isključeno da se tijekom svibnja u Iktusu slavi europska, a potom u kolovozu i svjetska juniorska medalja.

Kuna je posebna

Već je postala tradicija da Kuna odlazi u osječku atletiku, gimnastiku, odbojku, pa i kuglanje. Tako je bilo i za 2016. Marissa Bura sanja o velikoj atletskoj karijeri, a u počecima joj ide vrlo dobro. U 2016. postala je viceprvakinja Balkana za mlađe juniorke na 400 metara, 19. u Europi na istoj dionici te trostruka prvakinja Hrvatske za starije i mlađe juniorke na 400 m s preponama i bez njih, kao i u štafeti. Gimnastičar Aurel Benović predvodnik je nove darovite generacije vježbača sa Sokolskog doma, a prošlu godinu je okrunio s pet medalja na državnom prvenstvu, što ga je odvelo i na eurosmotru. Katarina Pavičić izdanak je poznate čepinske škole odbojke koju vodi profesor Ivan Pospišil. Nakon Čepina normalan slijed je ŽOK Osijek u kojem se Katarina prometnula u najbolju kadetkinju državnog prvenstva, uvelike je pridonijela i juniorskoj bronci Osječanki te je već važna karika i seniorske ekipe. Njezine igre u dresu Osijeka nisu ostale nezapažene pa je bila član juniorske i mlađe seniorske reprezentacije Hrvatske. Kuglač Hrvoje Harkanovac, zanimljivo, nije se niti trebao penjati na pozornicu kako bi primio Kunu. Naime, prije dodjele nagrade nastupao je zajedno s kolegama iz Tamburaške škole Batorek. Ne znamo je li bolji tamburaš ili kuglač. Ali, u svakom slučaju Hrvoje je kao junior pokorio domaću konkurenciju u svom uzrastu, a osvajao je i medalje među starijim juniorima. Kuna je posebna, jer je mnogima prva nagrada, a daroviti osječki sportaši tek je trebaju opravdati.

 
Ivana LIOVIĆ, objavljeno 9. ožujka 2017. godine.