Lončarići 6., a Aria i Izabela 8. na Olimpijskim igrama mladih

Patrik i Anton Lončarić završili su nastup na Olimpijskim igrama mladih na 6. mjestu. Aria Cvitanović i Izabela Krakić osvojile su ukupno 8. mjesto. Iza naših veslačica i veslača ostaje jedno veliko iskustvo na međunarodnim natjecanjima na kojima su potvrdili zasluženi boravak u svjetskom juniorskom veslačkom vrhu.

U polufinalnoj utrci na 500 metara od braće Lončarić brže su sprintali Talijani (1:31,19) i Rumunji (1:31,34) dok su Lončarići bili treći (1:31,81) što im je omogućilo ulazak u B finale. Tamo su ih dobili Britanci (1:31,89) dok su Lončarići bili drugi u B finalu s vremenom 1:32,98, odnosno ukupno 6. na OIM. U A finalu pobijedili su Talijani, drugi su ovogodišnji svjetski prvaci Rumunji, a treći domaćini iz Argentine.

Aria Cvitanović i Izabela Krakić na Olimpijskim igrama mladih osvojile su 8. mjesto. U polufinalnoj utrci na 500 metara bile su 4., iza Češke, Rumunjske i Litve sa zaostatkom od 4,24 sekunde za Čehinjama. U neobičnom sprinterskom sustavu natjecanja (utrke na 500 metara s razmakom od 15 minuta između polufinala i finala) i u B finalu bile su četvrte, iza Italije, Litve i Nizozemske. Olimpijsko zlato osvojila je na kraju Grčka, srebro Češka, Rumunjska broncu, a Kina je bila četvrta u A finalu.

Patrik i Anton Lončarić te Aria Cvitanović i Izabela Krakić sudjelovali su na ovom velikom natjecanju u Buenos Airesu zahvaljujući odličnim rezultatima na ovogodišnjim i prošlogodišnjim svjetskim i europskim prvenstvima te su se našli u društvu 12 najboljih muških i ženskih dvojaca bez kormilara u Argentini na 3. Olimpijskim igrama mladih te u društvu još 32 sportašice i sportaša iz Hrvatske koji se natječu u drugim sportovima. U veslačkim natjecanjima sudjeluju samo dvojci i samci (finalne utrke samaca se veslaju sutra, 10. listopada). Sustav natjecanja na OIM bio je prilično neobičan, bez uobičajenih veslačkih utrka na 2.000 ili 1.000 metara. Dvojci su prvog dana natjecanja veslali dva sprinta na nešto manje od 500 metara te su zahvaljujući izveslanim brzinama zauzimali pozicije za nastup u utrkama drugoga kruga.  Lončarići su u toj prvoj utrci imali sjajan rezultat i zauzeli 3. mjesto u ukupnom poretku, dok su Izabela i Aria ostvarile 9. mjesto. Drugog dana natjecanja Patrik i Anton bili su još bolji nego prvoga dana te u razmaku od 2 sata odveslali još dva sprinta od 500 metara te uz sličnu brzinu s Argentincima osvojili najveći broj bodova (14) te veliku prednost u odnosu na druge posade i plasman u polufinale. Cvitanović-Krakić ušle su u polufinale s posljednje, osme pozicije u poretku nakon drugog dana natjecanja. 

Nakon polufinalnih utrka i B finala možemo biti zadovoljni uspjehom naših veslačica i veslača koji u Argentini završavaju juniorski dio karijere. Svi hrvatski “Argentinci” od sljedeće su godine mlađi seniori/seniorke. Iktusovka Aria Cvitanović u juniorskoj je konkurenciji ove godine bila 13. na SPJ u Račicama u dvojcu na pariće s Izabelom Krakić, a na EPJ u francuskom Gravelinesu ove je godine osvojila 5. mjesto, također s Izabelom Krakić, ali u dvojcu  bez kormilara. U četvercu bez kormilara s Izabelom Krakić te Josipom i Ivanom Jurković osvojila je i brončanu medalju na ovogodišnjem europskom prventvu za mlađe seniorke (U23) u Bjelorusiji. Izabela Krakić iz zagrebačke Trešnjevke, osim ovogodišnjih uspjeha s Arijom u dublu i dvojcu, prošle je godine ostvarila najbolje rezultate karijere, europsko i svjetsko zlato u četvercu bez kormilara sa sestrama Ivanom i Josipom Jurković i Brunom Milinović. Braća Patrik i Anton Lončarić iz Iktusa u ovoj su iscrpljujućoj juniorskoj godini i sezoni odveslali čak 13 regata, među kojima su i najveća juniorska natjecanja u Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj i Argentini te mlađeseniorsko europsko prvenstvo u Bjelorusiji. Najveći juniorski uspjeh bilo im je zlato osvojeno na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu u Litvi te ovogodišnji naslov europskih juniorskih prvaka. Ove su godine u češkim Račicama na svjetskom prvenstvu osvojili brončanu medalju, ali s istog natjecanja ponosno nose “svjetski rekord”, odnosno najbolje svjetsko vrijeme u dvojcu bez kormilara – 6:27,91. Na europskom prvenstvu za mlađe seniore u bjeloruskom Brestu osvojili su ove godine 7. mjesto (1. u B finalu). 

Aria Cvitanović, Izabela Krakić, Patrik Lončarić i Anton Lončarić s trenerima Aleksandrom Vukojičićem i Krešimirom Ižakovićem ostaju u Argentini do završetka Olimpijskih igara mladih i u Hrvatsku se vraćaju 20. listopada.