Lončarići će do Tokija pokušati stići u četvercu

Osječki veslači boravili su u Zatonu kod Šibenika na pripremama veslačke reprezentacije. Blizanci će ove godine pokušati izboriti olimpijsku normu i to u četvercu, piše Glas Slavonije.

Zimski dio priprema polako se bliži kraju, a kako vremenski uvjeti postaju sve bolji, mnogi hrvatski veslači i veslačice ove su se godine okušali i na vodi. Duže se vrijeme radilo na suhom, nabijala se snaga u veslaonicama, fitnessima, na otvorenom, a treninge na suhom počinju zamjenjivati treninzi na vodi.

U osječkom Iktusu radi se punom parom pod nadzorom trenerice Jasminke Kraljević Čolić i ostalih klupskih trenera, a četvorka – Patrik i Anton Lončarić, Ivan Ante Grgić te David Šain nije izišla na Dravu, ali vesla (ili je veslala) u Zatonu, kamo je pozvana na reprezentativne pripreme. U Dalmaciji se ostaje od nedjelje, a reprezentativni kadar nadgleda hrvatski izbornik Darko Mikšić.

Ambicije hrvatskog veslanja u 2019. su goleme, ovo je predolimpijska godina i svi su pogledi upereni u 2020. i Tokio.

– Ove se godine vade vize za Tokio, tako da je za nas ovo iznimno važna godina – kaže hrvatski izbornik Darko Mikšić, koji u Zatonu promatra, ispituje, mozga i pokušava složiti najbolje kombinacije kako bi Hrvatska sljedeće godine na Olimpijske igre otišla sa što više posada.

A olimpijski kandidati su i blizanci Lončarić, koji su još prošle godine veslali u juniorskoj konkurenciji, a već ove ih se gura među seniore.

– Oni su fizički superiorni u odnosu prema vršnjacima i nije rijetkost da takvi mladići preskaču B odnosno mlađeseniorski program. Oni su potencijalni kandididati za Tokio, evo, pokušavamo složiti jedan četverac bez kormilara od naših mladih veslačkih snaga i za tu posadu isprobavamo Lončariće, Grgića, Ipsu, Pitona i Tomislava Šaina.

– Slažete četverac, a spominjete šest veslača. Kakve su šanse Lončarića da budu dio te posade?

– Vrlo velike, zapravo oni imaju najveće šanse da budu sigurni za tu posadu jer su nadmoćniji ostalima. Kao što kažem, za sada isprobavamo, zato je i više kandidata. Pa ćemo vidjeti tko koliko brzo ide, tko se najbolje prilagodio, tko će ostati, a tko otpasti.

Braća Lončarić su u juniorskoj konkurenciji Europu i svijet pokorila u “dvojcu bez”, ali to što ih se sad stavlja u četverac logičan je potez. Naime, u dvojcu bez kormilara nemaju nikakve šanse biti najbolji u Hrvatskoj jer to je disciplina braće Sinković. A oni su najjači i najbolji ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu. I zato Hrvatski veslački savez za Lončariće slaže četverac kako bi eventualno u njemu stigli do Tokija.

– Taj “četverac bez” isprobat ćemo na regati u Italiji, koja se održava sredinom travnja, istodobno kad i Croatia Open u Zagrebu. No u Italiji je jača konkurencija pa idemo tamo. Već nakon prvih regata bit ćemo pametniji i vidjeti ima li taj mladi četverac ikakve šanse na svjetskoj razini i je li uopće realno očekivati da se može dokopati Olimpijskih igara. Znat ćemo puno više tek kad počnu natjecanja – dodao je izbornik Mikšić.

Šain u prvom dijelu sezone u skifu

U Zatonu je boravio i David Šain, ali je zbog obiteljskih obveza skratio pripreme i vratio se u Osijek.

– Čovjek je imao nekih obiteljskih problema, za to imam posebno razumijevanje i odluka je bila da se vrati u Osijek – objasnio je izbornik Mikšić te iznio ovogodišnji plan za Šaina.

– On će prvi dio sezone veslati u skifu i vidjet ćemo kako će to ići. Ako se samac ne pokaže najboljom opcijom, imamo nekoliko drugih.

– Je li jedna od njih dubl s nekadašnjim kolegom iz proslavljenog hrvatskog četverca na pariće Damirom Martinom?

– Damir je naš najbolji skifist, no lani je imao puno problema s ozljedama i nije bio u najboljoj formi, a vidjet ćemo kako brzo ide ove godine. U skifu je užasno jaka konkurencija, a ako ni Martin ne bude na pravoj razini i ako bude htio, mogao bi s Davidom u dubl. Naravno, pod uvjetom da se Šain u samcu približi Martinu, da između njih bude mala rezultatska razlika. Imamo planova, ali prvo treba vidjeti koliko će veslači ići brzo na vodi kad počnu natjecanja – dodao je izbornik Mikšić.

Ivana Liović, Glas Slavonije. Objavljeno 6. ožujka 2019. godine