Lončarići, Grgić i Ipsa otputovali na SP na Floridu

Četverac bez kormilara mlađih seniora (U23) u Sarasotu-Bradenton na Floridi povela je Iktusova trenerica Jasminka Kraljević-Čolić. Taj četverac ima međunarodno iskustvo jer je 2017. godine uz vodstvo trenera Krešimira Ižakovića osvojio broncu na Europskom prvenstvu mlađih seniora iako su ga tada činili hrvatski juniori.

Okolnosti pod kojima ove godine nastupa hrvatski U23 četverac bez kormilara bitno su se promijenile i bit će zanimljivo vidjeti nastup osječko-pulske kombinacije u Americi nakon brojnih eksperimenata u koje su bili uključeni ove godine članovi posade. Iza njih je tek jedan zajednički nastup na natjecanju i to onaj na Jumbovoj regati u Zagrebu u svibnju na kojoj su uz loše vremenske uvjete za veslanje imali i pristojnu brzinu od 6:07. No, riječ je o iznimno snažnim mladićima koji se jako dobro poznaju i čamac se prilično ubrzao tijekom priprema koje su održane na jezeru Perući od početka srpnja te djelomično u Zagrebu. Ivan-Ante Grgić mlađi je senior već dvije godine dok su Lončarići i Ipsa osamnaestogodišnji vršnjaci koji su tek ove godine ušli u seniorsku konkurenciju.

Braća Lončarić, europski i svjetski juniorski prvaci s najboljim svjetskim vremenom u dvojcu bez kormilara krenuli su u seniorske vode prilično trnovitim putem. Uz završetak gimnazije i pripreme za državnu maturu dočekao ih je priličan veslački angažman. Poznato je kako ih je napustio trener Krešimir Ižaković koji je odlučio privremeno otići u Istanbul i trenirati posade turskog kluba Fenerbahce uz ugovor koji još nije istekao. U Iktusu je s njima nastavila raditi trenerica Jasminka Kraljević-Čolić koja ih je pripremala za klupsko državno prvenstvo, ali i za nastupe u reprezentaciji. Izbornik reprezentacije Darko Mikšić odlučio je “ubaciti” braću Lončarić u seniorski A četverac bez kormilara s Tomislavom Šainom i Ivanom Pitonom te su u toj posadi ostvarili zapažen nastup na velikoj regati u Piedelucu u Italiji te kasnije osvojili 4. mjesto na prvoj utrci Svjetskog kupa u Plovdivu. Međutim, izbornik Mikšić, koji je bio i trener toj posadi, zaključio je kako njihova brzina unatoč vrlo kratkom vremenu za uhodavanje, nije bila dovoljno dobra kako bi se nastavila priča s novim hrvatskim četvercem koji je trebao predstavljati Hrvatsku na ovogodišnjem seniorskom svjetskom prvenstvu u Austriji i boriti se za plasman na Olimpijske igre u Tokiju sljedeće godine mogućim ulaskom među osam najboljih četveraca. Nezadovoljan “atmosferom u posadi”, bez konkretnog objašnjenja o čemu je riječ, izbornik je dignuo od njih ruke iako nisu odradili nijedne poštene pripreme te posadi prepustio da si sama pronađe novog trenera. U priču se tada uključio osječki olimpijac Ninoslav Saraga koji radi s trenerom Nikolom Bralićem, no svaki pokušaj da “oživi” četverac za Tokio nije uspio. Lončarići su tada odlučili kako je važnije riješiti uspješno državnu maturu i upis na fakultet nego promijenitii čvrstu odluku izbornika da rasformira muški seniorski četverac i posveti se nekim drugim posadama u reprezentaciji. Još prije završetka državne mature izbornik je odlučio kako će Lončarići ipak ući u U23 četverac s Grgićem i Ipsom te ih je u posljednji trenutak prijavio na SP u Sarasoti i to pod vodstvom Jasminke Kraljević-Čolić, koja je bila njihov izbor i s kojom kontinuirano rade tijekom boravka u Osijeku. Veslački par Lončarić i dalje funkcionira bez konkretnog rješenja kada je u pitanju trener i uz mnoštvo upitnika na relaciji Zagreb-Osijek-Istanbul koji zasigurno nisu nimalo korisni u razvoju jedne od najperspektivnijih mladih veslačkih posada u Hrvatskoj.

S druge strane Ivan-Ante Grgić i Fabio Ipsa godinu su počeli treninzima u dvojcu bez kormilara na relaciji Osijek-Zagreb-Pula uz brojne poteškoće, često bez trenera i uz velike obveze prema školi (Ipsa) i fakultetu (Grgić) tako da su, primjerice, prilično u dvojcu zaostajali za partnerskim dvojcem- Patrikom i Antonom. Tek su od 1. srpnja ušli u U23 četverac bez kormilara, a do tada je njihov ovogodišnji angažman u reprezentaciji bio pod velikim upitnikom. Međutim, bez obzira na sve poteškoće koje su ih pratile, kao četverac ova posada iznimno dobro funkcionira i ako svi budu zdravi i odmorni mogli bismo očekivati pristojan plasman u konkurenciji mlađih seniora u Sarasoti. Mogući je problem nepoznati čamac jer HVS nije poslao svoj čamac u Ameriku nego je odlučio na natjecanju iznajmiti četverac bez kormilara, a posada će imati tek dva dana za podešavanje i uveslavanje.

Kako je posada odlično uigrana potvrđuju i izjave koje su dali Darku Zibaru (autoru fotografija u ovom članku) nakon posljednjeg treninga održanog na Jarunu. Dečki su u top formi, imaju odličnu brzinu ma treninzima, a trenerica Jasminka Kraljević-Čolić ističe kako nema napetosti niti nervoze u posadi što je dobar znak za Sarasotu. Trenericu Jasminku 3/4 posade dobro poznaje jer je ona bila prva trenerica i Grgiću i Lončarićima, a i Fabio Ipsa dobro se uklopio te dodaje kako je i on u Puli na početku veslačke karijere imao- trenericu. Posada je danas (22. srpnja) sletjela u zračnu luku Tampa na Floridi, a letjeli su na liniji iz Zagreba preko Toronta. Natjecanje se otvara 24. srpnja, a finalne su utrke u nedjelju, 28. srpnja.

Hrvatski četverac jedan je od 12 četveraca koji će nastupiti na Svjetskom prvenstvu, na stazi Nathan Benderson Park, a na prvenstvu će se natjecati ukupno 700 veslačica i veslača iz 53 države. Kvalifikacijske utrke četveraca počinju u srijedu, repasaž je u četvrtak, polufinalne utrke u subotu, a finalne u nedjelju.