Lončarići su opet moćni, ali nitko ne smije spominjati riječ – medalja

Anton i Patrik Lončarić su među favoritima za medalju u Francuskoj. Osijek ima tri predstavnika na eurosmotri, Ariju Cvitanović te braću Lončarić, podsjeća danas Glas Slavonije.

Najbolji mladi hrvatski veslači jučer su iz Zagreba odletjeli prema Francuskoj, a krajnje odredište je Gravelines, gdje se tijekom vikenda, u subotu i nedjelju, održava Europsko prvenstvo za juniore.

U hrvatskoj vrsti je četvero Osječana iz redova VK Iktus – trener Krešimir Ižaković, zatim Aria Cvitanović te braća Anton i Patrik Lončarić. Aria će nastupiti u “dvojcu bez” sa Zagrepčankom Izabelom Krakić, dok će Lončarići također veslati u svom dvojcu bez kormilara u kojem su u većini slučajeva nepobjedivi.

Ponoviti SP

– Pripreme su dobro prošle, prije EURA smo desetak dana boravili u Zagrebu i na Jarunu odradili ono što smo planirali. Srećom nije bilo nikakvih ozljeda, bolesti, prehlada…, pa nije bilo stvari koje bi nas “kočile” – poručio je trener Ižaković, koji će na europskoj smotri biti zadužen samo za braću Lončarić, dok su Aria i Izabela pod paskom trenera Aleksandra Vukojičića.

Od osječkih blizanaca i ovaj se put puno očekuje, uostalom dečki su aktualni juniorski svjetski prvaci, ali trener Ižaković je ostao dosljedan sebi i nikako ne želi čuti rečenicu: “Jesu li Lončarići najveći favoriti za zlato u dvojcu bez kormilara?”

– Nismo još odradili ni kvalifikacije, a ne da govorimo o nekakvoj medalji. Dečki su lani otišli na Europsko prvenstvo u Krefeld kao favoriti, pa nisu ušli u finale. Srećom, bila je to dobra škola, naučili su na vlastitim pogreškama, pa su se nekoliko mjeseci poslije u Litvi okitili naslovom svjetskih prvaka. Mislim da im je prošli EURO dovoljno upozorenje kako itekako ozbiljno moraju shvatiti svakog konkurenta te bez imalo bahatosti ili misli “lako ćemo” ući u svaku utrku – kaže Ižaković, koji nikad, baš nikad ne najavljuje velike stvari, iako je siguran i potpuno vjeruje u kvalitetu i moć svojih pulena.

– Nama je glavni cilj ponoviti utrke s prošlog Svjetskog juniorskog prvenstva, najvažnije je da dečki odrade na stazi ono što znaju i za što su se spremili, pa neće biti problema. Nikada ne volim gledati konkurenciju, zabranio sam i njima traženje na Googleu i YouTubeu tko je kako ove godine veslao, tko ima koje vrijeme. Trebaju izići na stazu kao pravi frajeri, samouvjereni, ali ne bahati, poštovati sebe i konkurenciju, sjesti u čamac i dati ono najbolje od sebe. Ako to sve učine, pa čak i ne osvoje medalju, neću biti nezadovoljan, dodao je Ižaković.

Aria Cvitanović na velikim je juniorskim smotrama lani predstavljala Hrvatsku u skifu, no ove godine je sjela u dvojac bez kormilara s Izabelom Krakić, koja je pak lani bila dio hrvatskog juniorskog “četverca bez” koji se okitio zlatom na EP-u i SP-u.

Aria i Izabela

Kako je većina djevojaka izišla iz juniorske konkurencije, četverac se raspao, no Izabela je pronašla partnericu u Ariji za “dvojac bez”. Nedavno su imale provjeru na jakoj međunarodnoj regati u Münchenu i pokazale su se u jako dobrom svjetlu.

– Već pred kraj prošle godine smo došle na ideju tog ženskog “dvojca bez” i djevojke su počele zajedno trenirati. Za sada idu jako dobro, zadovoljni smo kako to izgleda, a koliko su spremne pokazat će u Gravelinesu – zaključio je trener Ižaković.

Iako smo priželjkivali neku veliku najavu tipa “sigurno se vraćamo s medaljom” ili “jako smo brzi, pomest ćemo konkurenciju”, ništa od toga. Ipak, u pitanju je Iža, kod njega nema “bombastičnih obećanja”, ali ima itekako puno rada koji donosi dobre rezultate i medalje.

Krešimir Ižaković, osječki veslački trener

Lončarići su dobro radili, slušaju što im se kaže, veslaju brzo i nadam se da će u Francuskoj pokazati sve ono za što smo se pripremali. Bilo bi idealno kada bi ponovili utrke s prošlog Svjetskog prvenstva

U nedjelju finale

Kvalifikacijske utrke “dvojaca bez” su u subotu od 9.20 sati. Prve na vodu izlaze veslačice, znači Aria Cvitanović i Izabela Krakić, dok će braća Lončarić u akciju odmah nakon djevojaka. Naime, nakon što završe ženske, počinju kvalifikacije veslača u dvojcu bez kormilara. Utrke repesaža su u subotu popodne, a veliki A finale vesla se u nedjelju. Utrka ženskog “dvojca bez” u kojoj će se dijeliti medalje na rasporedu je u nedjelju 13.12 sati, a muško A finale vesla se u 13.24 sata.

Ivana LIOVIĆ, Glas Slavonije 25. svibnja 2018. godine