Luna i Reina zauzele 13. mjesto na svjetskom juniorskom prvenstvu

Završeno je ovogodišnje Svjetsko juniorsko veslačko prvenstvo. Od pet hrvatskih posada tri su završile u B finalu, a dvije u C finalu. Iktusova Luna Keretić veslala je, podsjetimo, u dvojcu na pariće s Reinom Rimbaldo iz zagrebačke Mladosti. Djevojke su uz trenera Marija Jankovića optimistično najavljivale borbu za A finale, a s obzirom na činjenicu da se ta posada prvi put pojavila na jednom velikom međunarodnom natjecanju i to u konkurenciji 23 najbolja ženska juniorska dubla na svijetu, osvajanje 13. mjesta u ukupnom poretku pobjedom u C finalu vrlo je pristojan rezultat vrijedan pažnje. Brzina od 7:17,40 u posljednjoj utrci (C finalu) i način na koji su Luna i Reina veslale ulijeva dodatni optimizam i pokazuje kako je riječ o posadi koja je spremna za puno bolje rezultate.

Hrvatska je reprezentacija poslala u Plovdiv i četiri muško posade – tri četverca i jedan samac. Upravo je samac opravdao sva očekivanja. Naime, nakon što je s Rokom Boškovićem (prošlogodišnji brončani na EP) odradio sve pripreme za nastup u dvojcu na pariće, Davor Poljančić iz zagrebačke Trešnjevke ostao je sam u čamcu. Roko je ozlijedio nogu tako da se Davor morao prebaciti u skif u vrlo kratkom vremenu. Uradio je to vrlo hrabro te izveslao svoje osobne rekorde u skifu u Plovdivu te na kraju osvojio 4. mjesto u B finalu (ukupno 10. mjestona SP) s vremenom 7:08,68.

Ista je pozicija (ukupno 10. mjesto) pripala i četvercu bez kormilara koji je pripremao trener Toni Urlić. Veslali su Marin Smoljanović, Joshua Nicoscia, Matej Galić i Karlo Hašperger, a izveslano vrijeme u B finalu bilo je 6:17.98.

U B finale plasirao se i četverac s kormilarom koji je osvojio 3. mjesto u B finalu (ukupno 9. na SP), a uz istog trenera (Urlića) veslali su Josip Božić-Jokić, Bartol Bućan, Ivan Augustinov i Matej Stilin uz kormilara Lukasa Poljaka (vrijeme 6:36.20).

Najslabiji plasman među hrvatskim posadama ostvario je četverac na pariće u kojem su veslali Nino Varat, Luka Jurčić, Nikola Šeparović i Filip Gligić. Šibenski juniori koje je pripremao trener Milan Radečić bio je posljednji na natjecanju i osvojio je šesto mjesto u C finalu, odnosno ukupno 18. mjesto na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Plovdivu.