Maja Anić odustaje od veslanja?

MAJA ANIĆ: Veslanje je za mene definitivno gotova priča- naslov je jednog od članaka objevljenih u Glasu Slavonije koji prenosimo u cijelosti.

Vijest je došla neočekivano, ali bolje poznavatelje prilika u VK Iktus nije iznenadila. Maja Anić odlučila je oprostiti se od veslanja. Iako je još donedavno najavljivala kako joj je glavni cilj u skoroj budućnosti, s kolegicom iz uspješnog Iktusova i reprezentativnog dubla bez kormilara Sonjom Kešerac, osigurati nastup na Olimpijskim igrama u Riju sljedeće godine, početak veljače obilježio je Majin oproštaj od Iktusa i veslanja. Kap koja je prelila čašu bile su nedavne pripreme u Omišlju na Krku. Maja je s koleg(ic)ama iz Iktusa otišla na Krk bez organiziranog prijevoza, nakon povratka u Osijek, uslijedio je razgovor s predsjednikom Iktusa Denisom Ambrušem. Maja je tu prelomila. Nakon toga je svoju odluku podijelila s kolegicom Kešerac, trenerom Krešimirom Ižakovićem, naravno, i obitelji.

– Odluka je bila konačna. Ovo više nema smisla, treba čuvati zdravlje i pozdraviti se sa sredinom u kojoj nema razumijevanja – rekla je razočarana Maja Anić.

Nerazumijevanje u klubu

Odluku je ubrzalo, kako kaže, “nerazumijevanje u klubu”.

– Bilo je problema i prije, Sonja i ja već jako dugo tražimo novi čamac, tražile smo da nam se status u klubu izjednači s ostalim seniorskim reprezentativcima, da normalno treniramo i odlazimo na pripreme ne razmišljajući o osnovnim potrebama. Čamac nismo dobile, uvijek sam se i natezala oko isplate novca, a ove posljednje pripreme su samo kap koja je prelila čašu. Poslali su nas tamo atobusom, recimo, nismo imali osiguranu večeru. Zar sportaši koji se pripremaju za Olimpijske igre trebaju biti na tuni iz konzerve i sendvičima? – pita se Maja i nastavlja.

– Nije ovo jedino što mi je zasmetalo, ali nakon ovoga mi se sve smučilo, jednostavno neki ljudi u Iktusu nemaju razumijevanja za prave sportaše.

U početku nije htjela komentirati stanje u VK Iktus, niti ikoga prozivati, ali ipak je otvorila dušu.

– Nikako nisu odgovorni treneri. Kada sam Ižakoviću iznijela svoje viđenje situacije, u većini se složio. Kolege još manje, oni su divni. Razumijevanja nema predsjednik kluba Denis Ambruš.

Pomalo čudno, ipak, riječ je o čovjeku koji se bavio veslanjem, dolazi iz Iktusa.

– To je i meni čudno, ali mislim da se klub ne vodi na pravi način. Nisam iz ove priče izašla sretna, niti sam ikada mislila da ću se oprostiti na ovaj način. Bavila sam se veslanjem 15 godina i to su moje najljepše godine života, ali sve ovo što se događa oko kluba je strašno. Možda je preteška riječ da mi se sve zgadilo, ali više nisam mogla. Ne postoji više ništa za što bih se u Iktusu borila. Jedino mi je žao današnjih klinaca koji se u Osijeku počinju ili bave veslanjem, nije to ista sredina kakva je bila kada sam ja počinjala.

Nakon razgovora – na Hitnu

Nakon posljednjeg razgovora s klupskim predsjednikom, Maja je, kako kaže, završila na Hitnoj pomoći.

– Nakon povratka s Krka razgovarali smo s Ambrušem i iznijeli probleme. Uhvatio me potom napad panike, završila sam na Hitnoj i to si nikad više ne želim priuštiti. Sport treba biti zadovoljstvo, veslanje je dugo godina meni i bilo pravo zadovoljstvo, ali ništa nije vrijedno moga zdravlja.

Maja ponavlja kako iz Iktusa nije otišla sretna, ali sada je zadovoljna. No žal ostaje.

– Žao mi je što sa Sonjom neću u borbu za Rio. Olimpijske igre u Londonu su nam “pobjegle” za 2,2 sekunde, nadali smo se da možemo u Brazil 2016. Žao mi je što je ovako ispalo, najveća tuga je zbog Sonje, njoj želim svu sreću, nadam se da će “pregrmjeti” ovo i ipak otići u Rio.

Maja izričito ponavlja kako nema povratka.

– Sad sam u drugim “filmovima”, imam milijardu ambicija, sretna sam i zadovoljna. Okrećem se novim stvarima, zaposlena sam (Maja je diplomirana pravnica), kolege s posla su sjajne, najvažnije mi je da sam sretna i zadovoljna. Veslanje je bilo lijepa priča, ali je gotova – zaključila je ponajbolja osječka veslačica.

Ivana LIOVIĆ, Glas Slavonije

TRI BRONCE S EP-a

Maja Anić s kolegicom iz Iktusa Sonjom Kešerac još od 2009. natjecala se u dvojcu bez kormilara u kojem su se, pod nadzorom trenera Krešimira Ižakovića, brzo prometnule u najkvalitetniju hrvatsku žensku veslačku posadu. Iza njih je, osim niza pobjeda na nacionalnom, naime, i osvajanje triju brončanih medalja na europskim prvenstvima.

Poziv na sastanak

Denis Ambruš je o Majinu prestanku veslanja ostao vrlo ‘zakopčan’.

– U ime Predsjedništva i svih u klubu, kao i zbog osječkih ljubitelja vesalanja, nadam se da će se Maja vratiti u Iktus. Ne mogu ništa puno komentirati jer od nje nismo dobili nikakvo službeno očitovanje – kazao je Ambruš.

Klupski predsjednik poziva Maju na sastanak jer, kako kaže, na posljednji dogovoreni termin sastanka nije se odazvala.

Više od toga bilo je teško izvući. Iako u Iktusu očito ima problema, Ambruš je kroz razgovor djelovao da u klubu zapravo nema “nikih problema”.