Maraton Vukovar – Ilok na dunavskim valovima

U subotu, 30. rujna 2017. godine održana je tradicionalna maratonska utrka na Dunavu između Vukovara i Iloka. Ove je godine i Iktus poslao svoj osmerac na utrku dugu 36 kilometara.

Maraton organizira HVK Vukovar posljednjih 14 godina u znak sjećanja na 204. vukovarsku brigadu i sve članove tog veslačkog kluba koji su poginuli u Domovinskom ratu braneći našu zemlju. Na maraton se prijavilo 12 posada osmeraca u trima kategorijama – gradovi, veterani i otvorene prijave (klubovi) tako da su u kategoriji gradova nastupili Osijek (VK Iktus), Kaštela (VK Marina Kaštela) te grad Metković. Među veteranima su veslali veterani VK Croatia (veterani D), VK Trešnjevka (veterani E), VK Izola (veterani C), VK Neptun Dubrovnik (veterani B) te posebna posada veterana D koji su se nazvali “Bleđani”, a riječ je o sudionicima ovogodišnjeg svjetskog prvenstva za veterene na Bledu. Nastupili su i klubovi – Zagreb i Jarun iz Zagreba, HVK Vukovar te Jadran iz Zadra. Najbrži su bili veterani D zagrebačke Croatije koji su put dug 36 kilometara prešli u vremenu 2.00:38, odmah do njih bio je HVK Vukovar s 2.01:11 te VK Zagreb s vremenom 2.02:19.

Nekim je sudionicima trebalo puno više vremena za ovaj maraton, no na kraju su svi zaključili kako je riječ o odličnom druženju klubova na Dunavu te odavanje počasti poginulim braniteljima grada Vukovara i posebice vukovarskim veslačima.

Zaključeno je također kako je ovo bila do sada najteža regata uz iznimno jak vjetar i visoke valove koji su nemilice punili čamce svih posada. Čamci koji su imali manje iskustva ili pak nepovoljniju “rutu” na Dunavu imali su prilično puno problema tako da je jedan potpuno ispunjen vodom na kraju i ostao bez posade jer su veslači odlučili posljednjih stotinjak metara do cilja provsti – plivajući. Slično je prošla i posada Iktusa koja je, kako čamac ne bi potpuno završio pod vodom, zamolila spasilačku službu da čamac “olakša” za tri veslača kako bi ipak doveslali do cilja. Sve su posade na različite načine uz veslanje morale izbacivati vodu iz čamaca tako da im nije bilo nimalo jednostavno završiti utrku, a nek su se putem morali i zaustavljati i okretati čamce kako bi uopće mogli nastaviti s regatom.

“Nema pobjednika, svi koji su nastupili na vukovarskom maratonu ove godine uistinu su napravili pravi podvig na ovakvima valovima te im treba čestitati na hrabrosti i upornosti”, rekao je predsjednik HVK Vukovar Siniša Šijanović.