Mario Vekić bi i treće Olimpijske igre

Povratnik u Iktus, Mario Vekić, planira i na treće Olimpijske igre u Rio de Janeiro, nakon nastupa u Pekingu i Londonu. Tijekom ovoga tjedna u posjetu rodnom Osijeku je Mario Vekić, jedan od naših najboljih veslača uopće, koji se, nakon 12 godina, vratio u matično jato.

Kao što je poznato, 31-godišnji Vekić je napustio Iktus listopada 2001. i otisnuo se u Zagreb gdje je postao članom Trešnjevke, potom je nastupao za Novu, standardni je državni reprezentativac s tim što je, osim niza uspjeha na najvećim međunarodnim priredbama, veslao i na Olimpijskim igrama u +Pekingu 2008 i Londonu 2012.

– Sve formalnosti su obavljene i opet ću nastupati za moj matični klub – rekao nam je Vekić, neposredno nakon što je u klupskoj veslaoni, zajedno s Majom Anić, Sonjom Kešerac, Antom Janjićem, Vjekoslavom Kolobarićem, Stjepanom Pirićem, Dinom Belićem i skupinom mlađih koleg(ic)a odradio jedan od redovnih treninga na ergometrima.

– Prigodom svakog dolaska u Osijek trenirat ću s ostalim iktusovcima – dodao je Vekić.

Koji je, ustvari, glavni razlog što se odlučio vratiti, jer nam je poznato da su i prije nešto više od godinu dana (neuspješno) vođeni pregovori oko tog “transfera”?

– Jednostavno, u Zagrebu nemam s kim trenirati, odnosno nemam uvjete za redovan rad, pa kad mi je ponuđen povratak prihvatio sam jer su i ovdje, za razliku od prošle godine, riješene neke stvari na obostrano zadovoljstvo. Stigao je baš sad trenutak za povratak, sve je posloženo kako treba da bismo i Iktus i ja zajednički krenuli kvalitetnim smjerom…

Kako će izgledati ta suradnja ?

– Živjet ću na relaciji Osijek-Zagreb-Osijek, nastojati odraditi sve planirane treninge, a od natjecanja zasad smo precizirali nastupe tijekom prvog dijela sezone, dok ću se u metropoli o treninzima dogovoriti s izbornikom Srećkom Šukom s kojim sam dogovorio suradnju.

Nakon Pekinga i Londona, već si to nekoliko puta isticao, tinja nada o trećim OI, u Rio de Janeiru 2016.?

– Da, to je želja i moj cilj, s tim što će prije toga biti sigurno nekoliko značajnih postaja za koja moram u svakom trenutku biti optimalnio spreman i baš u tom kontekstu vidim i svoju odluku o povratku u Iktus kao važan iskorak na putu ostvarenja svih veslačkih planova.

Opcija s rimen četvercem

– Svi smo zasad u malim čamcima, vidjet ćemo što će se događati tijekom sezone. Mogao bih i dalje biti u samcu, ili možda s nekim u dvojcu na pariće, ali postoji i opcija o “prebacivanju” na jednu rimen posadu, vjerojatno četverac. Imam i znanja i iskustvo koje bih mogao prenijeti na suveslače, možda da i njih poguram na putu za Rio – o konkretnim će planovima Mario (31) u čijim kombinacijama je i opcija o četvercu bez kormilara u kojem su, uz iktusovce Janjića i Kolobarića, lani na SP-u veslala zadarska braća Begović od kojih je jedan – bacio “vesla u trnje”.

Tekst i foto: Dragutin KERŽE, Glas Slavonije, objavljeno 17. siječnja 2014.