Međunarodna regata na Bledu 2019.

U Sloveniji je tijekom vikenda (od 14. do 16. lipnja 2019.) održana 64. međunarodna veslačka regata koja je i ove godine privukla veliki broj klubova i veslača. Nastupilo je i nekoliko Iktusovih veslača- David Šain, Luna Keretić, Ivan-Ante Grgić, Marin Kovač i Frano Škojo.

Osječku veslačicu i veslače na Bled su poveli treneri Jasminka Kraljević-Čolić i Karlo Suk. Oni su odmjerili snage s natjecateljima iz 15 država, 40 klubova i 7 reprezentacija koje redovito šalju svoje ponajbolje veslače, posebice u juniorskoj konkurenciji jer je bledska regata mnogima izborna regata uoči juniorskog europskog i svjetskog prvenstva. Iktusu je bilo važno poslati troje juniora uoči predstojećeg državnog prvenstva za juniore koje se održava od 5. do 7. srpnja na Jarunu.

Prvoga dana regate odlično je veslao Frano Škojo koji je u jakoj konkurenciji uspio ući u A finale i u junioskom skifu osvojiti peto mjesto s vremenom 8:05,30 dok se drugi junior, Marin Kovač, nije uspio plasirati u finalne utrke. Luna Keretić uspjela je popeti se na postolje za medalje, osvojila je 3. mjesto i brončanu medalju u konkurenciji juniorki u samcu s vremenom 8:51,21. Treće je mjesto u A finalu osvojio i naš senior David Šain s vremenom 7:18,05 u utrci u kojoj je pobijedio najbolji slovenski laki samac Rajko Hrvat (7:08,06), a drugi je bio Luka Baričević iz Mladosti (7:15,77).

Ivan-Ante Grgić veslao je u kombinaciji s Fabiom Ipsom iz pulske Istre u dvojcu bez kormilara. Nastupili su kako bi provjerili brzinu za mogući odlazak na Svjetsko prvenstvo za mlađe seniore koje se održava u SAD (Sarasota) krajem srpnja. S vremenom 6:51,33 zauzeli su solidno četvrto mjesto u A finalu. Prijave za Sarasotu još nisu službene, a za sada se pretpostavlja kako će Grgić i Ipsa nastupiti u četvercu bez kormilara, najvjerojatnije s Patrikom i Antonom Lončarićem iz Iktusa koji su propustili Bled zbog polaganja državne mature. Još uvijek je nepoznanica i koje će posade hrvatska reprezentacija poslati na ovogodišnje seniorsko svjetsko prvenstvo u Linzu. Ostale su prije tog prvenstva još dvije regate Svjetskoga kupa u Poznanu i Rotterdamu i tamo će se još vidjeti tko je u kakvoj formi. Braća Sinković propustila su odlazak u Poznan jer se čuvaju za najvažnije okršaje ove predolimpijske godine. Izbornik Darko Mikšić za sada je odustao od muškog četverca bez u kojem su početkom sezone s braćom Lončarić bili Tomislav Šain i Ivan Piton te je na Bledu odlučio provjeriti koliko su brzi dvojci T. Šain- I. Piton i Matej Metković – Karlo Udovičić. Piton i Šain pobijedili su u utrci dvojaca bez kormilara s vremenom 6:44,79, dok su Metković i Udovičić bili drugi s dvije sekunde zaostatka, a ta su vremena slična vremenu braće Lončarić s, primjerice, nedavne Jumbove regate u Zagrebu. Četvrto mjesto u dvojcima osvojili su već spomenuti Grgić i Ipsa.

Od hrvatskih posada prvog dana regate Karlo Borković i Ivan Vukovaić osvojili su zlato u juniorskom dvojcu bez kormilara, a zanimljive su bile utrke juniorskih četveraca bez kormilara u kojima je HVS imao dvije posade s veslačima koji se pripremaju za odlazak na SP za juniore u Tokiju. Dominirala su sva srpska četverca, dok su naši bili treći i peti. U boljem četvercu su veslali Mislav Đomlija, Nino Perišić, Luka Markulinčić i Jerko Radovčić (6:32,56) koji su umalo osvojili i srebro u fotofinišu. U drugom su četvercu veslali Lovre Klarin, Bruno Majić, Niko Morović i Viktor Pujas.

Drugog dana regate ponovo je od Iktusovaca nastupio David Šain u skifu, plasirao se u B finale no na kraju nije nastupio u finalnoj utrci. Juniori su veslali su dublovima – Luna Keretić je s Jelenom Perović iz Gusara osvojila zlatnu medalju s vremenom 7:50,00 dok su Frano Škojo i Marin Kovač bili peti u A finalu (7:23,23).

Borković i Vuković ponovo su bili najbolji u utrci juniorskih dvojaca bez kormilara, a ostali juniori veslali su u osmercu i zauzeli su treće mjesto.