FOTO: Miholjska regata 2015.

Na međunarodnoj veslačkoj regati nastupilo 200 veslača iz Hrvatske i četiriju susjednih zemalja- Slovenije, Srbije, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Unatoč hladnoći i kiši vikend je obilježila lijepa veslačka smotra na Dravi.

Domaćini su, naravno, imali najviše natjecatelja te su ukupno osvojili 12 zlatnih medalja u 21-oj održanoj utrci, a odmah iza njih sa šest medalja okitio se jedan od najboljih veslačkih klubova u susjednoj Sloveniji- Dravske elektrarne Maribor. Veslači Danubiusa iz Novog Sada osvojili su dva zlata, a Palića jedno. Medalje i pozicije na osječkoj regati manje su važne od održavanja tradicije, druženja i natjecanja mladih veslača koji predstavljaju budućnost svih veslačkih klubova. Istaknuo je to i predsjednik Iktusa Denis Ambruš rekavši kako je osvajanje 7 naslova prvaka Hrvatske, a od toga pet u kategorijama mladih veslača, dokaz da veslanje u Iktusu i Osijeku ima svijetlu budućnost. Po prvi put na Miholjskoj regati predstavili su se veslači najmlađeg kluba na ovim prostorima i jedinog veslačkog kluba u susjednoj Bosni i Hercegovini- Veslačkog kluba Rama, a u goste su nakon puno godina došle i dvije posade beogradske Crvene zvezde. Tradicionalno na osječku regatu dolaze veslači iz prijateljskog Maribora i Subotice, a uz njih su ovdje redovito i prijatelji iz Novog Sada te Zrenjanina. Miholjskom regatom Iktus zaključuje sezonu veslanja, a počinju pripreme za 2016. godinu. Od klupskih uspjeha posebno se ističe nastup juniorke Teute Lee Stojaković koja je ove godine osvojila naslov hrvatske prvakinje, ali je osvojila i brončanu medalju na Europskom prvenstvu te sedmo mjesto na Svjetskom prvenstvu što je ogroman uspjeh za jednu vrlo mladu djevojku koja je tek napunila 17 godina. U utrkama Dunavskoga kupa zlata su podijelili Iktus i Danubius. Dok su Iktusovi četverci mlađih juniora i starijih kadeta bili bolji, Novosađani su uzvratili u utrkama kadetkinja i mlađih juniorki. Četvrta regata Dunavskoga kupa bit će održana za tjedan dana u Novom Sadu, a Iktus je trenutačno u vodstvu po osvojenim bodovima.
Domaćini iz osječkog veslačkog kluba i ove su se godine potrudili pripremiti ukusan grah za veslače te kolače i peciva za publiku koja je pratila utrke.

Tekst i foto: HRT Radio Osijek – Davor Lončarić

Sve fotografije pogledajte na Facebook stranici VK Iktus. Ovdje možete pogledati i REZULTATE natjecanja (uz napomenu da se nisu mjerila vremena nego samo poredak posada).