Miholjska regata 2017. bit će održana 1. listopada

Tradicionalna Miholjska veslačka regata u Osijeku će biti održana u nedjelju, 1. listopada 2017. godine. Veslački klub Iktus očekuje kao domaćin u Osijeku brojne veslače iz prijateljskih klubova, ali i poziva građane da u što većem broju pogledaju sportski događaj koji se samo jednom godišnje održava u Osijeku. Miholjskom regatom Iktus slavi zaštitnika župe kojoj pripada, a riječ je o župi Svetog Mihovila u Tvrđi, te ujedno proslavlja završetak još jedne veslačke sezone.

Bit će to prilika da se osječkoj publici predstave svi Iktusovci koji su ove godine predstavljali klub i grad na državnom prvenstvu te na velikim europskim i svjetskim natjecanjima. Prvi će put ove godine građani moći vidjeti kako veslaju osvajači europskih i svjetskih zlatnih medalja- braća Patrik i Anton Lončarić, svjetski juniorski prvaci u dvojcu bez kormilara i Ivan-Ante Grgić, europski prvak u četvercu s kormilarom. Prve su to, i za sada jedine, juniorske zlatne medalje s europskog i svjetskog prvenstva koje su osvojili osječki veslači u povijesti našega grada. Bit će tu, dakako, i naš jedini aktivni olimpijac, srebrni David Šain koji je i ove godine sudjelovao u posadama koje su u Iktus donijele nekoliko naslova seniorskih prvaka Hrvatske (osvojena su tri zlata i jedna bronca u kategoriji seniora) te brojni juniori i kadeti koji su također ostvarili brojne uspjehe na drugom dijelu državnog prvenstva za mlađe uzraste (osvojene tri zlatne, dvije srebrne i dvije brončane medalje). Ove je godine Iktus ekipno bio drugi klub u Republici Hrvatskoj, a uvjerljivo je potvrdio kako ima najbolje juniore.   

Miholjska regata bit će i četvrta regata Dunavskoga kupa u kojem sudjeluju veslači šest klubova iz triju susjednih zemalja – Hrvatske, Srbije i Mađarske. Tako ćemo na Dravi zasigurno vidjeti predstavnike klubova iz Subotice (Palića), Novog Sada, Vukovara, Osijeka, Mohača i Baje čiji se četverci na pariće kadetkinja, kadeta, mlađih juniorki i mlađih juniora natječu za titule pobjednika Dunavskoga kupa kojemu je, među ostalim, jedan od ciljeva promicati veslački sport među najmađim sportašima, mlađima od 16 godina. Osim ovih klubova zasigurno u Osijek stižu i veslači iz prijateljskoga grada Maribora, iz jednog od najboljih slovenskih klubova- Dravske elektrarne Maribor, a tradicionalno na Dravi zaveslaju i veslači iz Zrenjanina, Zagreba, Splita i drugih gradova. Prijave klubova traju do 28. rujna, no predsjednik regatnog odbora Boris Čagalj najavljuje kako bi trebalo nastupiti najmanje 10 klubova te više od 150 veslača. Očekuje se kako će biti i lijepo vrijeme što će dodatno pridonijeti atraktivnosti utrka. Raspisano je ukupno 20 utrka, od najmlađih kategorija do veterana. 

I ove će godine roditelji veslača i prijatelji kluba za brojnu publiku pripremiti iznimno ukusne slastice, kolače, kiflice, ali i pečene kobasice i pića po popularnim cijenama, a valja istaknuti da se sav prihod od prodanoga ulaže u obnovu klupskih prostorija i opreme za treniranje. Zbog toga u upravi kluba očekuju što veću posjećenost najveće veslačke manifestacije u Osijeku, a optimistični su s obzirom na činjenicu da se sve više djece prijavljuje u školu veslanja što jamči budućnost osječkome veslanju. Pokrovitelji ovogodišnje Miholjske regate prijatelji su veslanja – Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Žito d.o.o., HEP, HEP Plin, Belje i OTP banka. 

Upute o prijavi i sudjelovanju na Miholjskoj regati – OSIJEK 2017.

  1.       Veslački klub “IKTUS” Osijek organizira Miholjsku regatu, Osijek 2017.

2.       Regata će se održati 1. listopada  2017. godine na rijeci Dravi kraj Osijeka.

3.       Utrke će se održavati na tekućoj vodi nizvodno, na stazi koja nije obilježena albano sistemom.

4.       Pravo nastupa imaju svi veslački klubovi s područja Republike Hrvatske, kao i pozvani klubovi iz inozemstva.

5.       Veslačice i veslači seniori, juniori (A i B) i studenti natječu se na stazi dužine 2000 metara. Kadeti i veslači veterani natječu se na stazi dužine 1000 metara.

6.       Sudačku službu organizira Zbor sudaca HVS-a.

7.       Za predstavnike medija biti će organiziran info pult u prostorijama VK IKTUS.

8.      Klubovi su uz prijave natjecanja obavezni dostaviti ime delegata. Delegat mora posjedovati punomoć kluba koji zastupa. Sastanak Regatnog odbora sa delegatima sudjelujućih klubova održat će se u nedjelju, 1.10. 2017. u prostorijama VK Iktus, s početkom u 8:00. Sjednici su obavezni prisustvovati svi delegati.

9.       Natjecatelji su obvezni nastupiti u klupskom dresu i jednoobrazno odjeveni.

10.   Za osvojena prva tri mjesta u finalnim utrkama dodjeljuju se medalje.

11.   Parkiralište za prikolice, koje transportiraju čamce i za čamce, nalazi se u prostoru oko kluba. Sva ostala vozila ne smiju biti parkirana u tom prostoru. Postolja za držanje čamaca osiguravaju sudionici sami.

12.   Brojevi na čamcu mogu se iznajmiti uz kauciju od 50 kuna po broju.

13.   Svi sudionici natjecanja moraju znati plivati, biti liječnički pregledani i osigurani. Svi sudionici u natjecanju sudjeluju o vlastitom riziku. Organizator, njegovi suradnici i opunomoćenici ne prihvaćaju nikakvu odgovornost za bilo kakav gubitak, štetu, krađu ili nezgodu nastalu iz bilo kojeg razloga.

14.   Prijave za natjecanje moraju biti dostavljene na obrascu u nastavku e-poštom na:   info@vk-iktus.hr   najkasnije do utorka 26.9. 2017. do 16:00 sati. Stanje prijava i ostale potrebne informacije klubovi će dobiti u najkraćem mogućem roku. U slučaju bilo kakvih nejasnoća kontaktirajte nas također na navedenu e-mail adresu.

15.   Organizator pridržava pravo promjene satnice prema broju prijavljenih posada.

16.   Organizator će osigurati večeru za delegate klubova u petak i ručak za sve natjecatelje u subota.

Za sve ostale informacije stojimo na raspolaganju.

Športski pozdrav!

VK “IKTUS”, Boris Čagalj, predsjednik regatnog odbora

PROGRAM REGATE     1. listopada 2017. godine

·         08:00 sastanak Regatnog odbora

·         09:30 sastanak sudaca

·         10:30 početak finalnih utrka (prema priloženoj satnici)

Finalna natjecanja   – nedjelja  1.10.2017.

Utrka br Vrijeme Disciplina

1.                           10:30                     8+ JMB (knock-out draw with only two boats racing in each heat)

2.                           10:40                     1x KW(under 14)* – 1000m

3.                           10:50                     4x KM(under 14)* – 1000m

4.                           11:00                     2-  JMA

5.                           11:10                     1x JMA

6.                           11:20                     2x JMB

7.                           11:30                     4x JWB/JWA

8.                           11:40                     8+ MASTERS – 1000m

9.                           11:50                     1x SW/JWA

10.                                    12:00                     2-  SM

11.                                    12:10                     1x SM*

12.                                    12:20                     2x JMA

13.                                    12:30                     4-  JMA

14.                                    12:40                     1x JMB

15.                                    12:50                     4x JMB

16.                                    13:00                     4-  JMB

17.                                    13:10                     2x SW/JWA

18.                                    13:20                     1x JWB

19.                                    13:30                     2x MASTERS – 1000m

20.                                    13:40                     4x KW(under 14)** – 1000m

21.                                    13:50                     2x KM(under 14)** – 1000m

22.                                    14:00                     8+ JMA

23.                                    14:10                     4-  SM

** Napomena za goste izvan Hrvatske: prema pravilniku HVS-a veslačice i veslači kategorije kadeti (KW i KM) smiju nastupiti samo veslajući sa tzv. Macon veslima (a ne “Big Blade”). Ukoliko imate neki prijedlog da se uvrsti  disciplina koja nije u programu regate molimo da nam u prijavi dostavite disciplinu pa ako ima više zainteresiranih klubova utrku ćemo uvrstiti u sam program .