München – priprema za juniorsko EP

Nakon očekivanih rezultata i uspješnog nastupa na državnome seniorskom prvenstvu troje Iktusovih juniora otputovalo je u München na veliku međunarodnu regatu na kojoj su odmjerili snage s vršnjacima uoči predstojećeg Europskog prvenstva koje se krajem mjeseca održava u Gravelinesu u Francuskoj (26. i  27. svibnja).

Münchenska regata proteklog je vikenda održana na Olympic Regatta Course i poznavatelji prilika kažu kako je u pitanju najjača svjetska veslačka regata za juniore. Ove je godine nastupilo više od tisuću veslačica i veslača (juniora) iz cijele Europe te Južne Amerike i Azije. Na toj se ragati tradicionalno slažu posade njemačke izborne vrste za juniorske nastupe na velikim natjecanjima, a oštra njemačka konkurencija u natjecanju je pogodna i drugim državama, odnosno kandidatima za međunarodna natjecanja, da prije europskoga prvenstva doznaju kakve su im mogućnosti i što bi u utrkama eventualno trebalo dotjerati kako bi se predstavili u najboljem svjetlu. Vremenske prilike, prije svega snažan kontra-vjetar, nisu stvorile idealne uvjete za natjecanje, no članovi hrvatske reprezentacija, posebice dio koji dolazi iz Iktusa, opravdao je  odlazak u München. Bilo je tu  vrijednih rezultata kod mnogih hrvatskih posada, a prvog su dana odlični bili upravo Iktusovci. U dvojcu bez kormilara dominirali su Patrik i Anton Lončarić koje je u München poveo trener Krešimir Ižaković. I u kvalifikacijama i u finalnoj utrci uvjerljivo su pobijedili konkurenciju u kojoj su, osim najboljih njemačkih, bile i posade Argentine, Češke, Švicarske, Austrije, Velike Britanije…. A finale izborila je i Aria Cvitanović u dvojcu bez kormilara s Izabelom Krakić iz zagrebačke Trešnjevke. Vodi ih trener Aleksandar Vukojičić koji ih priprema za nastup na EP u Francuskoj. Djevojke su nakon pobjede u kvalifikacijama osvojile četvrto mjesto, a malo je nedostajalo da osvoje i broncu, iza  dviju njemačkih posada te najboljih nizozemskih juniorki koje su i pobijedile u A finalu.

Drugog dana regate, uz slične vremenske uvjete, održane su nove utrke, ali ovaj put bez uobičajenog eliminacijskog sustava natjecanja – kvalifikacija i finalnih utrka, nego se veslalo u baterijama. Takve utrke koriste prije svega organizatorima u sastavljanju njemačkih posada, ali ponovo mogu biti dobar test za gostujuće ekipe. Braća Lončarić drugog su dana osvojila drugo mjesto, iza posade Argentine, a odlična je vijest i drugo mjesto koje su osvojile Aria Cvitanović i Izabela Krakić u svojoj skupini, ponovo iza najboljih djevojaka iz Nizozemske.

Nakon minhenskog iskustva, posljednje regate prije europskoga prvenstva bit će poznat sastav hrvatske juniorske reprezentacije koja će našu zemlju predstavljati na Europskom prvenstvu u Gravelinesu 26. i 27. svibnja ove godine. Troje Iktusovaca, Aria i Lončarići, osiguralo je nastup za reprezentaciju i ostalo im je još samo nekoliko dana treninga u Osijeku do završnih priprema na Jarunu i leta na sjever Francuske.

Poslije Francuske osječkom trojcu slijedi još nekoliko važnih juniorskih regata, nastup na Svjetskom prvenstvu u češkim Račicama početkom kolovoza, ali i zanimljiv nastup na ovogodišnjim Youth Olympic Games koje će biti održane u Buenos Airesu od 1. do 6. listopada ove godine.