Na regati u Mariboru

U Mariboru je održana 39. Međunarodna veslačka regata na kojoj je nastupio i VK Iktus s više posada, a dominirali su mlađi uzrasti veslačica i veslača. Odziv klubova iz Slovenije, Hrvatske i Austrije bio je prilično dobar, a osječki su se veslači vratili s jednim zlatom, jednim srebrom i tri brončane medalje.

Tradicionalno Iktus nastupa u prijateljskom Mariboru na međunarodnoj regati koja se održava u tom gradu, odnosno na Bresterničkom jezeru i redovito se odaziva pozivu domaćina, veslačkog kluba Dravske elektrarne Maribor. Bilo je tako i ove godine kada su treneri Jasminka Kraljević Čolić i Tomislav Oršolić poveli u susjednu Sloveniju više posada na još jednu regatu u godini u kojoj putovanja i regate i nisu bili tako brojni. Ipak je osvojeno nekoliko medalja i odveslan niz zanimljivih utrka i to po prilično neobičnom vremenu s brojnim izmjenama sunčanih razdoblja, kiše, vjetra i snažnih pljuskova. Obično je mariborska regata, kao i Miholjska, bila neposredno prije hrvatskog državnog prvenstva kada su Iktusovci puno bolje pripremljeni i uveslani, a ove su godine sve važnije utrke i regate odavno odveslane tako da su nakon duže pauze u utrkama preostale samo dvije završne regate- u Osijeku i Novom Sadu.

U Mariboru je samo seniorski dvojac bez kormilara – Dino Belić i Krešimir Forjan- osvojio zlatnu medalju, a srebrom se okitio juniorski četverac na pariće u kojem su veslali Marko Iža, Vedran Steiner, Leon Jug i Marijan Lovković. Osvojene su i tri brončane medalje u utrkama samaca za kadete, kadetkinje i seniore (u svakoj se kategoriji veslalo nekoliko utrka, u baterijama). Prvo je David Jug osvojio broncu u kategoriji A kadeta, potom Luna Keretić među A kadetkinjama, a na kraju i Marijan Lovković u konkurenciji seniora.

Četvrta mjesta osvojilo je više posada – Marin Kovač i Frano Škojo među juniorima u dublu, Borna Mršić i Ivan Iža u konkurenciji B juniora, te Ines Markulak među A kadetkinjama. Najviše je bilo osvojenih petih mjesta – Dunja Primožić (B kadetkinje u samcu), Vedran Šainović i Mateo Dokletal (B kadeti u dublu), Luka Jović, Patrik Nađ, Marin Kovač i Frano Škojo (četverac na pariće B juniora), Marko Iža i Vedran Steiner (dubl A juniora), Dino Belić i Krešimir Forjan (dubl seniora), Leon Jug (skif seniora) te Luka Jović i Patrik Nađ (dubl B juniora).

Na regati u Mariboru nisu nastupili juniori Ivan-Ante Grgić, Patrik Lončarić i Anton Lončarić jer su odlučili od Osijeka do Maribora doći – na biciklima! Nesvakidašnji biciklistički trening započeli su na osječkoj Promenadi u 7 ujutro te su uz samo dvije kraće pauze stigli do 220 kilometara udaljenog Ludbrega. Na opasnoj, uskoj i vrlo prometnoj Podravskoj magistrali proveli su nešto više od 7 sati, no u Ludbregu su se morali zaustaviti jer ih je zahvatilo nevrijeme s obilnom kišom tako da je uz pravi potop na cestama bilo nemoguće završiti misiju “Osijek-Maribor”.

Facebook  Galerija 1  Galerija 2   Galerija 3