Oba hrvatska četverca u finalu EP U23

I ženski i muški četverac bez kormilara hrvatskih juniorki i juniora nastupit će sutra u finalu Europskog prvenstva za mlađe seniore (do 23 godine). To se prvenstvo prvi put održava ove godine i to u poljskom gradu Kruszwici.

Ženski četverac bez kormilara ove je godine dominirao i na europskom i svjetskom juniorskom prvenstvu te se okitio zlatnim medaljama. Pod vodstvom trenera Aleksandra Vukojičića najsjajnije su medalje na najvažnijim veslačkim smotrama osvojile djevojke iz Vela Luke- Josipa i Ivana Jurković te zagrepčanke Bruna Milinović i Izabela Krakić. Zbog malog broja posada na aktualnom Europskom prvenstvu U23 nisu se morale boriti za ulazak u finale, tek su danas veslale prvu utrku kojom su određene staze za sutrašnje finale. Iako su veslale odlično u toj su “probnoj utrci” osvojile drugo mjesto, iza nauhvatljivih Rumunjki koje su neusporedivo odmornije, ali i iskusnije od hrvatskih juniorki te ostvarile prednost od 12 sekundi. U prve tri četvrtine utrke prednost Rumunjki nije bila veća od 4 sekunde, što je također podatak koji ohrabruje. Iza hrvatskih djevojaka ostale su posade Danske, Bjelorusije i Njemačke. Taj je rezultat, naravno, odličan, a konačna odluka past će sutra (u nedjelju, 3. rujna) u utrci koja je na rasporedu u 11,35 sati.

I muški četverac bez kormilara danas je odlično veslao i zauzeo drugo mjesto u utrci koja je određivala raspored staza za sutrašnje finale koje se vesla u 13,45 sati. Fabio Ipsa, Ivan-Ante Grgić, Anton Lončarić i Patrik Lončarić hrabro su parirali najboljoj rumunjskoj posadi prvih 500 metara da bi na sredini staze imali zaostatak od 5 sekundi. Taj se zaostatak i povećao na 1500 metara (na 11 sekundi) da bi Rumunji na kraju bili bolji od Hrvata za 8 sekundi. Iza nas su ostale posade Litve (u fotofinišu) te Švicarske i Mađarske s vrlo velikim zaostatkom.

Trener Krešimir Ižaković odlučio je promijeniti posadu u muškoj konkurenciji u odnosu na svjetsko juniorsko prvenstvo tako da je četverac “složio” od dva najbrža hrvatska juniorska dvojca bez kormilara. Tako su Šibenčani iz VK Krke Frane Filip Garma i Luka Gojanovć-Rakić ostali na odmoru, a njihovi partneri iz zlatnog četverca s kormilarom s europskog prvenstva te četverca bez kormilara koji je bio četvrti na svjetskom prvenstvu – Fabio Ipsa (VK Istra) i Ivan-Ante Grgić (VK Iktus) – u čamac su primili braću Patrika i Antona Lončarića iz Iktusa. O odlasku na ovo europsko natjecanje počelo se govoriti tijekom priprema za svjetsko prvenstvo na Peruči. Iako su svjetski juniorski prvaci – braća Lončarić shvatili odlazak u Poljsku s Ipsom i Grgićem kao nagradu za odličan nastup na svjetskoj smotri, moglo bi se dogoditi da i s europske smotre najboljih mlađih seniora dođu s medaljama.

Europsko prvenstvo za veslačice i veslače do 23 godine u Poljskoj svojevrstan je privremeni oproštaj među članovima posada koje sljedeće godine neće moći nastupati u ovom sastavu. Naime, sestre Jurković i Bruna Milinović sljedeće su godine mlađe seniorke, a Izabela Krakić još će se 2018. godine boriti s juniorkama. Slično je i među mladićima- Ivan-Ante Grgić, Frane Filip Garma i Luka Gojanović Rakić odlaze u seniore dok braća Lončarić i Fabio Ipsa sljedeće godine ponovo nastupaju u konkurenciji juniora. Ponovo će se u utrkama sastati 2019. godine, kada svi budu mlađi seniori i seniorke.

Foto: VK Trešnjevka, Facebook