Obnova Dunavskoga kupa

Šest veslačkih klubova dogovorilo buduću suradnju, obnavlja se nekadašnji podunavski veslački kup Baja-Mohač-Vukovar-Novi Sad-Subotica-Osijek.

U Osijeku su se ovog vikenda sastali predstavnici šest veslačkih klubova iz regije – Spartacus iz Baje, MTE Mohacs, VK Iktus Osijek, HVK Vukovar, Palić Subotica i Danubius 1885. Novi Sad kako bi razgovarali o budućoj međunarodnoj veslačkoj suradnji i obnovi nekadašnjeg Podunavskog kupa.

“Dogovaramo i usuglašavamo sve što je vezano za apliciranje u europskim fondovima kojima ćemo predstaviti ovakav oblik suradnje”, izjavio je predsjednik VK Iktusa Denis Ambruš. “I do sada se odvijala suradnja kada su u pitanju natjecateljske aktivnosti, ali i tehnička suradnja u organizaciji natjecanja, nabavci čamaca, opremanju objekata”, rekao je Ambruš te podsjetio kako je cilj svih ovih aktivnosti povećanje kvalitete na ovom području.

Na sastanku je postignut i konkretan dogovor – već ove godine četiri discipline bit će bodovane u “Dunavskom kupu”, a veslat će ih kadetkinje i kadeti te mlađe juniorke i juniori na postojećim veslačkim regatama, među kojima je i Miholjska regata u Osijeku. Osječki veslači godinama nastupaju na regatama u Mohaču, Subotici i Vukovaru, a tijekom posljednjih nekoliko godina ostvaruje se i uspješna suradnja te gostovanje na natjecanjima u Novom Sadu.

Damir Barišić, trener u HVK Vukovar izjavio je kako se u tom klubu vesele Dunavkom kupu jer je njihov grad do 1990. godine bio sjedište kupa koji se tada zvao Podunavski kup, a osim spomenutih klubova sudjelovali su još i svi beogradski klubovi te oni iz Zrenjanina, Smedereva i Pančeva. “Dat ćemo sve od sebe da se organiziraju što uspješnije regate, a u tome imamo i veliko iskustvo”, rekao je Barišić. Podsjetio je kako će održavanje regata u ovim gradovima biti i financijski isplativo jer je riječ o gradovima koji su međusobno udaljeni na najviše 2,5 sata vožnje tako da se mogu održavati jednodnevne regate, a u pitanju su i vrlo kvalitetni veslački klubovi što jamči i vrlo atraktivne regate. Pozdravio je zajedničku želju da na Dunavskom kupu sudjeluju mlađi veslači te istaknuo kako i starijim veslačima nedostaje više natjecanja.

Obnavljanje suradnje između šest klubova pozdravio je i glavni tajnik veslačkoga kluba Danubius 1885. iz Novog Sada Danilo Lučić koji je podsjetio kako će već prije nekoliko godina pokrenuta cijela priča. Osvrnuo se na situaciju iz veljače kada su Iktusovi veslači i veslačice sudjelovali na Otvorenom prvenstvu Srbije u ergometrima, a kako su osvojili čak četiri zlatne i jednu brončanu medalju organizatorima je gotovo ponestalo dovoljno odličja za podjelu. “Iako već surađujemo Dunavski će kup sigurno učvrstiti suradnju”, rekao je Lučić i dodao kako će učvršćivanje suradnje sigurno pridonijeti ne samo podizanju kvalitete vrhunskih sportaša nego i masovnosti u veslanju koja je svima potrebna. “U posljednje smo vrijeme orkenuti samo prema vrhunskom sportu i medaljama koje dolaze iz Pekinga ili Londona, a ova će suradnja ipak poboljšati rad i masovnost u mlađima kategorijama veslača, a od prijatelja iz Mađarske možemo naučiti kako povećati broj djevojaka i žena koje se bave veslanjem”, rekao je Danilo Lučić. Podsjetio je kako je klub Danubius 1885. iz Novog Sada trenutačno najbolje opremljen veslački klub u Srbiji, a vjerojatno i šire jer su dobili novu zgradu i prostor za treniranje s najsuvremenijom opremom.

Vladimir Antić, glavni tajnik veslačkoga kluba Palić iz Subotice je rekao kako će klubovi iz Srbije zasigurno moći puno naučiti od klubova iz Hrvatske i Mađarske koje su sada članice Europske unije, posebice kada je u pitanju privlačenje novca iz europskih fondova za unapređivanje sportskih aktivnosti i veslanja. “Cilj nam je da Dunavska regata bude posebno veslačko natjecanje na ojem bi osim naših šest klubova mogli nastupati i klubovi iz šire podunavske regije”, rekao je Antić. Najavio je kako grad Subotica i Banja Palić namjeravaju na jezeru Palić sagraditi veliki međunarodni veslački regatni centar u suradnji s veslačkim savezima Mađarske, Srbije i Hrvatske te ujedno ponudio mogućnost da Subotica bude sjedište Dunavskoga kupa. Također je najavio mogućnost da FISA proglasi Dunavski kup službenom međunarodnom utrkom koja se posebno boduje za velika europska i svjetska natjecanja.

Veslački klub Spartacus iz mađarske Baje predstavljao je trener Zoltan Alföldi, a MTE Mohacs tajnik njihova kluba i gradskog veslačkog saveza Kristian Schiszler

“Već su se dva ovakva susreta dogodila kod nas u Baji. Prilikom drugog susreta postavilo se pitanje o oživljavanju jednog natjecanja koje je nekoć postojalo. Prvi je susret održan u svijetlu natječaja, suradnje, prijateljstva. Stalno su pristizale odlične ideje, naravno ponekad smo i žustro raspravljali o pojedinim pitanjima, npr. na koji način će se osnovati ova organizacija. Sada, kada smo se treći puta okupili, naše želje dobivaju konkretne obrise, ono što želimo postići, koje su nam mogućnosti u okviru jednog ozbiljnijeg eu natječaja. Mislim da smo na dobrom putu i da ćemo ubrzo, ako ne danas onda u roku dva tjedna početi s natjecanjima o kojima je danas postignut dogovor. Trenutačno stvari stoje tako da će se ovo natjecanje održati za uzraste “učenika” (14 godina u mađi) i “pubertetlija” (15-16 godina)”, rekao je Zoltan Alföldi.

“I mi iz Mohacsa svakako moramo sudjelovati u jednoj ovakvoj inicijativi. Treba istaknuti da već dugi niz godina imamo jako dobre, prijateljske odnose s osječkim klubom i s klubom iz Palića. U Mađarskoj naravno s klubom iz Baje. Kada govorimo o struci, da bismo mogli naše natjecatelje testirati svakako smo imali potrebu da izađemo izvan granica Mađarske i stvorimo prijateljske odnose sa sportskim klubovima. Od ovoga programa svakako očekujem da ćemo si uzajamno dati jedan novi uzlet na području struke, a ukoliko budemo raspolagali i sa sredstvima Europske unije, unaprijedit ćemo i opremu kojom raspolažemo, čamce, vesla. Mislim da je sljedeći korak da se uzajamno potpomažemo na području struke. Mislimo, pošto ovu inicijativu pokrećemo imajući mlade snage u vidu, kada oni odrastu moći ćemo i ostvariti i ozbiljnije rezultate zahvaljujući našoj suradnji. Mi u Mohaču jedva čekamo da se pokrenu ta zajednička natjecanja što će sigurno predstavljati jedan plus i za natjecanja koja tradicionalno zajednički održavamo. Mislim i da je jedan od ciljeva cijelog ovog udruživanja i osnaživanje projateljstva između uključenih naroda. Svakako sam uvjeren da će rezultat svega biti vrijedan pažnje i na razini EU. Za ovo ćemo svakako imati energije, izvora, a stručna suradnja će svakako donijeti pozitivne pomake pošto ćemo unaprjeđivati rad jedni drugih na principu -više očiju više vidi”, istaknuo je Kristian Schiszler.

Sudionike sastanka pozdravili su i osječki istaknuti veslači i sudionici Olimpijskih igara- David Šain i Mario Vekić koji su pozdravili održavanje Dunavskoga kupa koji je prvenstveno namijenjen mlađim veslačicama i veslačima, a naglasili su kako će i oni rado sudjelovati jer smatraju kako je trenutačan broj regata premalen kako bi se stalno održavala odlična forma.

Autor: Davor Lončarić, HRT Radio Osijek. Izvorni članak možete pročitati na web stranici Radio Osijeka.