Odlični Iktusovi juniori rimenaši na Croatia Open

Završeno je 34. izdanje najveće hrvatske međunarodne regate – Croatia Open 2017. Iz Zagreba se vratila manja Iktusova ekspedicija seniora i juniora s rezultatima s kojima valja biti zadovoljan s obzirom na to da je većini veslača ovo bila tek druga ili treća utrka ove godine. Problem je i to što je iz nepoznatih razloga ove godine državno seniorsko prvenstvo smješteno u travanj i održava se već za dva tjedna, a gotovo nitko od veslača neće stići odraditi kvalitetnije pripreme na vodi.

Prvoga dana regate, kada su u pitanju veslačice i veslači Iktusa, osvojeno je jedno zlato, dvije bronce te dva peta i jedno šesto mjesto. Uz nešto povoljniji vjetar u prsa Patrik i Anton Lončarić pomeli su konkurenciju u dvojcu bez kormilara za A juniore te osim pobjede izveslali i A normu za europsko juniorsko prvenstvo (vrijeme 6:41,70). U istoj su utrci sjajni bili i Iktusov Ivan-Ante Grgić koji je veslao s Fabiom Ipsom (VK Istra), a osvojili su broncu te također izveslali normu za EP, dok su drugo mjesto osvojili austrijski juniorski reprezentativci iz WRC Lia (Holler i Weberndorfer).

Odličnu su utrku odveslali Iktusov mlađi junior Vedran Steiner i njegov kolega Nino Perišić iz VK Krke koji su osvojili treće mjesto u dvojcu na pariće B juniora (brzina 6:58,01), a od njih su bili bolji juniori turske veslačke reprezentacije (osvojili su i srebro i zlato).

Aria Cvitanović u A finalu juniorki u skifu zauzela je peto mjesto i od nje su bolje bile Korčulanke Ivana i Josipa Jurković te predstavnice Estonije i Austrije. Peto su mjesto zauzeli i Krešimir Forjan (Iktus) i Dino Pavlišić (Istra) u dvojcu bez kormilara za B seniore.

Naš najbolji senior David Šain u skifu je zauzeo 6. poziciju u iznimno jakoj konkurenciji i utrci koju je dobio Martin Sinković. Sinkovića je dobro pratio Marko Marjanović iz Veslačkog saveza Srbije, te trojica reprezentativaca Estonije (Kuslab, Taimsoo i Raja), no Martinović 6:52,68 bilo je nedostižno svima, pa i Šainu (7:17,56).

Marijan Lovković, Dino Steiner i Marko Iža nisu prošli kvalifikacije među samcima te se nisu plasirali u finalne utrke juniora A, seniora B i lakih seniora.

U nedjelju, drugog dana regate Croatia Open također nekoliko utrka s Iktusovim veslačima.

David Šain osvojio je treće mjesto u seniorskim skifovima (7:11,54), no posade u toj disciplini prilično su se promijenile tako da je pobjednik bio Marko Marjanović (Veslački savez Srbije) sa 7:01,77 dok je drugi bio Rajko Hrvat iz Veslačkog saveza Slovenije.

Sjajnu je utrku odveslao juniorski četverac bez kormilara koji će vjerojatno predstavljati Hrvatsku na Europskom prvenstvu – Ivan-Ante Grgić (Iktus), Fabio Ipsa (Istra), Frane Filip Garma i Luka Gojanović Rakić (Krka) uvjerljivo su pobijedili konkurentske četverce te osvojili zlatnu medalju.

Još jednu dobru utrku odveslao je juniorski dvojac bez kormilara s Patrikom i Antonom Lončarićem koji su osvojili srebro, no u konkurenciji seniora. Bolji su, naravno, bili reprezentativci Srbije Miloš Vasić i Nenad Beđik s 20 sekundi prednosti, ali veseli što je i na trećem mjestu bio još jedan predstavnik Iktusa- Krešimir Forjan koji je kao B senior veslao s Dinom Pavlišićem iz VK Istre.

Aria Cvitanović u dublu s Mladostašicom Lorenom Vukić osvojila je također treće mjesto među A juniorkama, a od njih su bile bolje Austrijanke Stanivuk i Tiefenthaler te pobjednice- sestre Jurković iz VK Ošjak.

U A finalnim utrkama nastupio je još dubl lakih seniora (Marko Iža/Dino Belić) koji je osvojio sedmo mjesto, dok je Vedran Steiner kao mlađi junior u samcu zauzeo 5. mjesto u B finalu.