Olimpijske igre mladih u Buenos Airesu

Danas se svečano otvaraju 4. Olimpijske igre mladih koje se održavaju u glavnom gradu Argentine, Buenos Airesu. Više od 4.000 mladih sportaša natjecat će se u brojnim sportovima, Hrvatsku predstavlja 37 sportašica i sportaša, a među njima 4 veslača i veslačice. Naravno, tu je troje naših Iktusovaca- Aria Cvitanović, Patrik Lončarić i Anton Lončarić.

 Aria Cvitanović veslat će dvojac bez kormilara s Izabelom Krakić iz zagrebačke Trešnjevke, a za nastup u Buenos Airesu pripremao ih je trener Aleksandar Vukojičić. Na Olimpijske igre mladih Izabela i Aria kvalificirale su se zahvaljujući 5. mjestu osvojenom na ovogodišnjem Europskom veslačkom prvenstvu koje je održano u svibnju u Gravelinesu. Kako su u vrhu svjetskog juniorskog veslanja naše su veslačice potvrdile i u češkim Račicama u kojima su na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu osvojile 13. mjesto, ali su veslale u dvojcu na pariće.

Na Olimpijskim igrama mladih u Argentini natječu se sportaši do 19 godina starosti, a među 12 najboljih na svijetu koji su se plasirali na to natjecanje su i naši veslači Patrik i Anton Lončarić. Hrvatski olimpijski odbor upravo je njih dvojicu istaknuo kao najveće nade koje među svim hrvatskim posadama imaju najveće šanse za osvajanje medalja. Put u Argentinu Lončarići su osigurali još prošle godine osvajanjem naslova svjetskih juniorskih prvaka, a utvrdili su gradivo i ove godine naslovom europskih prvaka te svjetskom broncom. Uz to su i nositelji laskave titule najbržih juniora na svijetu u dvojcu bez kormilara jer su u Češkoj u kolovozu odveslali polufinalnu utrku s najboljim vremenom na svijetu – 6:29,91. U Buenos Airesu najveća su im konkurencija zasigurno Rumunji, ovogodišnji svjetski prvaci Florin Nicolae Arteni-Fintinariu i Alexandru Laurentiu Danciu, a valja izdvojiti i domaće snage, Argentince Tomasa Herreru i Felipea Mondarellija koji su na SP u Račicama osvojili 8. mjesto.

Nastup na Olimpijskim igrama mladih kruna su juniorskog dijela veslačke karijere za Izabelu, Ariju, Patrika i Antona koji od sljedeće godine nastupaju u konkurenciji mlađih seniora, odnosno seniorki, a sigurno će im biti i dobar uvod i priprema za nastup na najvećim svjetskim natjecanjima u budućnosti.

Hrvatski sportaši stigli su u Argentinu u srijedu, 3. listopada nakon dugotrajnog putovanja zrakoplovom preko Zagreba i Pariza, smješteni su u Olimpijskom selu, a veslačka staza nalazi se u blizini središta Buenos Airesa. Sustav veslačkih natjecanja drukčiji je od uobičajenih, traju tri dana i prikupljaju se bodovi na brzinskim utrkama na 1000 i 500 metara na temelju kojih se slažu posade A i B finala. Veslači nastupaju 7., 8. i 9. listopada (kada se veslaju finalne utrke), a u Hrvatsku se vraćaju oko 21. listopada.