Osječani Janjić i Kolobarić, sa Zadranima, braćom Begović zauzeli četvrto mjesto

Za hrvatsko veslanje trodnevno Europsko prvenstvo u španjolskoj Sevilli imalo je sasvim neočekivan epilog. Naš glavni adut, kao i na brojnim velikim natjecanjima posljednjih godina, trebao je biti četverac na pariće s braćom Valentom i Martinom Sinkovićem (Mladost), Damirom Martinom (Trešnjevka) i Davidom Šainom (Iktus), s tim što se očekivao novi ogled sada već stalnih suparnika Hrvatske i Njemačke. Umjesto toga, Nijemci su uvjerljivo došli do naslova prvaka Europe, a Croexpress jučer rano poslijepodne u „A“ finalu ostao na samom začelju!

 
Rak za rakom 
Sve je u Sevilli počelo prema očekivanjima, jer su Bralićevi učenici sjajno odveslali kvalifikacije i pobijedili u svojoj skupini s najboljim rezultatom od svih 13 sudjelujućih čamaca (5:54,82). Nakon subote, dana za predah našim i njemačkim veslačima, na startu finala, u kojem su veslali i Poljaci, Talijani, Ukrajinci i Švicarci, jurnula je – hrvatska četvorka. Međutim, već do prvog mjerenja, na 500 metara, bilo je jasno (naši su bili posljednji, šesti, nap.a.) da nešto nije u redu.
– Nakon prvih 300 metara smo vodili, sve je bilo prema planu, a onda smo „uhvatili raka“, pa su nas pretekli svi suparnici – opisao je jučerašnju utrku iktusovac David Šain.
– Dugo nam je trebalo da preteknemo neke čamce, ali nas je, u posljednjih 500, opet poremetio „rak“ i ništa se nije moglo poboljšati.
Prvaci su bili, kao i lani na Olimpijskim igrama, posada Njemačke. Zvuči nevjerojatno, ali iako su lani osvojili zlato na OI, Nijemci i dalje tragaju za konačnim sastavom svog četverca na pariće. Nakon nedavne regate u Essenu i upravo održanog EP-a može se zaključiti da je Phillipp Wende izgubio mjesto u tom čamcu, a tko će ga naslijediti, još se ne zna. U Essenu, naime, veslao je Ole Daberkow, a jučer Paul Heinrich. „Zabetonirana“ su, čini se, mjesta Karla Schulzea, Lauritza Schoofa i Tima Grohmanna, ali – tko zna… Mi smo bez tih dvojbi jer boljih, od braće Sinković, Martina i Šaina, nemamo! Vjerujemo zato da je jučerašnji rasplet, sigurno, bio samo splet nes(p)retnih okolnosti. Pravo mjesto za vraćanje londonskog „duga“ bit će, ipak, Rio 2016.
U debiju korak do medalje
 
Nastup na EP-u i te kako je opravdala tek ovog proljeća ukomponirana posada četverca bez kormilara sa po dva člana osječkog Iktusa (Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić) i zadarskog Jadrana (braća blizanci Branko i Marin Begović). Prvo su, u kvalifikacijama, zauzeli treće mjesto u skupini, što ih je usmjerilo u subotnji repesaž u ukupnoj konkurenciji od 13 čamaca. I oni su „naletjeli“ na njemački čamac, koji je bio najbrži u prvoj skupini repesaža (6:43,56), a drugo mjesto (koje je, također, vodilo u „A“ finale) dugo je držao čamac Srbije. No Ante, Vjeko, Branko i Marin smogli su snage da u posljednjim metrima ostvare cilj s rezultatom 6:44,40, a Srbi su „zakasnili“ samo 40 stotinki sekunde. Na veliko zadovoljstvo hrvatskih ljubitelja veslanja, naš novi četverac iskazao se i u jučerašnjem ogledu šest najboljih čamaca Europe.
– Znali smo da su Nizozemci i Rumunji nedohvatljivi, a mi smo ostali tu negdje po vrijednosti. Zato nam je plan bio da na oko 750 metara krenemo „na glavu“, pa kako izdržimo! U posljednjih stotinjak metara malo je ponestalo snage pa samo „samo“ zadržali četvrto mjesto. Naravno, i te kako smo zadovoljni učinkom u Sevilli – pričao nam je Janjić.
Spomenimo da se splitski dvojac bez kormilara, s Vitomirom Čavrljem i Nikšom Skelinom, između 11 čamaca plasirao na konačno deseto mjesto. Marcela Milošević, karlovačka veslačica, članica zagrebačke Trešnjevke, jučer je u prijepodnevnom programu veslala u B finalu. Na kraju je ukupno također zauzela deseto mjesto.
Dragutin KERŽE, Glas Slavonije 3. lipnja 2013.