Osječanin bez nastupa na veslačkom SP-u za mlađe seniore

Matej Srb ne želi o “igrama oko igara”, a o podbačaju u Linzu neka razmišlja HVS. Potkraj prošlog mjeseca u Linzu-Ottensheimu održano je Svjetsko veslačko prvenstvo mlađih seniorki i seniora (U-23), na kojem je nastupilo šest hrvatskih posada. Veslale su tri djevojke i devet mladića, ali nitko se nije uspio plasirati u “A“ finale. Iz redova osječkog Iktusa na tom natjecanju – nije bilo nikoga!
Bio je to povod za razgovor s Matejom Srbom, mladim Osječaninom koji u posljednje dvije godine ne nalazi mjesto u nekoj od posada mlađeseniorske reprezentacije Hrvatske. Bez primisli da sugeriramo možebitne promašaje u sastavu naših posada, iako osječki ljubitelji veslanja i te kako imaju pravo i na to!
Olakšanje u “skifu“
– Prije mjesec dana organizirana je izlučna regata za Linz, kako mi volimo reći, “crta“ na Jarunu, kad, jednostavno, nisam imao sreće jer mi se lopoč uhvatio za peraju, nisam mogao uopće razviti brzinu i ispao sam iz kruga reprezentativaca. Ha, Bože moj, događa se, “crta“ je bila poštena i nema se tu što komentirati…
Ipak, prije toga Matej se pokušavao uskladiti u dvojcu bez kormilara sa Zagrepčaninom Karlom Udovičićem. Zašto je ta ideja propala?
– Imali smo sasvim solidan nastup na Inter City regati svibnja u Zagrebu – odgovara Srb. – Tamo smo naše konkurente iz U-23 uzrasta totalno “rasturili“, čak nismo znatnije zaostali za seniorima Antom Janjićem i Vjekom Kolobarićem. Slijedile su jednomjesečne zajedničke pripreme, naizmjence je Karlo dolazio u Osijek, ja bih skoknuo do Zagreba… Nažalost, počele su neke druge stvari, pokazalo se da je on prilično težak za suradnju i trener Nikola Bralić, koji nas je vodio u vrijeme zagrebačkih treninga, rekao mi je da – mogu ići kući! Ostao sam sam i odlučio veslati u samcu u najjačoj konkurenciji na bledskoj regati, gdje sam bio ponosan na svoj nastup, završio sam kao treći. To me ohrabrilo i onda sam pokušao ući u reprezentaciju preko spomenute “crte“, ali dogodilo se to što sam već opisao. A sve do prije nekoliko tjedana bio sam čvrsto uvjeren da ću veslati u Linzu!
Pritom Matej, kao pravi sportaš, ne želi komentirati nosi li na leđima teret hipoteke oca Daniela, veslača u mladosti, godinama klupskog lidera (ali i predsjednika Hrvatske stranke prava, nap.a.), iako priznaje kako bi ponekad primijetio poglede u smislu “zašto baš on, Srb ml., u tom i tom čamcu“. Naravno, otklanja i razgovor o neuspjehu Hrvata u Linzu.
– Bilo bi ružno, sada nakon svega, išta reći o bilo kakvim “igrama oko igara“, ne želim to – reći će Matej, uz digresiju da, ipak, ima i toga… – No, ne ide čamac sam od sebe, niti itko vesla umjesto mene, pa mi je, nakon svega, veliko olakšanje što sam sad u samcu.
I veslanje i studij
Činjenica je, međutim, da je dvogodišnji izostanak iz izabrane vrste ostavio traga na ambicijama mladog Osječanina. Logično je što počinje više razmišljati o drugim, svakako važnijim, izazovima:
– Sad se spremam da što uspješnije pridonesem rezultatima našeg kluba na državnom prvenstvu, a na jesen ću vidjeti kako i što dalje s veslanjem. Iako neke drastične poteze neću povlačiti, u svakom slučaju, moram se sasvim posvetiti studiju, gdje sam malo zapeo. O veslačkim planovima nisam puno razmišljao, “ vrtim se” kako da si sve prilagodim, a da ne izgubim previše vremena, što bi ubuduće štetilo redovitom apsolviranju studentskih obveza. Međutim, sljedeće godine postajem “A“ senior, bit će to mogućnost da osim u skifu, što će mi biti prioritet, nastupim i u klupskom četvercu, možda s Janjićem, Kolobarićem, Pirićem, Malićem…, što znači da i dalje ostajem duboko u sportu kojem sam posvetio djetinjstvo i mladost – kazao nam je na kraju razgovora Matej Srb.
O Mateju…
Mateju Srbu danas su 22 godine, u veslanju je već 13, a počeo je, dakako, na očev poticaj. Nakon Jasminke Kraljević-Čolić trenirali su ga Branimir Steiner i sada Krešimir Ižaković. Student je druge godine Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Veslajući u četvercu bez i s kormilarom te osmercu Iktusa pridonosio je i dosad naslovima prvaka Hrvatske u juniorskom i seniorskom uzrastu. Kao junior veslao je na dva svjetska prvenstva (Linz 2008. i francuski Brive 2009.), a kao mlađi senior 2011. u Amsterdamu, kad je u četvercu bez kormilara posada Hrvatske zauzela sedmo mjesto.
… i Marku
Na SP-u juniora ’09. u Briveu Matej je u dvojcu veslao s klupskim kolegom Markom Zelenićem, koji je prije nekoliko godina bacio “vesla u trnje“ i posvetio se studiranju.
– Teško je reći što bi bilo da je bilo, jer dok smo veslali skupa, bili smo uspješni, ali je pitanje kako bi se sve, minulih godina, događalo i razvijalo, ne znam… Iako bismo, vjerojatno, ostali u dvojcu
Dragutin KERŽE, Glas Slavonije
Foto: Davor Lončarić