Osječanka Teuta Lea i Vukovarac Harald idu na juniorsko SP u Hamburg

Nedavnim Svjetskim prvenstvom mlađih seniorki i seniora, u talijanskom Vareseu, počela je serija najznačajnijih ovogodišnjih veslačkih natjecanja. Najdarovitije veslači(ce) današnjice, od 8. do 10. kolovoza u Hamburgu, očekuje Svjetsko juniorsko prvenstvo (U-18), a vrhunac sezone je od 24. do 31. ovoga mjeseca u Amsterdamu, gdje je na rasporedu seniorsko SP.

Dragulji Teuta i Harald

Naše će veslanje, dakako, biti zastupljeno i na obje predstojeće priredbe gdje će veslati i članovi osječkog Iktusa. Nakon završetka posebnih priprema na Rami, u BiH, šest hrvatskih posada otputovat će na SP u Njemačku već danas, gdje ćemo biti zastupljeni s po tri muška i ženska čamca. Od juniora, nastupit će četverac bez kormilara sastavljen od mladića iz Jadrana (Zadar) i Marine Kaštela, četverac na pariće s po jednim mladim veslačem Mladosti (Zagreb), Mornara (Split), Croatije (Zagreb) i HVK Vukovar i dvojac bez kormilara splitskog Gusara, a od juniorki dvojac bez kormilara Mladosti i dvojac na pariće Trešnjevke, kao i samac osječkog Iktusa. Darovita Teuta Lea Stojaković debitirat će na smotri najdarovitijih veslačica današnjice, iako je još uvijek mlađa juniorka, a svoje prvo SP u Hamburgu odveslat će i Vukovarac Harald Brandt, novi dragulj i najbolji junior u vukovarskom veslanju. Isti status ima i Teuta Lea Stojaković u gradu na Dravi. Serija odličnih ovogodišnjih nastupa osječke gimnazijalke nije mogla proći nezapaženo pa će ona veslati u skifu na SP-u u Hamburgu.

– Promatrala sam Teutu na treninzima i, doista, djeluje moćno…

Tako je treninge svoje mlađe klupske kolegice pod nadzorom Branke i Branimira Steinera, odrađene na Ramskom jezeru, opisala Sonja Kešerac koja je, poslije deset dana provedenih također na posebnim pripremama, otputovala u Zagreb.

– Teuta Lea imat će najbrojniju konkurenciju u Hamburgu, čak 35 juniorki u samcima, no posve je spremna pa iako mlađa od mnogih, imat će dosta svojih “žrtava”, premda zapravo ne volim davati ovakve prognoze – izjavio je iskusni Branimir Steiner, čija će supruga Branka, inače Teutina trenerica, također putovati na SP.

Dubl ili skif?

Nažalost, sezona za Sonju Kešerac ne protiče kako je željela i kako je planirano s trenerom Krešimirom Ižakovićem. Jer tek nakon što je nakon sezone predaha s Majom Anić opet zaveslala u dvojcu bez kormilara, koji iza sebe ima već i tri brončane medalje s natjecanja za EP u Bjelorusiji, Portugalu i Italiji, ozbiljna ozljeda leđa spriječila je Sonjinu partnericu da u tandemu nastupe u Amstrerdamu. Tako je Sonja provela deset dana također na Ramskom jezeru s Trešnjevčankom Marcelom Milošević. No, ni uoči tjedna treninga, koji slijede na Jarunu, Sonja i Marcela ne znaju što ih čeka na SP-u.

– Nakon što se Maji dogodilo ono što je najveća moguća nesreća za svakog sportaša, nisam imala drugog izbora nego prilagoditi se novonastaloj situaciji – kaže Kešerac, sada već najiskusnija veslačica “narančastih”.

Izbornik Srećko Šuk odveo je taj novi dvojac na pariće na Ramsko jezero, a za koji dan donijet će im konačnu odluku: ili dvojac Marcela i Sonja ili – njegova učenica na SP-u, a Sonja kući, u Osijek…

– Radile smo zaista naporno i tjelesno smo optimalno spremne. No, nije tamo bilo mogućnosti za “štopanje” brzine našeg dubla. Od ponedjeljka baš ćemo se tomu posvetiti na Jarunu pa će se uskoro (sa)znati idem li u Amsterdam, ili će Marcela biti jedina naša veslačica u Amsterdamu.

Love Sinkoviće

Naše veslačke perjanice već su odradile dio intenzivnih priprema na Peručkom jezeru, gdje u jednom smjeru svakog dana odveslaju po 16,5 kilometara. Hvale smještaj u sinjskom “Alkaru”, a osvježenje u stankama između treninga pronalaze u Cetini. A da su uvjeti zaista izazovni, pokazao je dolazak na pripreme i slovenske reprezentacije.

– Baš smo s njihovim dvojcem, dok su bili tu na Peruči, najčešće sparirali – dojavio nam je Ante Janjić, koji će u Amsterdamu nastupiti u dvojcu bez kormilara s klupskim partnerom Vjekoslavom Kolobarićem.

– Budući da su oni otišli, opet radimo s braćom Sinković, čiji je “dubl” brz kao metak, a mi ih nastojimo pratiti. Osjećamo da smo, na zadovoljstvo i trenera Ižakovića, svakim danom sve brži.

Osim spomenutog dvojca, na Peruči je kompletan prošli tjedan odradio i Mario Vekić, koji trenutačno ima status pričuve za Amsterdam, dok se jučer reprezentaciji priključio i četvrti iktusovac, David Šain.

Dragutin KERŽE, Glas Slavonije (4. kolovoza 2014. Godine)