Osječka kolonija u Litvi

Predstojećeg vikenda u Litvi se održava Europsko veslačko prvenstvo za juniore. Boje Hrvatske brane i Iktusovci- Teuta Lea Stojaković, Ivan Ante Grgić, Krešimir Forjan, Patrik Lončarić i Anton Lončarić.

Mlada hrvatska veslačka kolonija u četvrtak ujutro krenula je u Trakai, gdje će se predstojećeg vikenda održavati EP za juniore. Neki idu avionom, oni koji su izveslali B norme krenuli su na 20 satnu avanturu kombijem, ali svi zajedno naći će se u Litvi.

Uzdanica je Osječanka Teuta Lea Stojaković. Iako ne želi razmišljati o medaljama i konačnom plasmanu, ako odvesla svoje najbolje vrijeme jedna je od favoritkinja u ženskom samcu. Lani je na EP-u bila brončana, na SP-u u Riju sedma…. Godinu je starija i iskusnija, no imala je u 2016. i nekih problema i laganih „padova“, a i konkurencija neće biti nimalo lagana.

„Bila sam s trenerom Branimirom Steinerom deset dana na pripremama u Rami, veslala sam na uvjetima kakvi bi mogli biti i u Litvi, na vjetru i ne baš mirnoj vodi“, referirala je Teuta Lea, koja danas „leti“ prema Trakaiju.

Na prošlom Euru Osječanka je bila brončana. Čime bi bila zadovoljna ove godine?

„Samo dobrim veslanjem. Medalja je golemi uspjeh, ali ne želim si nabijati nikakav pritisak, bit ću najzadovoljnija ako pokažem ono što sam trenirala i radila od početka godine. Bilo je ove godine lošijih dana, ali i nekih jako dobrih utrka. Vidjet ćemo.“

Teuta je zadovoljna formom i ponavlja: „Nikad nisam išla brže, ali vidjet ćemo za što će to biti dovoljno“.

„Na Rami sam bila bolja nego ikada, puno smo radili na tehnici, na brzini, puna sam samopouzdanja. No, treba pričekati utrke, jer jedan mali kiks dovoljan je da upropasti sve dobro što si dugo radio.“

Koje vrijeme će biti dovoljno za medalju?

„Teško je prognozirati, jer u veslanju puno toga ovisi o uvjetima. Može biti težak, vjetrovit dan, pa ni vremena nisu idealna. Možda 7,50 minuta, ja imam to vrijeme, ali kažem da sve ovisi o uvjetima“, dodaje osječka veslačica.

Za razliku od prošlih velikih natjecanja, Stojaković neće biti jedina članica Iktusa na eurosmotri. U litvi će veslati i Ivan Ante Grgić (četverac na pariće), Krešimir Forjan (osmerac), te braća Patrik i Anton Lončarić u dvojcu bez kormilara. Braća Lončarić tek su prije mjesec dana iz dvojca na pariće prešla u „dvojac bez“ i već su ostvarila vrijeme za EP.

S ekipom iz Osijeka u Trakaiju će boraviti i treneri Iktusa Branimir Steiner i Krešimir Ižaković. Inače, Teuta i Grgić za Euro su izveslali A normu, dok su se Forjan i Lončarići potvrdili B normom.

Objavljeno u Glasu Slavonije, 7. srpnja 2016. godine. Autorica Ivana Liović. Foto: VK Iktus