Osječka veslačica sedma na SP u Brazilu

Teuta Lea Stojaković od olimpijske se staze oprostila pobjedom. Hrvatske veslačice i veslači s juniorskog Svjetskog prvenstva iz Rio de Janeira vraćaju se bez medalje. Nitko od male hrvatske ekspedicije nije veslao u A finalu, no Osječanka Teuta Lea Stojaković, iako godinu mlađa od konkurencije, pokazala je da pripada među svjetsku elitu.

Teuta Lea je u polufinala imala peh, veslala je u jačoj skupini i zauzela nesretno četvrto mjesto. Ostala je korak do utrke u kojoj su skifistice dijelile medalje i otišla u B finale. Onda je u subotnjem B finalu samo potvrdila kvalitetu i darovitost, prošla je prva ciljem i s vremenom 8:06,55 na kraju zauzela sedmo mjesto na svijetu! Članica Iktusa potpuno je dominirala za poredak od 7. do 12. mjesta, tri četvrtine utrke bila je ispred svih, da bi na kraju s više od dvije sekunde slavila ispred Japanke Chise Daimon i Belgijke Rachel Willaumez.

B finale je pokazalo i Teutinu čvrstoću. Iako je željela ono pravo finale, imala je i vrijeme za njega (u drugoj polufinalnoj skupini bi s vremenom 7:50,05 bila druga), mlada Osječanka se nakon neprolaska u veliko finale nije “slomila”. Naprotiv, u utrci za poredak od 7. do 12. mjesta na svijetu našla je novi motiv i od staze u Riju, na kojoj će se sljedeće godine održavati i olimpijska natjecanja, oprostila se pobjedom. Brončana s ovogodišnjeg Europskog juniorskog prvenstva u rodni Osijek se tako vraća sa sedmim mjestom na svijetu.

– Teuta još sljedeće godine ima pravo nastupa u istoj (juniorskoj) konkurenciji, tako da njezino vrijeme tek dolazi. Ove djevojke iz finala su ionako redom godinu starije od nje – poručila je iz Brazila njezina trenerica Branka Stainer.

U ženskom samcu uoči velikog finala dvojba je bila samo hoće li zlato u Nizozemsku ili Grčku. Otišlo je na kraju u Nizozemsku. Nakon juniorskog europskog, Marijeke Keijser, osvojila je i svjetsko zlato s vremenom 7:49.76. Iza nje ciljem su prošle Grkinja Sofia Asoumanaki (7:58,10) i Bugarka Desislava Georgieva (8:01,35). Teuti Lei je to itekako poznato društvo, ove godine je na eurosmotri na pobjedničkom postolju stajala uz Keijser i Georgievu, u Češkoj nije bilo Grkinje koja već vesla u seniorskoj konkurenciji, ali se za Rio vratila među juniorke.

Hrvatska je u Brazilu imala predstavnika i u muškom samcu, Tomislav Čanić je od 23 čamca završio kao 14. Četverac na pariće (Niko Dunkić, Leon Bulić, Patrik Farkaš i Andrija Šupe) s dvije pobjede oprostio od Svjetskog prvenstva, najprije za ulazak u C finale (6:16.08), potom su bili i najbrži u C finalu (6:20.88) te se iz Rija vraćaju s ukupnim 13. mjestom.

Tekst: Ivana Liović, Glas Slavonije.  Objavljeno 9. kolovoza  2015. godine.

Fotografija: Branka Steiner (Teuta Lea Stojaković i Marieke Keijser)

Mladi Hrvati u Riju

SAMAC (Ž): Teuta Lea Stojaković – 7. mjesto

ČETVERAC NA PARIĆE: Andrija Šupe, Patrik Farkaš, Leon Bulić i Niko Dunkić – 13. mjesto

SAMAC (M): Tomislav Čanić – 14. mjesto